O’Halloran wint fenomenale British Superbike race 1 op Brands Hatch

370
Jason O'Halloran - Brands Hatch | foto© Ian Ward

Jason O’Halloran heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het afsluitende raceweekend op Brands Hatch gewonnen. In een buitengewoon spectaculaire race trok de Australiër uiteindelijk aan het langste eind voor Christian Iddon en McAMS Yamaha teamgenoot Tarran Mackenzie.

Dit weekend vindt alweer het laatste British Superbike raceweekend plaats van 2020. Zoals gebruikelijk wordt het seizoen afgesloten op Brands Hatch. Nu zijn British Superbike races over het algemeen bijna altijd wel spectaculair maar de eerste race van dit weekend op zaterdagmiddag was er een om in te lijsten.

In het begin van de middag behaalde leider in het kampioenschap Josh Brookes pole position voor Jason O’Halloran en VisionTrack Ducati teamgenoot Christian Iddon.

Brookes startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor titelrivalen Glenn Irwin, Christian Iddon en Jason O’Halloran. Irwin wist dat hij punten moest goedmaken op kampioenschapsleider Brookes dus viel hij in de vierde ronde aan en nam de Honda coureur de leiding over. Hij wist een aantal ronden aan kop te rijden terwijl daarachter een hevige strijd was losgebarsten. Op dat moment reden er maar liefst twaalf coureurs binnen 2,5 seconden, ongekend voor een Superbike race.

Met name Brookes werd flink afgetroefd en zakte steeds verder terwijl landgenoot Jason O’Halloran op dat moment juist ijzersterk was. Met drie ronden te gaan nam O’Halloran dan ook de leiding over van Irwin terwijl McAMS Yamaha teamgenoot Tarran Mackenzie ook lekker in de wedstrijd zat.

Na een bloedstollend spannend duel wist O’Halloran uiteindelijk in de slotfase van de race ademruimte voor zichzelf te creëren en los te rijden van zijn concurrentie. Iddon en Mackenzie vochten een glashard maar eerlijk duel uit voor de tweede plaats waarbij Iddon uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam en Mackenzie genoegen moest nemen met de vierde plaats. Brookes kwam als vierde over de streep en zag daardoor zijn voorsprong in het kampioenschap kleiner worden door de winst van O’Halloran. Danny Buchan werd vijfde terwijl Glenn Irwin in de slotfase terugviel naar de zesde plaats. Daarachter finishten Andrew Irwin, Lee Jackson, Tommy Bridewell en Gino Rea in de top tien.

De stand in het kampioenschap ziet er met twee races te gaan op zondag als volgt uit:

1. Josh Brookes 238
  2. Jason O’Halloran 231
  3. Christian Iddon 229
  4. Glenn Irwin 217
  5. Tarran Mackenzie 195

Nederlanders
In de British Supersport (en GP2) klasse kwalificeerde Rob Hartog zich als vijftiende en kwam hij in de eerste race als negende over de streep. Tomas de Vries noteerde de 24e rondetijd in de kwalificatie (tiende in GP2) en finishte in race 1 als 22e (tiende in GP2). Jorel Boerboom kwalificeerde zich als 28e (elfde in GP2) en kwam in race 1 als twintigste (negende in GP2). Voor hen staat er zondag nog één race op het programma om het seizoen af te sluiten.

Handige links Gran Premio Michelin de Aragón 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.