ONK SuperCup 600: Van Straalen wint tweemaal voor Steeman in Assen

394
Glenn van Straalen (30) voor Victor Steeman (72) met in de achtergrond Marc Buchner (47) | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Glenn van Straalen en Victor Steeman waren zaterdag 18 juli de sterksten in de ONK SuperCup 600 klasse op het TT Circuit Assen. De winst ging beide keren naar Van Straalen, waardoor hij dit jaar ongeslagen blijft. Steeman werd in beide races tweede voor de Duitser Marc Buchner.

Zaterdag 18 juli stond het TT Circuit Assen in het teken van de tweede ronde van de OW Cup. Voor alle raceklassen stonden er twee races op het programma. In dit artikel een verslag over de kwalificatie en wedstrijden in de ONK SuperCup 600 klasse.

Kwalificatie: Steeman voor Van Straalen en Hilster
Vorige week, tijdens de eerste ronde van de OW Cup, waren Glenn van Straalen en Victor Steeman al snelste rijders in de ONK SuperCup 600. Dat was tijdens de kwalificatie voor de tweede en derde race van het seizoen niet anders. Steeman pakte zijn tweede pole position van het seizoen op de Yamaha R6 van Lentink Sports Racing. Van Straalen was twee tienden langzamer met zijn Kawasaki ZX-6R van Niwa Racing. Jeroen Hilster plaatste zich als derde voor de rest, maar de regerend kampioen moest wel 1,4 seconde toegeven op zijn teamgenoot Steeman. IDM coureur Marc Buchner noteerde een vierde tijd voor Finn de Bruin en Reinier Saris. Joey Louwes, Robert Voogd, Selwin Hamden en Sander Brons maakten de top-tien compleet in de kwalificatie. Ook een aantal rijders waren niet aanwezig vanwege blessures zoals Jaimie van Sikkelerus, Leon Stolte en Anne van Galen.

Race 1: Van Straalen klopt Steeman na een mooi duel
De eerste race ging over tien ronden. Steeman pakte kopstart voor de sterk gestarte Buchner. Van Straalen ging als derde door de Haarbocht, maar hij wist zich in de eerste ronde al op te werken naar de voorste plaats. Achter Steeman en Buchner kwam Hilster als vierde door na de openingsronde. Hilster moest na een mindere start zich eerst voorbij Saris zien te werken. Van Straalen en Steeman waren opnieuw een maatje te groot voor de rest van het veld. Van Straalen leek in de openingsfase iets weg te rijden, maar hij kwam niet weg. Het verschil naar Steeman bleef lang zo’n halve seconde. In voorlaatste zette Van Straalen nogmaals aan en zette de snelste raceronde. Dit was genoeg om een kleine voorsprong op te bouwen op Steeman. Van Straalen kwam ook als eerste over de finish voor Steeman en de Duitser Buchner. Hilster reed eenzame wedstrijd die eindigde op een vierde plaats. De Bruin en Saris reden lange tijd kort bij elkaar voor plaats. In de slotfase was De Bruin sterker. Achter Saris eindigde Louwes op plaats zeven voor Voogd, Hamden en Markus Witte.

Race 2: Van Straalen voor Steeman en Buchner na sprintrace
De tweede race van de ONK SuperCup 600 klasse werd slechts over zes verreden, dit om de geluidslimiet bijna bereikt was. Steeman opnieuw als snelste weg voor Van Straalen, Buchner en Hilster. Dit kwartet had na één ronde al een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de rest van het veld. Hilster moest al snel iets lossen, maar Buchner kon deze keer de twee koplopers wel volgen. In de vierde ronde van de sprintrace ging Van Straalen in de aanval bij Steeman en nam de leiding over. Maar het was nog niet voorbij. Steeman reed in de laatste ronde de beste raceronde met een 1’42.1, maar hij kwam Van Straalen niet voorbij. Hierdoor blijft Van Straalen voorlopig ongeslagen in de ONK SuperCup 600 klasse in 2020. Buchner finishte op 1,6 seconde achter de winnaar als derde. Hilster reed opnieuw een eenzame race die eindigde op een vierde plaats. Saris wis deze keer De Bruin te kloppen in de strijd om de vijfde plaats. Louwes eindigde als zevende voor Hamden, Voogd en Louis van Wijhe.