Op het korte maar fraaie circuit van Croix in Noord-Frankrijk heeft Jan Frank Bakker beide races weten te winnen tijdens het eerste evenement van de Classics dit seizoen. Ernst Hagen werd tweede in race 1, voor Noël Soudant. In race 2 was de tweede plaats voor Lex van Dijk en pakte Ernst de laatste podiumplek.

De NK-rijders reden dit weekend nog zonder deelname van de IHRO-mensen, maar wel samen met de Belgische Classic 500 coureurs. Wel wordt door beide groepen voor het eigen kampioenschap gereden. Het startveld bestaat uit elf NK deelnemers en zes Classic 500 rijders. Er zijn een aantal Belgen die als NK-deelnemer hebben ingeschreven, doch geen KNMV-licentie hebben… Zij vallen derhalve tussen de wal en het schip; geen punten voor het NK en ook niet voor het Belgisch kampioenschap helaas…

Het weer is dit weekend weliswaar goed, het is alleen bijzonder koud! Op beide dagen zit het ijs ‘s morgens op de ruiten…

Voorafgaand waren er op vrijdag al vrije trainingen waar een aantal NK-mensen ook gebruik van gemaakt hebben. Ton Groot had hierbij wat schade aan de Norton opgelopen en keerde vrijdagmiddag reeds huiswaarts. Ook Rob van Teulingen had pech, maar kon nog een reserve-blok inbouwen.

Trainingen:
De eerste kwalificatie begint zaterdagmorgen om 9.20 uur. Vanwege het ijskoude asfalt is het zaak rustig te beginnen en goed beslagen ten ijs te komen… De meesten doen dat ook… Jan Frank Bakker is deze eerste sessie het snelst met een tijd van 1.05.5, gevolgd door Ernst Hagen en Roel Pasop. Lex van Dijk mist deze training vanwege een elektrisch probleem.

De tweede kwalificatie is ’s middags om 14.10 uur onder íets aangenamer condities, al is het nog steeds koud.

Uitslag na beide kwalificaties en tevens startopstelling: 1e Jan Frank Bakker in 1.04.6. Lex van Dijk 2e, voor Ernst Hagen, Roel Pasop en Noël Soudant.

Volledige uitslagen: Eerste kwalificatie | Tweede kwalificatie | Combi 1-2

Race 1:
Start van de eerste wedstrijd op zondag, over 12 ronden is om 9.20 uur. Wederom is het maar nauwelijks boven het vriespunt en na de verkenningsronde volgt ‘ijs en weder dienende’ nog een ‘opwarmronde’. Goed besluit van de organisatie..! Rob van Teulingen valt na de opwarmronde uit met een wat rammelend blok.

Jan Frank Bakker neemt direct na de start de kop en komt ook als eerste door. Hij is in gevecht met G. Vreugdenhil die in de Belgische Classic 500 rijdt en dus niet meetelt voor het NK… Lex van Dijk ligt tweede, gevolgd door Ernst Hagen.

Hierachter rijden Henk Nebbeling, Roel Pasop en André Huijgen. Net aan het eind van de tweede ronde krijgt Lex te maken met een gat in éen van de zuigers van zijn Suzuki en parkeert zijn fiets aan de kant. Ernst nu tweede achter Jan Frank, daarachter strijd tussen Roel Pasop en Henk Nebbeling. De slecht gestarte Noël Soudant komt met zijn Suzuki wat naar voren en passeert André. Daarachter rijdt Leo Smids, de enige 350-er hier in het NK, op zijn Morini.

Bij de zesde doorkomst nog altijd Jan Frank op kop, met Ernst op plek twee voor Henk, Roel, Noël, André en Leo. Daar weer achter Hans van de Starre en Jan Koning. Peter de Reus heeft problemen met zijn motor en valt uit. Vooraan verandert er niets meer in de volgorde, daarachter zakt Roel wat weg met een slecht lopende Triumph en moet André voorbij laten.

Jan Frank komt na 12 ronden als eerste over de streep, al moet hij Classic 500-man Geoffrey Vreugdenhil nipt voorlaten…, op ruime afstand gevolgd door Ernst en daar weer achter pakt Noël de laatste podiumplek.  Henk Nebbeling wordt vierde, voor André en Roel. Daarachter de 350 van Leo op plaats zeven.

Hans v.d. Starre wordt achtste en Jan Koning sluit de NK gelederen op plek negen.

Volledige uitslag: Race 1

Race 2:
De tweede race start ’s middags om 14.20 uur. Het is wat warmer dan vanmorgen, maar niet veel! Er is ook nu een extra opwarmrondje, teneinde nog iets van warmte in de banden te krijgen.

Iedereen is bij de start goed weg en Ernst ‘prikt’ z’n Honda aan de binnenkant van bocht één en rijdt een rondje aan de leiding… (wel achter G.V…) Dan komt Jan Frank hem voorbij en pakt de eerste plaats.  Bij de tweede doorkomst dus Jan Frank op kop voor Ernst en Lex, dan Henk en André. Noël komt naar binnen en valt uit met een kapotte uitlaat. Roel verdwijnt steeds verder naar achter.

Lex passeert na enkele ronden Ernst op het rechte eind na start/finish en neemt zo de tweede plek over. Het gat van de koplopers met de rest van het veld is dan al behoorlijk groot. Peter de Reus valt na negen ronden uit.

De volgorde vooraan verandert niet meer en na twaalf ronden wordt Jan Frank als eerste afgevlagd, op ruim acht seconden gevolgd door Lex en Ernst als derde op nog eens elf seconden. Dan Henk een eind daarachter op plaats vier voor André, Leo, Hans en Jan Koning. Roel Pasop is afgezakt naar de negende en laatste NK-plaats, toch nog goed voor zeven punten.

Jan Frank dus de volle winst na deze eerste koude krachtmetingen van het nieuwe raceseizoen.

Volledige uitslag: Race 2

Volgende wedstrijden in Hengelo in het weekend van 11 en 12 mei..!

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App