Oliveira wint kletsnatte uitgestelde MotoGP race in Indonesië

4784
Miguel Oliveira komt als winnaar over de streep op het Pertamina Mandalika International Street Circuit | © Dorna

Miguel Oliveira heeft zondag de Grand Prix van Indonesië gewonnen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. De MotoGP race werd uitgesteld vanwege hevige regenval, de Portugees bleek oppermachtig en won voor de Fransmannen Fabio Quartararó en Johann Zarco.

Een uur en een kwartier later dan gepland gingen de lichten uit voor de MotoGP race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Kort na afloop van de Moto2 race gingen de hemelsluizen open boven het Indonesische circuit en viel er ontzettend veel regen. Zelfs de bliksem sloeg nog in op het circuit waardoor een uitgestelde start niet te voorkomen was.

Het duurde ongeveer een uur totdat de regen stopte en het meeste water weer van het asfalt was zodat de race kon beginnen. Al voordat de tropische regenbui kwam had Race Direction besloten om de race te verkorten van 27 naar 20 ronden, vanwege niet duidelijk verklaarde omstandigheden met het circuit.

Hoe dan ook, de race ging om 16:15 uur lokale tijd, 09:15 uur Nederlandse tijd van start. Uiteraard stonden alle coureurs op regenbanden want het circuit was nog steeds erg nat. De grote afwezige was Marc Márquez, de Spanjaard had een hersenschudding opgelopen na een gigantische crash in de warm-up sessie.

Polesitter Fabio Quartararó startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor de zeer goed gestarte Miguel Oliveira en Alex Rins. Daarachter waren het Johann Zarco, Jorge Martin, Franco Morbidelli,. Brad Binder, Joan Mir en Pol Espargaró in de top tien.

Aan het eind van de eerste ronde maakte Quartararó een klein foutje bij het uitkomen van de laatste bocht waardoor Oliveira de koppositie overnam en Miller opschoof naar de tweede plaats. Het was een ontzettend natte race maar het was in november tijdens de World Superbike race al duidelijk dat dit circuit zeer veel grip biedt in de regen.

In de tweede ronde viel Miller aan ter hoogte van bocht 10 en nam hij de leiding over van Oliveira. Quartararó leek het hoge tempo van de twee coureurs voor hem niet te kunnen volgen, hij viel terug in de handen van Rins en Zarco. Kort daarachter waren het Mir en Morbidelli die een zeer goede beginfase van de race kenden vanaf de achttiende en vijftiende plaats op de grid respectievelijk.

Aan het eind van de derde ronde maakte Quartararó opnieuw een foutje bij het uitkomen van de laatste bocht waardoor Rins en Zarco hem passeerden. Miller en Oliveira hadden op dit moment al een gat van zo’n twee seconden geslagen.

In de vijfde ronde zette Oliveira de aanval in bij het insturen voor bocht 12 en nam de Portugees daarmee de leiding weer over. Rins reed ruim twee seconden daarachter op de derde plaats voor Zarco en Quartararó. Mir zocht de aansluiting bij de wereldkampioen met daarachter Martin, Morbidelli, Marini en Brad Binder in de top tien. Vicewereldkampioen Pecco Bagnaia ging in deze ronde bijna onderuit bij het ingaan van bocht 1 vanwege een plas water en viel daarmee terug naar de twaalfde plaats.

Oliveira had duidelijk wat snelheid over want na zijn manoeuvre op Miller sloeg hij meteen een gat van een seconde.

In de zevende ronde werd Andrea Dovizioso de eerste uitvaller. De Italiaan, die bekendstaat als zeer goede regenrijder, moest de strijd staken omdat zijn Yamaha YZR-M1 dienst weigerde.

In de achtste ronde werd Jorge Martin de tweede uitvaller. Bij het ingaan van bocht 1 verloor de Spanjaard de voorkant van zijn Ducati op een plas water en schoof hij met hoge snelheid onderuit. Martin was ongedeerd maar zijn Desmocedici GP22 zeker niet, het betekende opnieuw nul punten voor de beste rookie van 2021.

Het was zaak voor de coureurs om van de witte lijnen en kerbstones af te blijven. Pol Espargaró demonstreerde dit bij het uitkomen van de laatste bocht voor start / finish waar hij op wonderbaarlijke wijze op zijn Honda RC213V bleef zitten na een uitstappende achterkant.

Halverwege de race had Oliveira een voorsprong van zo’n 2,7 seconden op Miller. De Australiër had op zijn beurt een marge van anderhalve seconde richting Rins, terwijl de Suzuki coureur slechts 0,3 seconde voor Zarco reed. Quartararó reed daar een seconde achter op de vijfde plaats voor Mir en Morbidelli, verder reden Marini, Brad Binder en Bagnaia op dat moment in de top tien.

In de elfde ronde schoof Zarco op naar de derde plaats dankzij een prachtige inhaalactie in bocht 12, waarmee hij Rins van het podium afstootte.

Terwijl Oliveira zijn voorsprong verder uitbreidde en op weg was naar de overwinning kreeg Miller bezoek van Zarco. De Fransman had het gat vrij gauw dicht weten te rijden en zette zijn tanden in de Ducati van de Australiër. Daarachter schoof Quartararó weer op naar de vierde plaats door af te rekenen met Rins, de verdedigend wereldkampioen leek graag aanspraak te willen maken op het podium.

Met nog zes ronden te gaan zette Zarco de aanval in op Miller bij het ingaan van bocht 10 maar de Fransman ging wijd. Ook Miller ging enigszins wijd waardoor Quartararó ineens een stuk dichterbij de twee Ducati coureurs kwam. Terwijl Zarco nogmaals een optie zocht om voorbij te gaan aan Miller was het Quartararó die de aanval inzette op zijn landgenoot in bocht 16 en de derde plaats overnam.

Voor Quartararó was het hiermee niet gedaan want in de volgende ronde nam hij ook de tweede plaats over van Miller. Een zeer indrukwekkende prestatie van de Fransman die in de afgelopen jaren nooit echt sterk is geweest in de regen. Het gripniveau dat het Mandalika Circuit bood leek hem bijzonder goed te liggen. In deze fase van de race was MotoGP rookie Darryn Binder opgeklommen naar de achtste plaats, hij was voorbij gegaan aan onder andere Pecco Bagnaia, Pol Espargaró, Aleix Espargaró en zijn oudere broer Brad Binder.

Terwijl Oliveira een eenzame race reed en Quartararó had afgerekend met de twee Ducati coureurs voerden Zarco en Miller een intense strijd voor de laatste podiumplaats. Met nog drie ronden te gaan ging Zarco voorbij aan Miller en leek de Fransman over meer snelheid te beschikken.

Vooraan bleef Oliveira foutloos tot het einde en kwam hij als overtuigende winnaar over de streep. De Portugees behaalde daarmee al zijn vierde overwinning in de MotoGP klasse en de zesde van KTM. Quartararó werd nog onder druk gezet door Zarco maar hield zijn hoofd koel en kwam als tweede over de streep. Zarco maakte er twee Fransmannen op het podium van.

Miller moest genoegen nemen met de vierde plaats voor Suzuki coureurs Rins en Mir, Morbidelli reed een prima race naar de zevende plaats. Daarachter was het Brad Binder die als winnaar uit een geweldig gevecht voor de achtste plaats kwam voor Aleix Espargaró en zijn broertje Darryn Binder. Qatar winnaar Bastianini werd elfde voor Honda coureurs Pol Espargaró en Alex Márquez, Luca Marini werd vierde voor opnieuw een teleurstellende Pecco Bagnaia op P15.

Bastianini blijft leider in het kampioenschap met 30 punten voor Binder (28) en Quartararó (27), Oliveira scoort zijn eerste punten van het jaar maar met de 25 schuift hij meteen op naar P4 in het kampioenschap.