NK SuperCup 1000: Kloots wint in Assen vijfde race van het seizoen (video)

5
NK SuperCup 1000 race

Foto: Rob Hartog voor Koen Zeelen tijdens NK SuperCup 1000 race

Cliff Kloots heeft zondagmiddag op het TT Circuit zijn eerste NK SuperCup1000 zege weten te behalen. De Yamaha coureur kwam na twaalf ronden als derde over de finish achter de buiten mededinging meerijdende gastrijders Rob Hartog en Koen Zeelen. Maarten Bekker en Jarco Grotenhuis werden als tweede en derde geklasseerd.

In tegenstelling tot de gebruikelijke OW Cup evenementen werd de vijfde ronde van het 2016 OW over twee dagen verreden. De 600cc coureur werkten hun programma af op zaterdag terwijl de 1000cc coureurs op zondag in actie kwamen.

Voor de NK SuperCup 1000 coureurs stonden er zondag twee kwalificaties en een race over twaalf ronden op het programma. Nadat om 11:30 uur de lichten op groen gingen voor de eerste kwalificatie was er direct al pech voor Rinze Luimstra. De BMW coureur schoof bij het aanremmen in de Strubben onderuit waarbij hij een vervelende schouderblessure opliep. Hoewel onderzoek in het ziekenhuis uitwees dat er geen sprake was van breuken moest de Hollandse Jongens coureur toch afzien van deelname voor de rest van de dag.

Tijdens de tweede kwalificatie ging het mis voor klassementsleider Jaco Boonen. De coureur uit Nunspeet kwam ten val in de Ramshoek waarbij zijn Yamaha erg veel schade opliep. Boonen zelf moest zich na de crash meldden in het medical centre, en een half uur voor aanvang van de race nogmaals terugkomen voor een check. Boonen kreeg groen licht om te starten maar toen bleek het nog even spannend of de monteurs zijn Yamaha op tijd gereed zouden hebben. Dat lukte, zij het niet dat Boonen na afloop van de sighting lap naar binnen kwam, dit omdat er toch nog iets niet helemaal in orde was en het onverantwoord was om zo de wedstrijd in te gaan.

Race
Bij de start van de race was het Rob Hartog die de leiding nam voor Koen Zeelen, Cliff Kloots en Maarten Bekker.

Hartog wist vervolgens afstand te nemen van Zeelen terwijl Kloots achter de Benro Racing coureur de derde plaats innam.

De leidende positie van Hartog kwam vervolgens geen moment meer in gevaar en na twaalf ronden was het dan ook de Kawasaki coureur die als eerste de finish passeerde voor Zeelen, Kloots en Bekker.

Aangezien Hartog en Zeelen als gastrijders van start gingen werd Kloots officieel tot winnaar uitgeroepen en mocht hij na afloop de hoogste trede van het podium beklimmen. Bekker mocht als tweede mee naar het podium terwijl Jarco Grotenhuis de derde plaats in mocht nemen.

De vierde plaats werd een prooi voor Kawasaki coureur Roel Hoekstra die daarmee zorgde dat er maar liefst vier verschillende motormerken te vinden waren binnen de top vier.

Yme Jan Hofstee werd vijfde gevolgd door Jardo van Huisstede, Martijn Duijkers, Rintje Ritsma, Rene Schokker en good old Peter Politiek jr. 

Volledige uitslagen