Officieel: Jonathan Rea in 2024 met Pata Yamaha in World Superbike

4572
Jonathan Rea na het winnen van zijn zesde wereldtitel | © Kawasaki Racing

Jonathan Rea zal volgend seizoen de overstap maken naar het officiële Pata Yamaha Prometeon team in de World Superbike klasse. De zesvoudig wereldkampioen verlaat Kawasaki na negen seizoenen en neemt de plaats in van de vertrokken Toprak Razgatlioglu.

Het hing al een tijdje in de lucht en na de aankondiging van een paar uur geleden was het slechts een kwestie van tijd: Jonathan Rea rijdt in 2024 voor Yamaha in het World Superbike kampioenschap. De zesvoudig wereldkampioen had nog een doorlopend contract met Kawasaki tot en met het einde van 2024 maar deze is ontbonden.

Rea heeft een tweejarige overeenkomst getekend met Yamaha en zal in 2024 en 2025 voor het Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Team rijden naast Andrea Locatelli.

Lees hieronder het officiële persbericht van Yamaha:


Jonathan Rea vanaf 2024 met Yamaha in WorldSBK

Yamaha Motor Europe kondigt met trots aan dat zesvoudig FIM Superbike wereldkampioen Jonathan Rea vanaf 2024 samen met Andrea Locatelli zal racen in het Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Official Team, nadat er een tweejarige overeenkomst met de Ulsterman is gesloten.

Rea is de meest succesvolle WorldSBK-coureur aller tijden en won zes opeenvolgende titels in een ongelooflijke periode van dominantie tussen 2015 en 2020. De records houden daar niet op, want hij is ook houder van het hoogste aantal overwinningen in de klasse met 119, het meeste aantal podiumplaatsen (256) en snelste raceronden (102), en dat allemaal uit een recordaantal van 401 starts.

De Noord-Ier heeft ook meer punten gescoord dan wie dan ook in de WorldSBK categorie en heeft er meer dan 6000 verzameld sinds hij in 2008 overstapte naar de hoogste productieklasse. Daarnaast is Rea ook recordhouder voor de langste tijd tussen zijn eerste (Misano 2009) en laatste (Most 2023) overwinning, heeft hij 41 pole positions op zijn naam staan en staat hij sinds 2014 altijd in de top drie in de eindstand van het WorldSBK-kampioenschap.

Ondanks zijn fenomenale carrière is Rea’s honger naar succes niet afgenomen en zijn doel is duidelijk: zijn recordbrekende aantal overwinningen uitbreiden en de eerste rijder worden die zeven WorldSBK-titels wint.

Yamaha Motor Europe is verheugd zich van zijn diensten te hebben verzekerd in een tweejarig contract. Met de nieuwe overeenkomst vormt Rea een formidabele samenwerking met de Italiaanse teamgenoot Andrea Locatelli, waarbij het duo tot 2025 samen zal rijden op de zeer competitieve Pata Yamaha Prometeon WorldSBK R1.

Eric de Seynes: President & CEO, Yamaha Motor Europe: “We zijn erg blij om Jonathan te verwelkomen in de Yamaha-familie en we zijn erg gemotiveerd om in de toekomst met hem samen te werken. We hebben dezelfde motivatie om te winnen en dezelfde passie voor WorldSBK. Net als hij zijn we de afgelopen jaren wereldkampioen geweest en we willen opnieuw aan de top staan. Jonathans gedrevenheid, vastberadenheid en honger naar succes zijn constant in zijn carrière en deze eigenschappen zullen bijdragen aan ons toekomstige gezamenlijke succes.

We zijn er echt van overtuigd dat Jonathan zijn aantal wereldkampioenschappen kan vergroten en zijn naam nog verder in de geschiedenisboeken kan schrijven, en we hebben er evenveel vertrouwen in dat hij dit samen met ons kan bereiken. We werken er hard aan om onze bewezen Yamaha R1 verder te verbeteren, zodat we Jonathan precies kunnen bieden wat hij nodig heeft om zijn en Yamaha’s doelen in 2024 en 2025 te bereiken.”