Jorge Lorenzo maakte dinsdag zijn debuut als Yamaha MotoGP testcoureur tijdens de derde en afsluitende dag van de MotoGP Shakedown Test in Sepang. De vijfvoudig wereldkampioen, die in totaal 46 ronden reed, zal later deze week ook van de partij zijn tijdens de eerste Official MotoGP Test van 2020 op het Maleisische circuit, zij het niet dat hij alleen tijdens de derde en afsluitende dag in actie komt.

De eerste twee dagen van de MotoGP Shakedown Test in Sepang moest hij nog vanaf de zijlijn volgen, maar dinsdag tijdens de derde en afsluitende dag was het dat zover, Jorge Lorenzo maakte zijn eerste kilometers als Yamaha MotoGP testcoureur. De vijfvoudig wereldkampioen noteerde een snelste ronde van 2’00.625, een rondetijd waarmee hij iets meer dan een seconde langzamer was dat Pol Espargaró die met een ronde van 1’59.444 de snelste rondetijd van de dag en de driedaagse test op de klok wist te zetten.

Lorenzo liet hiermee een goede indruk achter tijdens zijn eerste optreden op de 2019 versie van de Yamaha M1, was hiermee op de achtste plaats niet alleen de snelste Yamaha coureur van het veld maar met name het feit dat de Spanjaard duidelijk weer plezier had in het rijden op een MotoGP machines en met een brede glimlach van zijn machine stapte zorgde voor blije gezichten op het Sepang International Circuit.

Jorge Lorenzo: “Het is een dag waar ik lang naar uitgekeken heb, ik had er zin in, ik was wel een beetje zenuwachtig omdat ik bepaalde dingen opnieuw moest ontdekken. Ik wilde weten of de motor ten opzichte van drie jaar geleden veranderd was, of er bepaalde sterke punten verloren zijn gegaan. Maar nu weet ik dat dit niet het geval was, het karakter van de motor is hetzelfde gebleven. Er zijn veel sterke – en een aantal zwakke punten, punten die we reeds geanalyseerd hebben om deze in de toekomst zien te verbeteren. De motor heeft nog altijd een behoorlijk vriendelijk karakter en vergt derhalve fysiek gezien niet heel veel, en dat is ideaal voor mijn rijstijl. Maar goed, ik heb drie maanden niet gereden en drie jaar niet op een Yamaha gezeten, dus het was best wel even wennen. Ik ben langzaam begonnen, maar iedere run werden we iets sneller en aan het eind van de dag waren we maar een seconde langzamer dan de snelste man van de dag. Dat is wel acceptabel voor een eerste dag waarin we ook nog niet eens heel veel ronden hebben gereden. Ik ben blij, dit is het perfecte team, de motor is zeker nog competitief en ik weet zeker dat we die motor met het werk van het team nog beter kunnen maken.”

Natuurlijk kijken velen er naar uit dat Lorenzo over een aantal dagen voor het eerst weer in actie zal komen samen met al zijn voormalige MotoGP collega’s tijdens de eerste Official MotoGP Test van 2020 die later in de week (7 t/m 9 februari) plaats zal vinden op hetzelfde circuit.

Helaas zullen we moeten wachten tot zondag tijdens de derde en afsluitende testdag in Sepang. Yamaha heeft namelijk laten weten dat Lorenzo tijdens de eerste twee dagen niet van de partij zal zijn en zijn optreden beperkt zal blijven tot uitsluitend de derde en afsluitende testdag.

De reden dat Lorenzo slechts één dag in actie zal komen is simpel. Yamaha heeft nog onvoldoende materiaal beschikbaar om naast Maverick Viñales, Valentino Rossi, Fabio Quartararo en Franco Morbidelli om ook alle Yamaha MotoGP testcoureurs drie dagen te laten testen.

Lorenzo reed dinsdag zijn ronden op de 2019 versie van de Yamaha MotoGP machine, aanstaande zondag zal hij zijn ronden gaan rijden op de nieuwe 2020 editie van de Yamaha M1, dit om na deze testdag een oordeel te kunnen geven over de verschillen tussen de twee machines.

 
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App