Philipp Oettl heeft vrijdagochtend in Brno de snelste tijd laten noteren tijdens de eerste vrije training van de Monster Energy Grand Prix České republiky. De Duitser was in de slotfase het snelst voor een stevig gecrashte Jorge Martin en John McPhee.

De Moto3 coureurs waren de eersten die op vrijdagochtend het Automotodrom Brno in Tsjechië verkenden na de drie weken durende zomerstop. Zeer zonnige en al warme omstandigheden begroetten de coureurs voor hun eerste vrije training na de korte vakantie.

De fabrikanten hebben echter niet stilgezeten aangezien KTM met een nieuw chassis naar Brno was gekomen en ook Honda meldde dat er een aantal updates klaar waren om geïmplementeerd te worden.

Zonder al te veel problemen reden de coureurs hun ronden om een gevoel te krijgen voor de baan, hun machine en de banden. Tegen het einde van de sessie was het Jorge Martin die de snelste tijd in handen had voordat het behoorlijk mis ging voor de Spaanse leider van het kampioenschap. De Del Conca Gresini coureur verloor de achterkant van zijn Honda bij het uitkomen van bocht 10, de Schwantz corner, en kwam hard ten val. Meteen greep hij naar zijn pols en had hier zichtbaar veel last van. Martin nam plaats in de ambulance en zou vervolgens richting het medical centre gaan.