Op het prachtige stratencircuit van Schleiz in Ost-Thüringen (D) wist Jan Frank Bakker afgelopen weekend de eerste wedstrijd te winnen en pakte Hans van der Starre toch wel verrassend de zege in de natte race op zondag!

 Het weer is  prima op vrijdag en zaterdag en de temperatuur hoog tijdens de ‘Thüringer Motorsport Meeting. Het is een nieuw evenement en een mengeling van moderne en klassieke motoren. Tevens races met klassieke ‘oostblok’ auto’s, als Trabant, Wartburg en Poolse Fiats… Kortom: Veel te zien en te beleven!

Trainingen:
Op vrijdag is er eerst een vrije training van een kwartier, welke om 12.10 uur begint met dertig deelnemers. Pas buiten de paddock mogen de motoren vandaag gestart worden in verband met gewenste rust voor de aangrenzende kinderopvang. Er zijn zowaar geen uitvallers in deze training!

Voor de eerste tijdtraining begint om 16.35 uur zoekt men wat schaduw en koelte op dit zeer warme tijdstip van de vrijdag. Guust van Gool is er nog niet bij. Jan Brouwer en Leo Poot kunnen niet meedoen vanwege een licentieprobleem. Er is enig gesteggel over, alsmede onduidelijkheid over verzekering…

Uitslag eerste training: Jan Frank Bakker is het snelst van de NK mensen, met een tijd van 1.48.7 ondanks probleem met koppelingshendel.., voor Lex van Dijk, Ton Groot, Roel Pasop en Henk Nebbeling.

De tweede kwalificatie is op zaterdagmorgen om 8.45 uur. Het is prima weer met een temperatuur van zo’n 20 graden en 22 deelnemers in totaal.

Uitslag na twee kwalificaties en tevens NK-startopstelling:

  1. Jan Frank Bakker
  2. Lex van Dijk
  3. Guust van Gool
  4. Ton Groot
  5. Roel Pasop
  6. Henk Nebbeling
  7. André Huijgen

Race 1:
De start van de eerste race over acht ronden is zaterdagmiddag om 15.35 uur. Jan Koning gaat na de opwarmronde terug naar het rennerskwartier. De start verloopt verder prima.

Bij de eerste doorkomst is het Jan Frank die op kop rijdt, voor Lex, Guust, Ton, Roel, Henk en André. Dirk Bastiaan valt uit. De volgorde vooraan wijzigt zich niet in de volgende ronden, wel wordt het gat achter Guust naar de achtervolgers wat groter.

Wat meer naar achteren strijden Hans van der Starre, Alex Siertsema en Leo Smids. Bij de vijfde doorkomst is het gat tussen Jan Frank en Lex kleiner geworden. Om plaats zes is een leuke strijd tussen André en Henk en deze duurt tot aan de finish…

Aan kop is het gaatje tussen Jan Frank en Lex nog wat kleiner geworden, maar Jan Frank weet de strijd toch in zijn voordeel te beslissen, met uiteindelijk iets minder dan een seconde verschil.

Guust pakt  de derde podiumplek en Ton wordt vierde, op zo’n zes seconden gevolgd door Roel.

De strijd om plek zes wordt gewonnen door André, met miniem verschil op Henk! Hans van der Starre wordt achtste, voor Alex Siertsema, No Scholl en Leo Smids, als enige 350-er…

Race 2:
Na wat druppels vroeg in de morgen is het om 9.40 uur tijd voor een warming-up van 10 minuten. Het is een beetje bewolkt en 21 graden. De meeste deelnemers rijden deze sessie. Om 13.00 uur begint het eerst te druppelen en later zet de regen echt door…

Veel rijders besluiten om niet te rijden.., vanwege de omstandigheden, maar zij voelen zich ook ietwat ongewis… In verband met de omstandigheden wordt tot een ‘niet officiële race’ besloten, maar wel eentje die meetelt voor de punten… Het aantal ronden wordt gereduceerd tot zes…

Er staan slechts zeven rijders aan de start, waarvan vijf die strijden voor het NK. Hans van de Starre neemt kopstart en wordt gevolgd door André, Henk, Alex en Leo Smids. Alleen de posities van André en Henk wisselen, waarbij Henk de meeste ronden op de tweede plaats ligt.

Hans gaat als eerste over de finish en is zeer verheugd met zijn eerste overwinning! André wordt tweede en Henk pakt de derde podiumplek. Alex wordt vierde en Leo vijfde…

Al met al een evenement waar nog over nagedacht en gesproken dient te worden…

Volgende NK Classic races zijn op Spa/Francorchamps (B) tijdens de ‘Bikers’ Classics’ op 5-7 juli.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App