O’Halloran wint British Superbike seizoensopener op Oulton Park

1156
Jason O'Halloran aan de leiding - Oulton Park | foto© Ian Ward

Jason O’Halloran heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het jaar gewonnen op Oulton Park. In deze seizoensopener was de Australiër het sterkst voor Christian Iddon en Tommy Bridewell.

Het heeft heel lang geduurd maar op zaterdag 26 juni ging dan eindelijk de eerste British Superbike race van 2021 van start. Na de seizoensafsluiter van 2020 op 17 oktober stond het eerste raceweekend zoals gebruikelijk gepland tijdens Pasen in april. Vanwege de reglementen rondom het coronavirus werd de start van het nieuwe seizoen meerdere malen uitgesteld.Uiteindelijk stond er een vaste datum en werd dit het laatste weekend van juni (voor ons Nederlanders uiteraard altijd het TT weekend). De Engelse overheid had een stappenplan gemaakt en vanaf 21 juni zou vrijwel alles weer mogelijk zijn wat betreft publiek bij grote sportevenementen.

Dat bleek uiteindelijk toch anders te zijn want vlak voor dit weekend werd besloten dat de laatste stap in het openen van de samenleving nog niet genomen werd en evenementen maar maximaal 4000 toeschouwers mochten toelaten. Een domper voor de British Superbike organisatie maar hoe dan ook, de seizoensopener zou dit weekend verreden worden op Oulton Park.

In de kwalificatie, dat dit jaar een nieuw format kent, pakte Tommy Bridewell pole position met een 1’34.494 voor Christian Iddon en Tarran Mackenzie. Verdedigend BSB kampioen Josh Brookes noteerde de negende rondetijd.

Christian Iddon begon sterk aan de race en nam de leiding in handen voor een goed gestarte Jason O’Halloran en polesitter Tommy Bridewell. Ook Tarran Mackenzie, Peter Hickman en Kyle Ryde sloten zich aan in de kopgroep.

Iddon reed zo’n zes ronden aan de leiding totdat O’Halloran langzaam maar zeker dichterbij kwam. Halverwege de race begon O’Halloran aan te vallen en wist hij meteen een gaatje te slaan. Iddon gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Toch had O’Halloran uiteindelijk de overhand en wist hij in de slotfase van de race toch een voorsprong op te bouwen op zijn Yamaha YZF-R1.

De Australiër kwam als winnaar over de streep met een voorsprong van zo’n 0,6 seconde en won daarmee de openingswedstrijd van het seizoen. Christian Iddon werd tweede op zijn Ducati Panigale V4R voor Tommy Bridewell, eveneens op de Ducati. Peter Hickman werd vierde op de nieuwe BMW M 1000 RR voor Tarran Mackenzie en Glenn Irwin. Kyle Ryde finishte als zevende voor Lee Jackson, Ryan Vickers en Josh Brookes.

British Supersport

De eerste British Supersport race van het seizoen werd gewonnen door Jack Kennedy die teruggekeerd is naar de klasse. Bradley Perie werd tweede voor Ben Currie, Jaimie van Sikkelerus, die dit jaar is overgestapt van de World Supersport klasse naar het British Supersport, kwam als twintigste over de finish in zijn debuut op het lastige Oulton Park.

Zondag staan er twee British Superbike races en een British Supersport race op het programma naast vele andere klassen.

Handige links British Superbikes Oulton Park:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter