ONK SuperCup 600: Hilster grijpt 2019 titel na spannende finale in Assen

294
onk-supercup-600
Frank Nieman (m) wint laatste ONK SuperCup 600 race van 2019, Jeroen Hilster (r) de titel | foto© Jan Timmerman

Jeroen Hilster heeft zaterdag in Assen de 2019 ONK SuperCup 600 titel veiliggesteld. De Oosterveen’s Ashford Formula Racing had aan een tweede en derde plaats tijdens de twee finale races voldoende om zich tot kampioen te mogen laten kronen. De winst in de laatste race van het seizoen ging naar Frank Nieman.

Ook voor de ONK SuperCup 600 coureurs stonden er zaterdag op het TT Circuit Assen een kwalificatie en twee races op het programma. Onderstaand een verslag van zowel de kwalificatie als ook de twee verreden races.

Kwalificatie
In de kwalificatie die op een opdrogende baan werd verreden was het Jeroen Hilster die het snelst was en met een snelste rondetijd van 1’58.440 de pole voor zich opeiste voor Quentin Kiers, gastrijder Soeren Jaeger en Eduard Troost.

Race1
Bij de start was het de van pole vertrokken Hilster die de leiding voor Koers, Troost, Rick Kooistra en Nick Vlaar, maar bij de eerste doorkomst was het Vlaar aan de leiding voor Hilster, Frank Nieman, Troost en Joris Lentfert.

De twee belangrijkste kandidaten voor de titel, Vlaar en Hilster, wisten vervolgens iets afstand te nemen van de rest van het veld terwijl Nieman, Troost en Lenfert het tweetal op de plaatsen drie, vier en vijf volgden.

Hilster en Vlaar wisselden elkaar vervolgens een aantal keren af aan de kop van het veld.

Halverwege de tien ronden tellende race was het Vlaar aan de leiding voor Hilster, op iets meer dan negen seconden gevolgd Nieman, Troost, Lenfert terwijl voor Joey Louwes, Louis van Wijhe, Ashwin van der Flier en Patrick Kok de race al voorbij was.

Vlaar en Hilster namen vervolgens in het tweede deel van de race ronde na ronde meer afstand van de rest van het veld terwijl Troost en Nieman in de achtste ronde van positie wisselden en zich inmiddels ook los hadden weten te rijden van hun achtervolgers.

Na tien ronden was het Vlaar die aan het langste eind trok en 0,160 seconde eerder dan Hilster de finish passeerde. Zeventien seconden achter het leidende duo maakten Troost en Nieman er een spannend Staphorster onderonsje van in de strijd voor de laatste podiumplaats. Troost wist deze spannende strijd in zijn voordeel te beslissen en 0,050 seconde eerder dan Nieman de eindstreep te passeren.

Lenfert passeerde als vijfde de finish gevolgd door Robert Voogd, Koers, Soeren Jaeger (gastrijder), Ivar Doornbos en Rick Kooistra.

Race 2
In deze laatste race van het seizoen moest de beslissing vallen wat betreft de titel. Vlaar en Hilster begonnen aan deze race met exact hetzelfde aantal punten.

Bij de start was het Nieman die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Hilster en Koers terwijl Vlaar de zevende plaats innam. Terwijl Nieman de leiding in handen wist te houden moest Hilster de tweede plaats prijsgeven ten koste van Koers terwijl op was geklommen naar P4.

Nieman, Koers en Hilster wisten vervolgens een flink gaatje te slaan op de rest van het veld. Na vier ronden had het drietal een voorsprong van meer dan 10 seconden op weten te bouwen op Vlaar waarmee Hilster op rozen leek te zitten wat betreft de titel.

In het tweede deel van de race wist Nieman zijn leidende positie gestaag uit te breiden en zich steeds verder los te rijden van de nog steeds op de tweede plaats rijdende Koers die op zijn beurt weer een gaatje wist te slaan op Hilster. Vlaar hield de vierde plaats vast, zij het op ruim 10 seconden achter zijn rivaal in de strijd voor de titel.

Twee ronden voor het einde kwam Kooistra ook nog eens langszij bij Vlaar die daarmee terugviel naar de vijfde plaats en daarmee tevens zijn titelaspiraties steeds verder weg zag verdwijnen.

Na negen ronden was het Nieman die als winnaar de finish passeerde op ruime afstand gevolgd door Koers en Hilster die daarmee tevens de nieuwe 2019 ONK SuperCup 600 kampioen werd.

Vlaar knokte zich in de laatste ronden nog wel terug naar de vierde plaats, maar zoals al gezegd ging de titel naar zijn rivaal Hilster.

Kooistra sloot het seizoen af met een keurige vijfde plaats gevolgd door Selwin Hamden, Jaeger, Voogd en Flier.