Tijdens de ‘German TT’ op de fameuze ‘Schleizer Dreieck’ in Duitsland wist Lex van Dijk de sprintrace op zaterdag te winnen en was Jan Frank Bakker oppermachtig in de wedstrijd op zondag.

Het prachtige stratencircuit te ‘Ost-Thüringen’, in voormalig Oost-Duitsland vormde afgelopen weekend het decor voor mooie races, waaronder twee wedstrijden voor het NK Classics. Een groot startveld door de combinatie van de twee IHRO-klassen en de CMRCH deelnemers.

Trainingen:
Op vrijdagmiddag om 16.55 uur is reeds de eerste kwalificatietraining van 20 minuten met in totaal 36 deelnemers. Het is een beetje bewolkt, maar de temperatuur is met 21 graden prettig te noemen…

Hans de Wit komt al snel binnen met een helm-probleem. Na drie ronden is er een rode vlagsituatie vanwege veel olie op de baan. Het vergt een half uur voordat de baan weer berijdbaar is en de training wordt niet meer hervat voor de Classics, die het aldus met slechts 2 geklokte ronden moeten doen… Het olie-leed was veroorzaakt door een hevig lekkende Drixton-Honda van Rob van Teulingen.

Uitslag: Jan Frank Bakker snelste, gevolgd door Ton Groot, Roel Pasop, Lex van Dijk en Ernst Hagen.

De tweede training is zaterdagmorgen om 10.30 uur. Het is bewolkt, maar droog en de temperatuur ligt rond de 20 graden. Rob van Teulingen heeft de Drixton ook droog, komt na een rondje binnen ter controle, maar gaat toch richting rennerskwartier en zet dus geen tijd.

Lex van Dijk komt even binnen met een loszittende kuip, maar kan verder. Roel Pasop komt aan het eind wat eerder binnen en verdwijnt richting paddock. Verder geen uitvallers.

Uitslag na twee trainingen en tevens startopstelling:
Jan Frank Bakker blijft snelste met een tijd van 1.48.7 en wordt gevolgd door Lex van Dijk, Ton Groot, Ernst Hagen en Gert Boon. Gerard van den Brom op plek zes, voor Roel Pasop, Guust van Gool en Henk Nebbeling. Ben Mensink sluit de top tien.

Iedereen maakt zich vervolgens op voor de eerste race later deze zaterdag en er wordt vlijtig gesleuteld en/of gepoetst…

Race 1:
De start van de korte race vindt plaats rond 15.53 uur. Hans de Wit krijgt de König niet aan ’t lopen in de opwarmronde.

Na het uitgaan van de rode lichten is iedereen verder goed weg en heeft Jan Frank kopstart. Bij de eerste doorkomst ligt Jan Frank dus eerste, gevolgd door Ernst, Lex, Ton, Gerard en Gert. Een ronde later is het nog steeds Jan Frank vooraan, voor Lex die Ernst is gepasseerd. Ton op plaats vier voor Gerard, Gert, Guust en Henk. Roel Pasop valt uit…

In de derde ronde komt Jan Frank met motorblokschade stil te staan naast de baan en Lex heeft aldus de kop overgenomen. Hij wordt gevolgd door Ernst, Ton, Gerard, Gert, Guust, Henk en Jan Brouwer.

In het verloop van de wedstrijd wordt het gat tussen Lex en Ernst groter en verandert de volgorde met Ton en de drie G’s verder niet…Ben Mensink komt ook tot stilstand naast de baan met een onwillige motor en Luca Bettini is Jan Brouwer voorbijgegaan.

Na acht ronden komt Lex als winnaar over de streep. Ernst wordt tweede en Ton pakt de laatste podiumplek. Gerard is vierde, voor Gert, Guust en Henk. Luca heeft de achtste plaats ingenomen. Jan Brouwer en Jan Koning maken de top tien vol. Een mooie wedstrijd met weinig uitvallers..!

Op zondagmorgen is er een ‘warm-up’ sessie van tien minuten, waar lang niet iedereen aan deelneemt, wellicht om het materieel te sparen, anderen maken juist dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om nog even wat uit te proberen.

Race 2:
Zondagmiddag om 13.45 uur gaat de tweede race over tien ronden van start. Het is een beetje bewolkt bij een temperatuur rond 23 graden.

Er is door sommigen wel naarstig gesleuteld en anderen behoefden slechts weer luchtig gebruik van een poetsdoek ter bewerkstelliging van optimaal materiaal… Roel Pasop valt stil tijdens de opwarmronde.

Bij de start is iedereen goed weg en Jan Frank heeft, met een reserveblok in de ABSAF, wederom kopstart. Hij heeft direct goed de gang erin en komt na de eerste ronde ook al redelijk ruim op kop door. Hij wordt gevolgd door Lex en Ernst, met daarachter Ton, Gert en Gerard. Daar weer achter komen Guust, Luca, Henk en Ben door.

Na drie ronden is de volgorde vooraan nog hetzelfde, al is er een aardig gaatje achter de eerste drie naar de rest van het peloton. Ernst verremt zich in de vierde ronde aan het einde van het snelle stuk naar beneden en kan maar ternauwernood een expeditie door de grindbak vermijden…

Het gat naar Jan Frank en Lex is meteen enorm natuurlijk en niet meer te dichten. Achter Ernst komen Ton en Gerard (die Gert is gepasseerd) weer dichterbij. Ben Mensink gaat richting paddock. De volgorde vooraan verandert niet meer. Ernst doet ’t een tikje rustiger aan, om blok en vooral voorrem te sparen, waardoor Ton en Gerard nog wat inlopen.

Gert en Guust hebben nog stuivertje gewisseld, waarbij Guust, op zijn verjaardag.., uiteindelijk aan het langste eind trekt. Bijna aan het eind valt Hans van de Starre stil op het start/finish gedeelte.

Jan Frank komt na tien ronden als overtuigd winnaar over de streep, op zes seconden gevolgd door Lex. Ernst pakt de derde podiumplek en Ton wordt vierde. Gerard vijfde, gevolgd door Guust, Gert en Luca. Henk Nebbeling en Jan Brouwer maken de tien vol. Jan Koning is elfde, voor Alex Siertsema, Hans de Wit en No Scholl.

Tussenstand kampioenschap
In de tussenstand van het NK klassement is het halverwege het seizoen na acht races nog steeds spannend: Lex staat nu eerste met 135 punten, gevolgd door Ernst met 134 en Jan Frank met 131 punten…!

Volledige uitslagen: QP 1 | QP 2 | Race 1 | Race 2

Volgende wedstrijden: Spa/Francorchamps tijdens de ‘Bikers’ Classics’ 30 juni en 1 juli.

Met dank aan: Ernst Hagen