Official MotoGP Test Qatar: Aleix Espargaró het snelst op zaterdag

8293
aleix-espargaro
Aleix Espargaró | foto© motogp.com

Aleix Espargaró heeft zaterdag tijdens de eerste dag van de Official MotoGP Test in Qatar de snelste rondetijd op de klok gezet voor Stefan Bradl en regerend MotoGP wereldkampioen Joan Mir. Jack Miller en Miguel Oliveira zorgden met de vierde en vijfde rondetijd voor top vijf gevormd door vijf verschillende motormerken.

Net als een dag eerder gingen ook zaterdagmiddag om 12:00 uur Nederlandse tijd in Qatar op groen, dit keer voor de eerste dag van de 2021 Official MotoGP Test. Nadat een dag eerder de actie op het Losail International Circuit nog beperkt bleef tot alleen de deelname van de MotoGP testcoureurs, de drie MotoGP debutanten en Aprilia Racing Team Gresini coureur Lorenzo Savadori mochten nu ook de reguliere MotoGP coureurs voor de eerste keer in 2021 op hun MotoGP machines stappen.

Opnieuw zorgde een harde wind ervoor dat er in eerste instantie nog weinig actie was maar het waren Suzuki MotoGP testcoureur Takuya Tsuda, Ducati MotoGP testcoureur Michele Pirro en Pol Espargaró die niet langer kon wachten en als eersten op de baan te vinden waren.

Pol Espargaró kwam meteen na zijn allereerste ronde op de Repsol Honda RC213V meteen weer binnen om zijn verslag te doen aan de Honda engineers van zijn debuut als teamgenoot van Marc Marquez.

Al snel volgden meer coureurs maar vanwege de harde wind bleven snelle rondetijden vooralsnog uit. Opvallend was meteen wel al het verschil in de Ducati machines die op de baan te vinden waren, zo zagen we diverse nieuwe en verschillende kuipdelen als teken dat men de afgelopen wintermaanden niet stil heeft gezeten en er het nodige kuipwerk getest dient te worden alvorens het seizoen van start gaat.

Na twee uur in deze zeven uur durende sessie was er nog geen enkele Yamaha of Suzuki op de baan te vinden. Maar even na de klok van 14:00 uur was het Petronas Yamaha SRT coureur Franco Morbidelli die als eerste Yamaha coureur naar buiten ging, niet onverdienstelijk want de Italiaan voerde na enkele ronden meteen de tijdlijst aan. Een teken voor Valentino Rossi om ook aanstalten te maken en het was dan ook niet veel later dat we de 42-jarige Italiaan voor het eerst in zijn nieuwe outfit naar buiten zagen gaan.

 

Rond de klok van half drie was het Stefan Bradl die naar de bovenste plaats op de tijdlijst kwam maar de snelste tijd van de Duitser was op dat moment nog steeds niet sneller dan zijn eigen snelste rondetijd van de eerste dag. Na diverse wisselingen bovenaan de tijdlijst was het even na 15:30 uur Miguel Oliveira die met een snelste ronde van 1’55.362 onder de snelste rondetijd van vrijdag wist te duiken.

Bradl dook vervolgens al snel weer onder deze snelste rondetijd en noteerde als eerste een tijd onder de 1’55 grens, een tijd die even later al door Aleix Espargaró werd aangescherpt tot een tijd van 1’54.687.

Met nog iets meer dan drie uur te gaan ontwaakten ook Maverick Viñales en regerend MotoGP wereldkampioen uit hun winterslaap en een kwartier later was het Alex Rins die als laatste van de 29 aanwezige coureurs naar buiten ging voor zijn allereerste ronde van 2021 op de Team Suzuki Ecstar machine.

Een schuiver van Alex Marquez zorgde even later voor een schrikreactie binnen het LCR Honda Castrol Team, niet vanwege het feit dat de Spanjaard zich geblesseerd had maar wel vanwege het feit dat het duidelijk was dat ze het de rest van de dag met slechts één Honda RC213V moesten doen.

Aleix Espargaró bleef tot aan het laatste uur voor het sluiten van de dag de lijst aanvoeren, maar het wachten was natuurlijk op een reeks van aanvallen in de slotfase, dit aangezien net als een dag eerder de wind nu ook behoorlijk minder sterk was.

Maar wat er ook gebeurde, het grootste deel van het 29 coureurs tellende veld hield het vroegtijdig voor gezien en het was om 19:00 uur bij het vallen van de vlag dan ook Aprilia Racing Team Gresini coureur Aleix Espargaró die de tijdlijst na afloop van de eerste dag van de 2021 Official MotoGP Test de tijdlijst aanvoerde voor Bradl, Mir, Jack Miller en Miguel Oliveira.

De zesde rondetijd van de dag kwam op naam van Zarco gevolgd door Morbidelli, Rins, Viñales en Marquez.

Rossi sloot zijn eerste dag als Petronas Yamaha SRT coureur af met de veertiende rondetijd achter zijn naam en was daarmee de laatste coureur die een tijd op de klok te zetten op minder dan de snelste rondetijd van de dag van Aleix Espargaró.

Fabio Quartararo sloot deze eerste testdag van 2021 af als vijftiende terwijl Pol Espargaró zijn debuutoptreden op de Repsol Honda beloond zag worden met de zeventiende rondetijd, een tijd die 1’191 sec. langzamer was dan de snelste rondetijd van de dag.

Zondag komen de MotoGP coureurs opnieuw in actie op het Losail International Circuit voor hun tweede testdag van 2021. De actie in Qatar zal opnieuw plaatsvinden tijdens een zeven uur durende sessie die om 12:00 uur van start zal gaan en om 19:00 uur zal worden afgesloten.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter