Oliveira wint Moto2 wedstrijd Australian Motorcycle Grand Prix

124
oliveira
Miguel Oliveira | foto© Racesport.nl - Russell Colvin

Miguel Oliveira heeft zondagmiddag de Moto2 race van de Michelin Australian Motorcycle Grand Prix op zijn naam geschreven. De Red Bull KTM Ajo Moto2 coureur kwam na 25 ronden als winnaar over de finish voor teamgenoot Brad Binder en de leider in de tussenstand van het kampioenschap Franco Morbidelli. RW Racing GP coureur Axel Pons finishte als elfde.

Op een droog Phillip Island circuit ging om 14:20 uur plaatselijke tijd de Moto2 race van start. Bij de start was het Miguel Oliveira die het snelst weg was en de leiding nam voor teamgenoot Brad Binder en Franco Morbidelli terwijl de race al na een paar bochten over was voor Mattia Pasini en Marcel Schrötter, beiden kwamen ten val.

Terwijl vooraan het veld Oliveira, Binder en Morbidelli al na een paar ronden een gaatje hadden weten te slaan op de vierde plaats rijdende Tom Lüthi ontsnapte even daarachter Alex Marquez aan een crash. De Spanjaard werd naast de baan geduwd, moest hierdoor even door het gras maar hij wist op wonderbaarlijke wijze zijn machine weer op de baan te krijgen om op de twaalfde plaats de race te vervolgen.

Vervolgens waren het achtereenvolgens Andrea Locatelli, Jorge Navarro – zijn vierde crash dit weekend – en Fabio Quartararo die ten val kwamen.

Na 10 van de 26 ronden tellende wedstrijd was het nog steeds Oliveira aan de leiding op de voet gevolgd door Morbidelli en Binder terwijl Lüthi op de vierde plaats rijdend het drietal ronde na ronde iets verder weg zag rijden en inmiddels bezoek had gekregen van een groep van maar liefst 8 rijders.

Oliveira wist vervolgens een gaatje te slaan op Morbidelli en teamgenoot Binder terwijl Lüthi het steeds moeilijker kreeg en achtereenvolgens Takaaki Nakagami, Xavi Vierge en Jesco Raffin langszij zag komen.

Morbidelli en Binder raakten elkaar vervolgens in de vijftiende ronde, dit kostte het tweetal de nodige tijd waardoor Nakagami ineens de aansluiting wist te vinden. Niet veel later wisten ook Vierge en Raffin de aansluiting te vinden waardoor er ineens een compleet andere situatie ontstond.

Oliveira had met nog vijf ronden te gaan zijn leidende positie uit weten te breiden naar een voorsprong van bijna zes seconden op de volggroep van vier rijders (Morbidelli, Binder, Nakagami en Raffin). Achter dit viertal moest Lüthi toezien hoe ook Marquez, Dominique Aegerter en Simone Corsi langszij waren gekomen.

Terwijl de marshalls opnieuw met de regenvlaggen zwaaiden ging het in de voorlaatste ronde mis voor Nakagami, in de haast om Binder nog te verschalken ging de Japanner onderuit.

De leidende positie van Oliveira kwam vervolgens geen moment meer in gevaar en het was dan ook de Portugees die na 25 ronden als winnaar werd afgevlagd en zichzelf maar ook KTM de eerste Moto2 zege bezorgde. Binder maakte drie seconden later het succes voor het Red Bull KTM Ajo Team compleet door als tweede de finish te passeren terwijl Morbidelli de derde plaats veiligstelde.

Raffin passeerde als vierde de finish voor Vierge, Alex Marquez, Corsi, Aegerter, Cortese en Lüthi die met deze tiende plaats zijn kans op de Moto2 wereldtitel aanzienlijk zag slinken.

De in Nederlandse dienst rijdende Axel Pons reed een degelijke wedstrijd, de Spanjaard kwam als elfde over de finish en zorgde daarmee voor tevreden gezichten in de RW Racing GP pitbox.

Tussenstand kampioenschap
Na zijn derde plaats gaat Morbidelli nu aan de leiding met 272 punten voor Lüthi met 243 en Oliveira die na zijn winst nu de derde plaats inneemt met 191 gescoorde WK punten