Tijdens de 38e Ducati Club Race van afgelopen weekend heeft regerend kampioen Marc Beltman beide NK Classic races op zijn naam geschreven in het gecombineerde CRMCH-IHRO veld.

De weersomstandigheden zijn het hele weekend uitzonderlijk goed geweest, met zelfs tropische temperaturen op zaterdag. Wel ’s nachts een flinke onweersbui, doch zondagmorgen is het weer prachtig… In het volle programma van de DCR hebben de NK Classics toch een tweetal wedstrijden, met een startveld van 33 deelnemers. Na de beide kwalificatie trainingen op zaterdag, volgt er laat in de middag nog een sprintrace over vijf ronden. Op zondag is de tweede race, welke over negen ronden verreden wordt.

Trainingen:
De eerste training start tegen half elf in de ochtend. Na de eerste ronde valt Rob van Teulingen uit met een uitgelopen tuimelaaras en plug… Hij vindt de onderdelen terug in zijn olie-opvangbak (!). Jaap Jan de Boer stopt met een rokende BMW. Jan Frank komt binnen met een ontstekingsprobleem. Leo Smids stopt in de pits en Ton Groot gaat na drie ronden de paddock in.

Marc Beltman rijdt de snelste tijd in 2.06.7. Ernst Hagen is tweede in 2.07.8 en hierna volgen Alain Vandriessche, Lex van Dijk en Roel Pasop.

De tweede training start rond 14.45 uur, zonder Jaap Jan. Jan Frank wisselt van motor. Ernst rijdt één rondje met de Honda/4 waarvan slechts 2 cilinders bereidwillig zijn en zoekt het rennerskwartier op. Na drie ronden gaan ook Leo Molenaar en Leo Smid de pits in en stopt ook Rob van Teulingen met olielekkage. Veel uitvallers derhalve, want ook Gert Boon heeft de Triumph ratelend stuk en zal niet meer van start gaan.

Uitslag van de gecombineerde trainingssessies en tevens startopstelling:
1e Marc Beltman in 2.05.0. 2e Alain Vandriessche in 2.05.6 en derde Jan Frank Bakker in 2.06.9. Ernst staat met zijn tijd uit de ochtendsessie vierde en wordt gevolgd door Willem van Kooij (terug van weggeweest) en Lex van Dijk. De derde startrij wordt gevormd door Ton Groot, Roel Pasop en Luca Bettini.

Race 1:
De sprintrace start even na zessen, vroeg in de avond dus. Iedereen is redelijk goed weg. Bij de eerste doorkomst is het Jan Frank op kop, voor Alain, Marc, Willem, Ton, Lex en Ernst. Laatstgenoemde rijdt op zijn reservefiets maar verliest bij de start veel tijd doordat de motor bijna afslaat… Daarna blijkt zijn voorrem aan één kant kuren te vertonen.

Bij de tweede doorkomst Jan Frank nog steeds op kop, gevolgd door Alain, Marc en nu Lex op plaats vier, voor Ton, Willem en Ernst. Marc passeert Alain en ligt nu tweede achter Jan Frank. Deze drie slaan een gaatje naar Ton, die Lex gepasseerd is en Ernst is zijn remprobleem de baas en is Willem gepasseerd. Alex Siertsema valt uit met een losgeschoten carburateur en Rob van Teulingen komt met een rokende motor voorbij…

Vooraan weet Marc Jan Frank in de laatste ronde te passeren en gaat ook als eerste over de streep. Derde wordt Alain. Ernst was net Lex gepasseerd en heeft ook Ton Groot te pakken, wanneer ineens de vonken weer op blijken en hij uitvalt…

Lex wordt vierde voor Ton Groot, die in de war was gebracht door het zwaaien van de zwarte vlag voor Rob van T…

Willem brengt de Suzuki op plaats zes binnen en hierna volgen Roel, Luca en Gerard van den Brom. Henk Nebbeling is tiende geworden voor Leo Molenaar, Brett Randall en Harry Nab. Reinhard Neumair en Ben Mensink maken de vijftien vol.

Jeroen de Jager is eerste 350-er op plaats achttien.

Race 2:
Op zondagmiddag rond kwart voor vier is de start van de tweede race over negen ronden.

Alain is het beste weg met de Paton, gevolgd door Ernst (met een verse ontsteking), Jan Frank, Marc en Ton. Dit is ook de volgorde na de eerste doorkomst. Roel ligt zesde, voor Lex, Willem, Luca en Leo Molenaar. Leo Smids. valt uit.

Bij de tweede doorkomst zit Jan Frank op kop, gevolgd door Alain en Marc is Ernst gepasseerd en ligt nu derde. Hierachter jagen Ton, Lex, Roel, Luca, Willem en Gerard. Jan Frank weet vooraan een gaatje te slaan voor de onderling strijdende Alain en Marc. Marc heeft wat meer moeite om de snelle Paton van Alain te passeren. Ernst zit daar vlak achter op de eerste rang… Hier weer achter blijft de volgorde gelijk, al wordt het gat wat groter.

Marc weet uiteindelijk de tweede plaats toch te veroveren en gaat nu op jacht naar Jan Frank. Ernst rijdt alles uit de kast om de combinatie Alain en Paton bij te sloffen en dat lukt een aantal ronden prima. De volgorde hierachter blijft nog even onveranderd en daarachter is ook mooie strijd rond plaats dertien met een groepje van wel zes man…

De motor van Ernst krijgt toch weer een ontstekingsprobleem (aan/uit) en dit kost hem de aansluiting met Alain en na de vijfde doorkomst stopt de motor er bij het uitkomen van de Strubben plots helemaal mee. Ook Bernhard Bakker valt uit.

Marc heeft ondertussen het gaatje naar Jan Frank helemaal dichtgereden en neemt de koppositie over. Alain rijdt nu eenzaam op plek drie en Ton zit nog voor Lex.. Daarachter is Luca Roel gepasseerd en weet dit twee ronden vol te houden. Daarachter is er strijd tussen Willem en Gerard en Leo Molenaar zit daar nog achter. Aan het einde valt ook Dick Kegel nog uit.

Leo M. krijgt een 20 sec. penalty vanwege een jumpstart en dat kost hem maar liefst zeven plekken…

Marc krijgt als eerste het zwart/wit geblokte dundoek, op drie seconden gevolgd door Jan Frank. Marc heeft er in de voorlaatste ronde een 2.02. rond uit weten te persen.. Knap! Alain volgt op eerbiedige afstand op plaats vier en dezelfde afstand geldt voor Lex die nog net Ton Groot weet af te troeven op plaats vier. Roel zesde, nipt voor Luca en dan Gerard op afstand achtste, maar vlak voor Willem. Harry Nab (ook al terug van weg..) heeft een geweldige race gereden en wordt tiende met de Aermacchi, vrij kort voor Henk Nebbeling en Reinhard Neumair. Jeroen wordt weer eerste 350-er op plek dertien en Jan Koning en Peter de reus maken de vijftien vol… Tijdens de wedstrijd is Ben Mensink er afgevallen in Duikersloot, maar de schade aan mens en machine lijkt mee te vallen.

Volgende race wordt tijdens de ‘Bikers Classics’ op Spa/Francorchamps verreden in het weekend van 1 en 2 juli…

Volledige uitslagen:
Classics T1 – Qualifying 2 – combined
CRMCH Classics – IHRO – Sprintrace
CRMCH Classics – IHRO – Race 2

Met dank aan Ernst Hagen