O’Halloran wint spannende eerste British Superbike race op Thruxton, Yamaha 1-2-3

985
Jason O'Halloran - Thruxton Circuit | © Yamaha Racing UK

Jason O’Halloran heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend op Thruxton gewonnen. De Australiër nam al vroeg in de wedstrijd de leiding en zorgde ervoor dat hij buiten bereik van de coureurs daarachter bleef. Tarran Mackenzie won daar een spectaculaire onderlinge strijd van Brad Ray waardoor er drie Yamaha’s op het podium stonden.

Dit weekend wordt de zesde ronde van het Bennetts British Superbike kampioenschap verreden op Thruxton, een circuit op een voormalige vliegbasis in het zuiden van Engeland. Net zoals in de rest van Europa waren de weersomstandigheden tot dusver zeer zonnig en warm met temperaturen boven de 30°C.

Ook heeft er in de laatste weken een aantal verschuivingen plaatsgevonden in het British Superbike paddock. Zo is Luke Mossey vertrokken bij het TAG Honda team en overgestapt naar het iForce Lloyd & Jones BMW team, zijn vervanger bij TAG is niemand minder dan voormalig MotoGP coureur en Moto2 wereldkampioen Tito Rabat. Dan Linfoot was degene die vertrok bij het iForce Lloyd & Jones BMW team en hij is voor het resterende gedeelte van het seizoen de crew chief van Chrissy Rouse bij het Crowe Performance BMW team.

Zaterdagmiddag om 15:40 uur lokale tijd, 16:40 uur Nederlandse tijd werd de eerste British Superbike race van het weekend verreden op Thruxton. Andrew Irwin, die zijn beste kwalificatie van het seizoen tot dusver had gereden met een derde tijd, kreeg al in de warm-up ronde te maken met technische problemen aan zijn BMW M 1000 RR waardoor hij van deze goede startplaats geen gebruik kon maken.

Het was Glenn Irwin die het beste startte en dankzij agressie in de eerste chicane de leiding in handen nam voor Jason O’Halloran en Peter Hickman. O’Halloran liet dat niet zomaar gebeuren en wist meteen terug te slaan waarmee hij de koppositie overnam voor Irwin, Hickman, Lee Jackson, Tarran Mackenzie, Bradley Ray, Rory Skinner, Danny Kent, Kyle Ryde en Luke Mossey in de top tien.

Aan het eind van de eerste ronde was er een flinke aanvaring tussen Luke Mossey en Chrissy Rouse geweest, voor beide coureurs betekende het einde race. Mossey was gecrasht bij het uitkomen van de laatste bocht waardoor Rouse geen kant meer op kon.

Glenn Irwin wist dat hij O’Halloran niet lang aan de leiding mocht laten rijden dus viel hij in de tweede ronde opnieuw aan in de chicane. Ook deze keer kon de Australiër gauw terugslaan terwijl Hickman, Ray, Mackenzie, Jackson, Haslam en Skinner probeerden te volgen.

Met deze inhaalacties leek Glenn Irwin veel van zijn banden te hebben gevraagd. Al gauw viel hij terug naar de vijfde plaats waardoor Hickman naar de tweede plaats opschoof voor Ray en Mackenzie.

In de vijfde ronde zette Ray de aanval in op Hickman in de laatste bocht voor start / finish en nam hij de tweede plaats over van de negenvoudig Isle of Man TT winnaar. Op dit moment had O’Halloran al een voorsprong van ongeveer een halve seconde en Ray ging deze proberen dicht te rijden. Op dat moment begon ook Mackenzie de druk flink op te voeren bij Hickman.

Aan het eind van de zevende ronde slaagde Mackenzie erin, na al eerder een afgeslagen poging, om de derde plaats over te nemen van Hickman waardoor het een Yamaha 1-2-3 was met O’Halloran, Ray en Mackenzie. Glenn Irwin probeerde de aansluiting bij de top vier te behouden maar had hier zichtbaar moeite mee, daarachter reden Haslam, Jackson, Skinner, Sykes en Iddon op dit moment in de top tien.

De drie Yamaha coureurs waren erg aan elkaar gewaagd want met nog vijf ronden te gaan hadden ze elkaar volledig gevonden. De onderlinge verschillen waren minimaal terwijl Hickman daarachter al een kleine seconde moest toegeven op het drietal.

Bij het ingaan van de twaalfde ronde zette Mackenzie de aanval in op Ray en nam hij daarmee de tweede plaats over achter McAMS Yamaha teamgenoot O’Halloran. Ook Ray was niet bereid om deze plaats zomaar op te geven en remde de regerend British Superbike kampioen eruit bij het ingaan van de laatste bocht.

Die manoeuvre kopieerde Mackenzie een ronde later en daarmee nam hij de tweede plaats weer over van Ray. Dit onderlinge gevecht was koren op de molen van O’Halloran want hij had nu weer een marge van een halve seconde opgebouwd.

Bij het ingaan van de laatste ronde probeerde Ray het met een gewaagde inhaalactie in de eerste chicane wat hemzelf en Mackenzie veel tijd kostte. De kans op de overwinning was nu verkeken en daarnaast was Ray met deze actie nog niet voorbijgegaan aan Mackenzie.

O’Halloran bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep terwijl de strijd voor de tweede plaats aankwam op de allerlaatste meters. Ray zette zijn YZF-R1 naast die van Mackenzie bij het ingaan van de laatste bocht maar de regerend British Superbike kampioen zorgde ervoor dat hij veel snelheid mee kon nemen op het rechte stuk. Hiermee kwam Mackenzie slechts 0,003 seconde eerder over de finish en werd hij tweede waardoor Ray genoegen moest nemen met de derde plaats.

Glenn Irwin wist uiteindelijk nog collega TT-rijder Hickman te verschalken voor de vierde plaats met Jackson daarachter op de zesde positie. Verder eindigden Skinner, Haslam, Sykes en Bridewell in de top tien.

In het kampioenschap is O’Halloran nu met 290 verder uitgelopen op Ray (271). Lee Jackson staat vooralsnog derde met 197 punten.

Nederlanders
Ook komen er dit weekend weer veel Nederlanders in actie op Thruxton. Kiyano Veijer had zich als zesde gekwalificeerd in de British Talent Cup maar kwam later zwaar ten val. De Staphorster brak hierbij zijn voet op twee plaatsen waardoor het weekend voor hem vroegtijdig ten einde is gekomen.

In de British Supersport klasse wist Jaimie van Sikkelerus zich als elfde te kwalificeren en noteerde Tomás de Vries de 26e rondetijd (achtste in GP2). In de eerste race van het weekend finishte Van Sikkelerus als vijftiende en werd De Vries 23e (zevende in GP2).

In de National Superstock 1000 klasse kwalificeerde Jorel Boerboom zich als 25e en kwam hij ook als 25e over de streep in de eerste race van het weekend.

Op zondag is er weer een bomvol programma op Thruxton met onder andere twee British Superbike races.

Handige links British Superbikes Thruxton 2022:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?