Ai Ogura was zaterdagochtend tijdens de derde vrije training op een zeer natte Twin Ring Motegi in Japan het snelst voor Makar Yurchenko en Andrea Migno. Na eerdere flinke regenbuien kwam er nog steeds water uit de hemel boven het Japanse circuit, ondanks dat leken er weinig problemen te zijn voor de coureurs.

Zaterdagochtend om 09:00 uur lokale tijd, 02:00 uur Nederlandse tijd ging de derde vrije training voor de Moto3 klasse van start op de Twin Ring Motegi in Japan. Zoals voorspeld was het flink aan het regenen nadat er al behoorlijk wat gevallen was waardoor het Japanse asfalt voorzien was van een aanzienlijke laag water.

Ondanks dat waren de omstandigheden goed genoeg voor de coureurs om de baan op te gaan en niemand leek dan ook te aarzelen. Met regenbanden gemonteerd onder hun machines begonnen de coureurs aan deze veertig minuten durende sessie om zoveel mogelijk gebruik te maken van de beschikbare rijtijd, voornamelijk omdat de kwalificatie zeer waarschijnlijk ook in regenachtige omstandigheden zal worden verreden.

Filip Salac besloot om in ieder geval deze sessie maar waarschijnlijk ook deze hele dag niet in actie te komen. De Tsjech had na de eerste vrije training een penalty ontvangen en zal daardoor zondag vanaf pit lane moeten starten. Ook kwam hij in de tweede vrije training hard ten val en had het dus geen zin om in deze regenachtige omstandigheden onnodige risico’s te nemen.

John McPhee was één van de coureurs die de limiet had gevonden en hier overheen was gegaan. Bij het ingaan van bocht 3 verloor de Schot de voorkant van zijn machine en schoof hij onderuit. Hijzelf was volledig ongedeerd maar het duurde even voordat zijn Honda terug was in de pitbox.

Gedurende de sessie schroefden de coureurs het tempo langzaam maar zeker op waarbij de thuisrijder Ai Ogura met een 2’08.385 de sessie als snelste afsloot voor Makar Yurchenko en Andrea Migno. Raúl Fernández kwam naar de vierde tijd voor Jaume Masia en Sergio García, daarachter maakten Tom Booth-amos, Alonso López, Celestino Vietti en Tony Arbolino de top tien compleet.

Voor wat betreft de top veertien coureurs na de eerste drie vrije trainingen blijft de volgorde hetzelfde zoals deze was na vrijdag. De veertien coureurs die rechtstreeks deel zullen nemen aan Qualifying 2: Andrea Migno, Marcos Ramirez, John McPhee, Jakub Kornfeil, Gabriel Rodrigo, Celestino Vietti, Tatsuki Suzuki, Darryn Binder, Kaito Toba, Albert Arenas, Lorenzo Dalla Porta, Aron Canet, Ai Ogura en Ayumu Sasaki.

De kwalificatie voor de Moto3 klasse op de Twin Ring Motegi in Japan gaat om 12:35 uur lokale tijd, 05:35 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App