Tijdens de 10e snelheidswedstrijd op het Franse circuit van Croix en Ternois, het afgelopen weekend, ging de eerste winst op een natte baan naar Ernst Hagen en won Jan Frank Bakker de tweede race op een droog wegdek.

Na vrije trainingen op vrijdag, waar door veel deelnemers dankbaar gebruik van werd gemaakt, was het zaterdag tijd voor de kwalificaties voor de twee wedstrijden op zondag.

Eerste training: Alles begint ruim een half uur later, vanwege mist in de ochtenduren. De NK Classics, die samen rijden met de Belgische Classic 500 rijders, gaan dan als eerste de baan op. Alex Siertsema heeft de avond tevoren nog ‘even’ een blok gewisseld van zijn Ducati en kan derhalve toch aan de kwalificatie deelnemen. André Huijgen valt uit met een kapotte zuiger van zijn Suzuki en Ton Groot valt zelf in de uitloopronde vanwege een verschoven stuurdemper.

Van de NK-mensen is Jan Frank Bakker de snelste op zijn ABSAF, gevolgd door Ernst Hagen (Honda) en Lex van Dijk (Suzuki). Hierna komen Ton Groot (Norton), Roel Pasop (Triumph) en Gerard van den Brom (Honda).

Tweede training: Er is na het oponthoud aan het begin van de dag voldoende tijd ingelopen door alle sessies qua tijd iets in te korten. Daardoor kunnen de middagtrainingen gewoon volgens het geplande schema worden verreden.

De Classics gaan weer als eerste van start. Na vier ronden komt Ton Groot met een probleempje van de baan en gaat richting paddock. Lex van Dijk komt de pits binnen, maar kan weer verder. Enkele ronden later komen André Huijgen en Alex Siertsema ook binnen, maar gaan richting rennerskwartier. Hans de Wit komt naast de baan tot stilstand.

Uitslag na beide kwalificaties: Jan Frank op pole met een tijd van 1.05.2. Lex van Dijk tweede, op de voet gevolgd door de sterk acterende Roel Pasop en Ernst Hagen. Gerard van den Brom nipt een seconde hierachter. Dan volgen Ton Groot, Henk Nebbeling en Rob van Teulingen. Hans van der Starre en Jan Koning maken de top tien vol…

Race 1:
Nadat er door diverse deelnemers nog pittig is gesleuteld, is iedereen op zondagmorgen klaar voor de start. Het heeft ’s nachts flink geregend en hoewel het zonnetje inmiddels schijnt is de baan nog kletsnat. Na een verkenningsronde wordt er direct gestart. Iedereen komt goed van de plek en begint toch ietwat behoedzaam aan deze ‘wetrace’.

Bij de eerste doorkomst is het Jan Frank die als eerste doorkomt van de NK-mensen, gevolgd door Lex en Ernst. Hierachter Henk, Gerard en Roel. Bij het ingaan van de derde ronde blijkt Lex voor Jan Frank te zitten, voor Ernst en Henk. Roel is Gerard gepasseerd en ligt vijfde. Ton gaat richting paddock. De volgorde blijft voorin de volgende ronden gehandhaafd. Hans van de Starre valt stil na de eerste bocht. Wat meer naar achteren rijdt Rob op plaats zes en wordt benaderd door Leo Smids.

Halverwege begint Ernst wat in te lopen op Jan Frank en passeert hem, want hij ziet Lex vooraan wat weglopen. Roel is inmiddels aangeland op de vijfde plaats en wordt nu gevolgd door Leo, Alex en Gerard. Rob zakt wat weg en moet ook André (nu op zijn Honda 350) laten passeren.

Vooraan weet Ernst het gaatje naar Lex dicht te rijden, maar blijft er achter. Jan Frank volgt en dan een aardig gaatje naar Henk en hierachter een gevecht met Roel en Leo om plaats vijf. Gerard is vervolgens Alex weer voorbij.

In de voorlaatste ronde passeert Ernst Lex en ligt nu eerste. Hij draait meteen de snelste ronde om wat afstand te creëren. In de laatste ronde wordt hij dan ook niet meer bedreigd en wint de eerste race van het seizoen… Lex wordt tweede op een kleine zeven seconden en Jan Frank derde op flinke afstand.  Helaas valt Henk in de laatste ronde, net na de brug hetgeen hem gekneusde ribben en verlies van plek vier bezorgd. Roel wordt nu vierde, voor Leo en Gerard. Alex eindigt als zevende voor André. De laatste plaatsen zijn voor Rob, Hans de Wit en Jan Koning.

Race 2:
Zonder Henk beginnen dertien NK-mensen aan de tweede race op zondagmiddag. Het is nu nog wat warmer en de baan is helemaal droog. Bij de start is iedereen weer goed weg. Jan Frank neemt resoluut de kop, voor Lex, Ernst, Gerard, Roel en Rob.

Ton valt stil op het rechte eind en dat is einde wedstrijd voor hem. Vooraan verandert de volgorde niet, wel neemt de ontketende Jan Frank steeds meer afstand op de rest.

Roel passeert Gerard en schuift door naar plaats vier. Rob weet Gerard ook te passeren en heeft nu plek vijf in handen. Gerard zet dat in de volgende ronde echter weer recht. Bij het ingaan van de tiende ronde valt Rob aan het einde van het rechte stuk uit met een rokende motor.

Vooraan verandert de volgorde niet meer, wat meer naar achteren komt André nu door op de zesde stek, gevolgd door Leo, Hans van de Starre, Jan, Alex en Hans de Wit. Dit is ook de uitslag van race twee. Jan Frank dus glorieus en verdiend winnaar, voor Lex en Ernst. Een fraaie race met vooral wat meer naar achteren mooie duels..!

Volledige uitslagen NK Classics Croix en Ternois:
Eerste_kwalificatie

Tweede_kwalificatie
Eerste_Tweede_kwalificie_gecombineerd
Race_1
Race_2