ONK SuperCup 1000: Walraven wint voor Van der Sluis en Bos in Assen

154
nigel-walraven
Nigel Walraven voor Bobby Bos en Cliff Kloots | foto© Jan Timmerman

Nigel Walraven is vrijdagmiddag op het TT Circuit Assen winnaar geworden van de ONK SuperCup 1000 race. De Suzuki coureur domineerde de race van start tot finish en kwam na twaalf ronden als winnaar over de finish voor Danny van der Sluis, gastrijder Bobby Bos en Cliff Kloots.

Kwalificatie
Tijdens de eerste kwalificatie noteerde Nigel Walraven een snelste rondetijd van 1’40.503. De Suzuki coureur was daarmee het snelst voor Cliff Kloots, Danny van der Sluis, Bobby Bos en good old Peter Politiek.

Tijdens de tweede kwalificatie deed Walraven er nog een schepje bovenop door als enige een tijd onder de 1’40 op de klok te zetten. Met een snelste ronde van 1’39.829 ging de pole dan ook naar de oppermachtige Suzuki coureur. Kloots, die als enige van de toppers zijn tijd uit de eerste sessie niet wist te verbeteren, stelde de tweede startplaats veilig voor Van der Sluis, Bos en Politiek.

Race
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Walraven die meteen de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Bos, Kloots, Van der Sluis en Toine Gierkink.

Walraven wist vervolgens meteen een gaatje te slaan op de op de tweede en derde plaats rijdende Bos en Kloots terwijl Van der Sluis een klein gaatje moest laten en als vierde doorkwam en Politiek de vijfde plaats over had weten te nemen van Gierkink.

Ronde na ronde wist Walraven zijn voorsprong uit te breiden en halverwege de twaalf ronden tellende race kwam de Suzuki coureur door met een voorsprong van ruim acht seconden op het duo Bos & Kloots dat er een spannend duel voor maakte voor de tweede plaats in de race. Van der Sluis kwam halverwege de race nog steeds als vierde door terwijl Politiek inmiddels op dertig seconden van de leider nog steeds al vijfde doorkwam.

Terwijl Walraven vooraan het veld zijn voorsprong consolideerde en iets gas terugnam was het Van der Sluis die in de negende de aansluiting bij Kloots en Bos had weten te vinden. Wat volgde was een spannende slotfase, niet voor de zege in deze race maar wel voor de plaatsen twee, drie en vier.

Met nog twee ronden te gaan was het Van der Sluis die als tweede doorkwam en Kloots en Bos had weten te verschalken.

Walraven reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning terwijl de diesel uit Staphorst zijn tweede plaats niet meer uit handen gaf en na twaalf ronden op ruim elf seconden van Walraven als tweede de finish passeerde. Bos werd derde terwijl Kloots in de laatste ronde een alles of niets poging in de Ruskenhoek zag mislukken en hierbij de nodige tijd verloor. Ondanks dit passeerde de Yamaha coureur nog wel op vier seconden achter gastrijder Bos als vierde de zwart/wit geblokte vlag .

Politiek werd vijfde gevolgd door Gierkink, Yme Jan Hofstee, Alexander Klaassen, Jolanda van Westrenen en Bas Leneman.

Aangezien de deelnemende gastrijder Bos niet in de uitslag is opgenomen verschilt de volgorde op de officiële uitslagenlijst enigszins met bovengenoemde volgorde van binnenkomst.