Tijdens het enige CMRCH/IHRO race-evenement dit jaar op het fraaie circuit van Hockenheim (D) wist Bart Crauwels (B) afgelopen weekend beide wedstrijden te winnen voor Jan Frank Bakker (NL)…

De Hockenheim-Ring was dit weekend ondanks de Corona-perikelen behoorlijk bezet met deelnemers, een Historisch Sport- en Racevoertuigen-gebeuren waardig..! Motoren (diverse solo-klassen en zijspannen) alsmede tal van automobiel-klassen. Kortom: een stijfvol programma, waarbij het natuurlijk jammer was dat er geen publiek getuige van kon zijn..!

De NK Classics hebben geen kampioenschap dit jaar vanwege het feit dat deze twee races in Hockenheim de enige wedstrijden zijn en deze worden volgens het IHRO-klassement verreden.

Dat betekent: IHRO-1 met alle klassieke ééncilinders en IHRO-2 met alle meercilinders (beide klassen tot 500cc)… De IHRO-350 heeft hierin weer een eigen klassement.

Dit alles tezamen in één groep. Er is ook gewoon een algemeen klassement; het is dus mogelijk om met bijv. een 350cc totaal-winnaar te worden en tevens het eigen 350-klassement te winnen…

De regels bleken nog niet geheel waterproof en niet iedereen voldeed met zijn of haar machine aan het reglement, maar de voorschriften werden nogal soepel gehanteerd. Op papier is het wel vrij duidelijk.., in de praktijk (nog) niet…

Trainingen:
De weersomstandigheden waren uitstekend op vrijdag, wanneer beide tijdtrainingen plaatsvinden: Een stralende hemel en weinig wind.

Tijdens de eerste training is Bart Crauwels op zijn razendsnelle Paton iedereen te snel af en zet in slechts enkele ronden een knappe tijd neer, gevolgd door Jan Frank Bakker (ABSAF) en Reinhard Neumair (Norton). Hierachter: Tilmann Runck (Seeley G50), Guust van Gool (Norton), Ernst Hagen (Honda), Ton Groot (Norton) en Roel Pasop (Triumph).

Na de tweede training ongeveer hetzelfde beeld, met dien verstande dat Rob van Teulingen zijn Honda-Drixton-Desmo (!) wat nadrukkelijker naar voren heeft weten te brengen…

Gert Boon is uitvaller, zijn Triumph lekt olie en hij ziet van verdere deelname af

Startopstelling:

  1. Bart Crauwels in 1.48.0   (IHRO-2)
  2. Jan Frank Bakker 1.49.3  ( IHRO-1)
  3. Guust van Gool   1.50.7   (IHRO-1)

Dan: Reinhard Neumair (IHRO-1), Tilmann Runck (IHRO-1), Ernst Hagen (IHRO-2), Ton Groot (IHRO-1), Rob van Teulingen (IHRO-1), Roel Pasop (IHRO-2) en Bert Zulecher (IHRO-350).

Race 1:
De eerste wedstrijd over acht ronden gaat op zaterdag rond 15.00 uur van start. Er is een verkenningsronde, daarna meteen de start.

Iedereen is goed weg. Bart Crauwels en Jan Frank Bakker nemen het voortouw en de rest volgt. Ernst Hagen heeft een goede start, maar valt na de eerste bocht wat terug omdat hij een versnelling te hoog zit. Aan het eind van het eerste en tweede rechte stuk remt hij wat plaatsen terug. Weer wat bochten verder gaat hij iets te enthousiast op het gas en gaat er met een highsider vanaf.. Hij heeft de motor op tijd losgelaten en komt er zelf goed vanaf, zijn CMS-Honda heeft minder geluk en loopt flink wat schade op. Rob van Teulingen moet uitwijken en verliest wat plekken… Reinhard Neumair ligt bij de eerste doorkomst derde achter de kopmannen. Guust van Gool rijdt vierde…

Hierachter volgen Tilmann Runck, Ton Groot, Roel Pasop, Franz Glauser en Leo Molenaar. Rob van Teulingen komt als tiende door.

De volgorde vooraan blijft bij de volgende doorkomsten hetzelfde, alleen Rob van T. neemt de 9e plaats van Leo M. over.

Aan het eind van de race valt Roel Pasop wat naar achteren door een wat inhoudende motor en hij wordt gepasseerd door Franz en Rob. Henk Nebbeling is ook wat naar voren gekomen ten koste van Leo…

Totaal klassement: Bart Crauwels wint met voorsprong deze eerste race, voor Jan Frank Bakker en Reinhard Neumair.

Guust is vierde voor Tilmann en Ton Groot. Franz Glauser is zevende voor Rob van T. en Roel. Dan Henk op plaats tien voor Peter de Reus. Bert Zulecher (Yamaha) is eerste 350-er op de twaalfde plek.

Uitslag
IHRO-1:     1.Jan Frank Bakker  2.Reinhard Neumair  3.Guust van Gool
IHRO-2:     1.Bart Crauwels  2.Rob van Teulingen  3.Roel Pasop
IHRO-350: 1.Bert Zulecher

Behalve Ernst is ook Alex Heezen uitgevallen, evenals Jan Koning, Hubertus Bergemann en Cornelis Braun. Gert Boon en Marko Staps zijn niet van start gegaan.

Race 2:
De start van de tweede wedstrijd is zondag rond 12.00 uur. Het is nog altijd prachtig weer en de zon doet flink z’n best. Ernst Hagen kan niet meer van start, zijn motor heeft te veel schade.

Na de verkenningsronde gaat iedereen goed van start… Bij de eerste doorkomst ligt Bart al een eind los van de rest. Jan Frank heeft bij de start iets te veel van zijn koppeling gevergd en kan daardoor het tempo van Bart niet volgen. Hij ligt wel tweede, maar is vol in gevecht met Guust van Gool en Reinhard Neumair.

Tilmann Runck rijdt op de vijfde stek, gevolgd door Ton Groot en Peter de Reus, die zeer voortvarend van start is gegaan.. Dan Roel Pasop, Franz Glauser en Rob van Teulingen.

Vooraan gaat Bart eenzaam op kop en bouwt zijn voorsprong verder uit. Daarachter is het zeer spannend tussen het drietal Jan Frank, Guust en Reinhard…

In de vierde ronde komt Guust zelfs op de tweede plaats door, vlak voor Jan Frank en Reinhard.

Bij het ingaan van het Motodrom raakt Guust echter de controle over de Norton kwijt en gaat stevig onderuit.. Ver achter Bart komt Jan Frank met de ABSAF nu weer als tweede door, op de voet gevolgd door de Norton van Reinhard.

De volgorde hierachter verandert niet veel, wel zakt Peter de Reus iets verder naar achteren.

Uitslag totaal: Na acht ronden gaat Bart als eerste over de finish en wordt Jan Frank op afstand tweede. Reinhard pakt plek drie. Tilmann wordt vierde en Ton vijfde.

Franz eindigt als zesde, voor Roel en Rob van T. maakt het nog spannend op de streep, maar eindigt nipt voor Leo Molenaar en Peter de Reus op de plaatsen 8, 9 en 10. Bruno Buzinkay wordt elfde voor Henk Nebbeling en Sietse Douma.

Bert Zulecher is eerste 350-er op plaats 14 en Alex Heezen pakt de vijftiende plek…

Uitslag
IHRO-1:    1.Jan Frank Bakker  2. Reinhard Neumair  3.Tilmann Runc
IHRO-2:    1. Bart Crauwels 2.Roel Pasop. 3.Rob van Teulingen
IHRO-350 1. Bert Zulecher

Behalve Guust is ook Jan Koning uitgevallen. Guust blijkt zijn sleutelbeen te hebben gebroken…Het was een geweldig evenement met twee goede wedstrijden..! Hopelijk kan in 2021 weer een wat ‘normaler’ race-seizoen plaatsvinden..!

Met dank aan Ernst Hagen.

 
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App