O’Halloran wint spannende eerste British Superbike race op Brands Hatch voor Mackenzie

1231
jason-ohalloran
Jason O'Halloran (22) - Brands Hatch | foto© Ian Ward

Jason O’Halloran heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Brands Hatch. De Australiër nam vanaf pole position de leiding meteen in handen en wist uit het gedrang te blijven van de coureurs daarachter. Tarran Mackenzie maakte er een 1-2 van voor het McAMS Yamaha team, Tommy Bridwell werd derde.

Dit weekend wordt de vijfde ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Brands Hatch, één van de circuits die twee keer op de kalender staat. Zoals vrijwel overal in Europa waren de weersomstandigheden op het Engelse circuit ook goed met veel zon en een temperatuur van zo’n 26°C.

Voorafgaand aan de eerste race op zaterdag aan het eind van de middag werd er in het begin van de middag eerst nog een kwalificatie verreden. Jason O’Halloran greep pole position en reed met een 1’24.433 een nieuw absoluut ronderecord. Teamgenoot Tarran Mackenzie kwalificeerde zich als tweede voor kampioenschapsleider Bradley Ray. Verder stonden Tommy Bridewell, Kyle Ryde, Josh Brookes, Rory Skinner, Ryan Vickers. Leon Haslam en Lee Jackson in de top tien gekwalificeerd.

Race 1
Polesitter Jason O’Halloran startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor teamgenoot Tarran Mackenzie, Brad Ray en Kyle Ryde waardoor de top vier volledig uit Yamaha’s bestond. Daarachter waren het Rory Skinner, Josh Brookes, Leon Haslam, Tommy Bridewell, Lee Jackson en Danny Kent in de top tien. Voor de start had Chrissy Rouse zijn BMW M 1000 RR al de pits ingereden met een technisch probleem.

Voor Glenn Irwin ging het al in de tweede bocht mis. De winnaar van de eerste drie races dit seizoen kwam ten val waardoor zijn race heel vroeg ten einde kwam.

Terwijl O’Halloran al meteen een gat probeerde te slaan schoof kampioenschapsleider Ray op naar de tweede plaats ten koste van Mackenzie die afgelopen weekend zijn debuut maakte in het World Superbike kampioenschap met een wild-card optreden op Donington Park.

Terwijl deze drie coureurs langzaam maar zeker weg wisten te rijden van de concurrentie had Tommy Bridewell daarachter de vierde plaats overgenomen van Kyle Ryde. Verder reden Rory Skinner, Josh Brookes, Lee Jackson, Ryan Vickers en Leon Haslam nog steeds in de top tien.

In de zevende ronde viel Mackenzie weer aan en ging hij voorbij aan Ray voor de tweede plaats. De regerend British Superbike kampioen, die vorig jaar zijn titel behaalde op dit circuit, wilde zijn McAMS Yamaha teamgenoot ook nu de baas zijn. Ryan Vickers kwam op dit moment ten val bij het ingaan van bocht 2 (Druids).

In de negende ronde maakte O’Halloran een foutje bij het uitkomen van Surtees’ en moest Mackenzie daardoor van het gas af. Dit zorgde ervoor dat Ray in één keer naar de koppositie kwam en ook Bridewell opschoof naar P3. O’Halloran kon de leiding wel meteen terugpakken maar het begon nu echt een intense strijd te worden.

In de twaalfde ronde viel Bridewell aan bij het ingaan van bocht 1 (Clearways) en nam hij de tweede plaats over van Ray. O’Halloran had alweer een klein gaatje geslagen dus was het zaak om de Australiër niet te laten ontsnappen.

Een ronde later wist ook Mackenzie voorbij te gaan aan Ray in Clearways en probeerde hij zo snel mogelijk ook af te rekenen met Bridewell. Dat lukte hem in de voorlaatste ronde bij het ingaan van Druids maar meteen daarna kwam hij bijna met een high-sider ten val waardoor hij veel tijd verloor en Bridewell de tweede plaats weer over kon nemen. Hierdoor wist O’Halloran een groter gat te slaan en leek de wedstrijd te zijn beslist.

O’Halloran bleef foutloos en behaalde een overtuigende overwinning in deze eerste race van het weekend voor de British Superbike klasse. Het was zijn vijfde zege van het jaar. Daarachter wist Mackenzie in de laatste ronde nog af te rekenen met Bridewell waarmee hij er een 1-2 voor het McAMS Yamaha team van maakte. Bridewell werd derde en behaalde zijn tweede podiumfinish van het seizoen.

Kampioenschapsleider Ray nam geen grote risico’s en passeerde de finish als vierde voor Rich Energy OMG Racing Yamaha teamgenoot Ryde en tweevoudig BSB kampioen Josh Brookes. Daarachter eindigden Rory Skinner, Leon Haslam, Lee Jackson en Christian Iddon in de top tien.

In het kampioenschap blijft Ray de leider met 229 punten maar hij heeft er slechts vier meer dan O’Halloran. Jackson staat derde met 181 punten.

Nederlanders
Ook is er dit weekend een aantal Nederlanders aanwezig om deel te nemen aan de support klassen. In de British Talent Cup was Kiyano Veijer er weer bij en wist hij zich zaterdagochtend als twaalfde te kwalificeren voor de twee races dit weekend. Race 1 op zaterdagmiddag werd herstart nadat een flinke crash voor een rode vlag zorgde, hierin werd de Staphorster tiende.

In de National Superstock 1000 klasse houdt Jorel Boerboom de Nederlandse eer hoog en hij kwalificeerde zich zaterdag als 32e waarna hij ‘s middags in de eerste race als 24e de finish passeerde.

In de British Supersport klasse noteerde Jaimie van Sikkelerus zaterdagochtend de dertiende tijd in de kwalificatie waarna hij ‘s middags in de eerste race van het weekend als twaalfde over de finish kwam. Tómas de Vries kwalificeerde zich als 25e (zevende in de GP2 klasse die met de British Supersport klasse meerijdt) en werd 21e (zesde in GP2) in de eerste race.

Op zondag is er weer een druk programma op Brands Hatch met onder andere twee races voor de British Superbike klasse.