Officieel: Loris Baz kiest in 2021 voor avontuur in Amerika

968
loris-baz
Loris Baz - Phillip Island | foto© Russell Colvin

De kogel is door de kerk, Loris Baz gaat in 2021 als coureur van start in het MotoAmerica Superbike kampioenschap. De Fransman heeft hiervoor een contract getekend bij het Warhorse HSBK Racing Ducati Team.

Het afgelopen seizoen kwam Loris Baz als coureur uit voor het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha in het FIM Superbike World Championship. Ook voor komend seizoen waren Ten Kate Racing en Baz vastberaden om hun samenwerking voort te zetten, zij het niet dat sponsorperikelen tot op heden een nieuwe overeenkomst in de weg stonden. Ondanks dat de Fransman lang heeft gewacht en Gerrit – en Ronald ten Kate en teammanager Kervin Bos tot aan de dag vandaag de tijd heeft gegeven voor het vinden van een oplossing heeft Baz nu toch de knoop doorgehakt en gekozen om in 2021 de overstap te maken naar het Amerikaanse Superbike kampioenschap en daar op een Ducati Panigale V4 R aan de start te verschijnen.

Baz komt naar de MotoAmerica series met een schat aan race ervaring op bijna elk niveau – van het British Superbikes, WorldSBK tot zelfs de MotoGP.

Loris Baz: “Het is uiteindelijk allemaal vrij snel gegaan sinds het eerste telefoontje dat we hadden. We hebben heel hard gewerkt om in de World Superbike actief te kunnen blijven, maar dat bleek moeilijker dan ik had gedacht. Ik had mijn gedachten hier volledig op gericht (World Superbike) en in het begin had ik zoiets van, ‘Oh, ik weet het niet.’ Binnen 24 uur veranderde ik van gedachten en zei: ‘Oké, ga ervoor. Laten we dit doen. Ik hou van de uitdaging. Ik ben altijd zo geweest en ik hou er niet van om op de grid te staan om tiende of vijftiende te worden. Ik wil ergens zijn met een kans om te winnen. Toen ik deze kans kreeg om naar Amerika te gaan en te winnen met Ducati, zat ik er vanaf de eerste dag, 24 uur, vol op en het was alleen maar een grote motivatie om het te doen.
Het is echt cool en opwindend. Ik hou van uitdagingen en ik heb in mijn leven nog nooit voor de makkelijke weg gekozen. Toen ik in de World Superbike zat, heb ik alles geprobeerd om in de MotoGP te komen. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen en nieuwe dingen te proberen. Als ik zie dat het niet gaat op de manier die ik wil, dan heb ik een open geest en kan ik ergens anders heen gaan. Dat is wat ik nu aan het doen ben. Ik ken het kampioenschap een beetje, ik ken de jongens, ik volg ze al jaren en ik kijk altijd naar de races. Ik weet een beetje, maar ik weet dat het net zo zal zijn als toen ik in de British Superbikes ging rijden en een paar gekke circuits moest zien te leren kennen… Ik moet nog van alles leren, maar ik kijk er naar uit. Ons enige doel is om te winnen, om eerlijk te zijn. Ik geef mezelf geen twee kansen. Ik wil alleen maar winnen. Ik ga niet voor iets anders.”

De 28-jarige Baz scoorde in 2020 vier podiumplaatsen op de Ten Kate Racing Yamaha en eindigde als achtste in de eindstand van het kampioenschap. Baz’s beste seizoen in het World Superbike kampioenschap was in 2014 toen hij als Kawasaki Racing Team coureur negen podiumplaatsen wist te scoren en vijfde werd in de eindstand van kampioenschap.

In totaal heeft Baz twee World Superbike zeges in zijn carrière weten te scoren, dat was in 2012 en 2013 met Kawasaki.

Baz reed van 2015 tot 2017 ook in de MotoGP en nam deel aan 49 races. Zijn beste kampioenschap finish was een 17e plaats met het Forward Racing Yamaha-team in 2015.

Ten Kate Racing Yamaha
Welke gevolgen het besluit van Baz heeft op de toekomstplannen van het in Nieuwleusen gevestigde WorldSBK team is nog niet bekend. Teammanager Kervin Bos vertelde er eerder deze week in de Racesport.nl Live Chat: De Avondklok het volgende over….Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App