O’Halloran en Mackenzie winnen British Superbike race 2 en 3 op Snetterton

556
Tarran Mackenzie (95) leidt voor teamgenoot Jason O'Halloran (22) - Snetterton | foto© Ian Ward

Jason O’Halloran en Tarran Mackenzie hebben op zondag de tweede en derde British Superbike race van het weekend gewonnen. Daarmee hebben de McAMS Yamaha coureurs hun positie aan de top van het kampioenschap verstevigd.

Na een zinderende openingsrace van het weekend op zaterdagmiddag op Snetterton stonden er zondag weer twee races op het programma voor de British Superbike klasse. Tarran Mackenzie was op zaterdag de winnaar, slechts enkele duizendsten voor Ducati coureur Tommy Bridewell en zijn McAMS Yamaha teamgenoot Jason O’Halloran.

Race 2
Het was Buildbase Suzuki coureur Gino Rea die goed startte en vanaf de tweede rij de kopstart pakte voor Josh Brookes, Tarran Mackenzie, Tommy Bridewell, Jason O’Halloran en Lee Jackson. In de eerste twee ronden bleef deze top zes ongewijzigd waarna Mackenzie in de derde ronde stappen voorwaarts begon te maken.

Brookes daarentegen begon fouten te maken waardoor hij al gauw terugviel naar de achtste plaats. Hij was niet de enige want ook Gino Rea bleef niet foutloos aan de kop van het veld. Dit betekende dat Mackenzie de leiding overnam voor O’Halloran, Bridewell en Jackson.

In de zesde ronde ging het bijna mis voor O’Halloran die de voorkant van zijn YZF-R1 verloor. Hierdoor kon Bridewell profiteren. Na acht ronden had O’Halloran zich weer hersteld en kwam hij terug naar de tweede plaats. De top tien zat de hele race dicht bij elkaar, minder dan drie seconden waren de verschillen richting de slotfase van de race.

Het leek haast een herhaling van race 1 te worden met Mackenzie, O’Halloran en Bridewell die de strijd aangingen voor de overwinning. Rea kon het hoge tempo niet volgen en viel terug terwijl Brookes weer naar voren was gekomen.

In de dertiende ronde viel O’Halloran aan en nam hij de leiding over ter hoogte van ‘Montreal’, echter kon teamgenoot Mackenzie weer meteen terugslaan in de Agostini bocht. Bridewell bleef afwachtend en liet de twee Yamaha coureurs het uitvechten terwijl hij toekeek.

Het kwam opnieuw aan op de laatste ronde waarin O’Halloran en Mackenzie elkaar meerdere keren passeerden. Na een uitgelezen inhaalactie aan het einde van het achterste rechte stuk kon O’Halloran verdedigen en kwam hij als winnaar over de streep. Drie tienden daarachter finishte Mackenzie als tweede met Bridewell op de derde plaats. Brookes eindigde als vierde voor Rea en Jackson, daarachter werden Ryan Vickers, Andrew Irwin, Rory Skinner en Peter Hickman in de top tien geklasseerd.

Race 3
De race ging zoals gepland van start en kende een kopgroep van Tommy Bridewell, Jason O’Halloran, Tarran Mackenzie, Danny Buchan en Gino Rea. Echter ging het na acht ronden volledig mis voor Buchan wiens machine de geest gaf. Zijn BMW M 1000 RR spuwde olie over het achterwiel waardoor de Engelsman er met een flinke high-sider vanaf geworpen werd. Eer lag een groot oliespoor waardoor ook Synetiq BMW teamgenoot Andrew Irwin en Lee Jackson hard ten val kwamen. Gelukkig kwamen alle coureurs er ongedeerd vanaf.

Voor de racedirectie zat er uiteraard niets anders op dan de rode vlag te zwaaien en de baan eerst goed schoon te maken. Uiteindelijk werd de race herstart over slechts vijf ronden: spektakel gegarandeerd dus.

In de herstart was het Mackenzie die de leiding in handen nam voor Rea en O’Halloran. Ook Bridewell, Vickers en Iddon voegden zich toe aan de kopgroep.

Aan het einde van de derde ronde hadden Bridewell en Mackenzie een voorsprong van een halve seconde richting O’Halloran. Mackenzie zag vervolgens zijn kansen in de Agostini bocht en zette de aanval in op Bridewell.

Het kwam wederom aan op de laatste ronde en het werd een directe strijd tussen Bridewell en Mackenzie. Ondanks een foutje van de Yamaha coureur kon Bridewell niet profiteren waardoor Mackenzie zijn tweede zege van het weekend behaalde. De derde en laatste British Superbike van het weekend werd de befaamde ‘Race of Aces’ genoemd, deze titel mag Mackenzie nu dus dragen.

Bridewell werd tweede met O’Halloran daarachter op de derde plaats. Gino Rea werd vierde voor PBM Ducati teamgenoten Christian Iddon en Josh Brookes. Verder eindigden Peter Hickman, Dan Linfoot en Rich Energy OMG Racing MBMW teamgenoten Brad Ray en Kyle Ryde.

In het kampioenschap staat Jason O’Halloran nu aan de leiding met 399 punten voor Tarran Mackenzie (293) en Tommy Bridewell (261). Komend weekend wordt de achtste British Superbike ronde van het seizoen verreden op Silverstone. Na de drie races aldaar zal bekend worden welke coureurs er in de top acht van het kampioenschap staan, deze staan dan in de ‘Showdown’ en maken dan als enige nog kans op de titel. Voor de overige coureurs is een negende plaats in het kampioenschap dan het maximaal haalbare.

Nederlanders
In de Honda British Talent Cup kwam Kiyano Veijer op zondagmiddag als vijftiende over de finish waarmee hij één punt scoorde. Komend weekend komt de Staphorster weer in actie op Silverstone, ook Jaimie van Sikkelerus zal weer afreizen naar Engeland nadat hij dit weekend deelnam aan de IDC races op het TT Circuit Assen en daar Dutch Supersport kampioen werd.Handige links British Superbikes Snetterton:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter