Hij deed het al eens eerder in Motegi, maar kan Marc Marquez dit weekend op het thuiscircuit van zijn werkgever Honda de 2018 titelstrijd in de MotoGP klasse vroegtijdig beslissen? De Repsol Honda coureur is er in ieder geval dichtbij en de kans is dan ook groot dat dit weekend tijdens de Motul Grand Prix of Japan de beslissing gaat vallen.

Als Marc Marquez komend weekend in Motegi punten scoort, voor Andrea Dovizioso weet te eindigen, als hij niet meer dan twee punten verliest aan Dovizioso en vierentwintig aan Valentino Rossi dan mag de Repsol Honda coureur zich zondagmiddag na afloop van de MotoGP race zevenvoudig wereldkampioen noemen en is de 2018 titelstrijd vroegtijdig beslist.

De missie van Dovizioso is dan ook duidelijk. Hij moet Marquez voor zien te blijven in de zestiende MotoGP race van het seizoen, maar het beste scenario is natuurlijk om te winnen. De Italiaan heeft goede herinneringen aan het Japanse circuit, zo wist hij er twee keer een pole te scoren (2010 en 2014) en stond hij er na afloop van een race tweemaal op het podium waaronder zijn zege in 2017. En wie kan zich deze laatste race niet meer herinneren, een prachtige showdown in de regen tussen Marquez en Dovizioso waarin laatstgenoemde aan het langste eind trok en de zege voor zich opeiste.

Rossi staat voorlopige nog steeds op de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, dit op grond van de bekende regelmaat van de Italiaan en door het beste te halen uit het Yamaha pakket dat de afgelopen tijd niet uitblonk gezien de moeilijkheden en het te kort aan vermogen ten opzichte van de Ducati’s en Honda’s. Het moet echter wel vreemd lopen als de Italiaan zich nog kan bemoeien met de titelstrijd, maar zoals op de meeste circuits heeft de negenvoudig wereldkampioen ook hier in het verleden al eens weten te winnen. De grote vraag is momenteel echter of de voorgaande race in Thailand werkelijk een ommekeer is geweest voor Yamaha. Zowel Rossi, die vierde werd in Buriram, als ook teamgenoot Maverick Viñales, die de race afsloot met een podiumfinish, hadden daar een veel beter tempo – en dat ondanks de warme temperaturen en de hoge bandenslijtage – dan tijdens de voorgaande raceweekenden.

Natuurlijk is het ook de vraag hoe Jorge Lorenzo is hersteld van zijn tegenslagen en blessures. De Ducati coureur crashte in Aragon en verbeet de pijn op vrijdag in Thailand totdat een flinke highsider in FP2 een vroegtijdig einde maakte aan zijn weekend in Buriram. De crash ophet Thaise circuit werd veroorzaakt door een mechanisch probleem en Lorenzo, fit verklaard na het ongeval om te racen, koos er toch voor om het weekend uit te zitten. Hij keert in Motegi echter weer terug, en ook hij heeft een behoorlijke staat van dienst op het Japanse circuit, waaronder drie overwinningen – hetzelfde aantal als Dani Pedrosa die in Thailand ten val kwam in de race.

De strijd om de best geklasseerde Independent Team coureur blijft net achter Lorenzo in het klassement volop in beweging. Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) heeft 128 punten, Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) 126 en Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) 123 – dus het blijft ongelooflijk spannend en elk weekend is cruciaal, en dat zal in Motegi niet anders zijn.

Hetzelfde geldt voor de strijd om Rookie of the Year, het verschil tussen Hafizh Syahrin (Monster Yamaha Tech 3) en Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) is slechts vijf punten, maar komend weekend in Motegi zullen de ogen gericht zijn op een andere rookie.

Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) is namelijk één van de thuishelden die actief zal zijn en de Japanse rookie heeft de laatste tijd een goed tempo te pakken – maar vaak pech op wedstrijddag. Hij zal een goede show willen neerzetten in zijn thuisrace en de thuisrace van HRC, maar hij zal niet de enige zijn die de Japanse vlag draagt. Yamaha-testrijder Katsuyuki Nakasuga zal een andere Japanse coureur zijn die aan de start verschijnt, waardoor het thuispubliek een rookie en een veteraan krijgt om voor te juichen.

De Motul Grand Prix van Japan staat komend weekend dus opnieuw bol van de actie en spanning. Marquez staat aan de vooravond van nog meer MotoGP geschiedenis.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App