Nick Vlaar is zaterdagmiddag in Assen winnaar geworden van de eerste ONK SuperCup 600 wedstrijd van het seizoen. De Yamaha coureur kwam als tweede achter de buiten mededinging deelnemende Duitser Marc Buchner over de finish voor Eduard Troost en Jeroen Hilster.

Kwalificaties
Voor Guus Boes en Frank Nieman verliepen de eerste kwalificatie allesbehalve naar wens. Beiden kwamen ten val, Boes blesseerde zijn schouder dusdanig dat het niet verantwoord was om de rest van de dag nog in actie te komen. Nieman daarentegen kwam er zelf zonder kleerscheuren vanaf maar zijn machine bleek dusdanig veel schade te hebben waardoor hij de tweede kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan.

Na afloop van de tweede kwalificatie bleek de snelste rondetijd gereden te zijn door Arne de Wintere voor Jeroen Hilster, Marc Buchner, Nick Vlaar en Corne Heikamp. Voor poleman De Wintere waren na afloop de druiven echter zuur, de Belg werd – net als de 22e gekwalificeerde Ashwin van der Flier – gediskwalificeerd vanwege tot twee keer toe overtreden van de 101dB geldende geluidslimiet. Het tweetal werd hierdoor uitgesloten voor deelname aan de race.

Door deze consternatie mochten Hilster, Buchner en Vlaar vanaf de eerste startrij aan de race beginnen.

Race
Bij de start was de race was het Buchner die het snelst weg was en na de eerste ronde als koploper doorkwam voor Hilster, Vlaar, Eduard Troost en Come Geenen.

Terwijl Buchner vooraan het veld al snel afstand wist te nemen was het Vlaar die ten koste van Hilster naar de derde plaats wist te komen terwijl iets verder naar achteren Nieman ten koste van Geenen van de zesde naar de vijfde plaats wist te komen.

Halverwege de tien ronden tellende race had Buchner zijn leidende positie uit weten te breiden naar een achtervolgende groep van vijf coureurs – Vlaar, Hilster, Troost, Nieman en Geenen – naar ruim vijf seconden.

In de zevende ronde ging het opnieuw mis voor Nieman – zijn derde crash dit weekend – in bocht 5 terwijl Rein Saris op hetzelfde moment ten val kwam in de Stekkenwal.

De normaalgesproken in de IDM Supersport 600 klasse uitkomende Buchner wist zijn leidende positie in het tweede deel van de race ronde na ronde iets uit te breiden om uiteindelijk na tien ronden met een voorsprong van acht seconden als eerste de finish te passeren. Aangezien de Duitser dit weekend als training beschouwde en met een daglicentie van start ging werd hij niet in de daguitslag opgenomen.

Achter Buchner kwam Vlaar als eerste van de achtervolgende groep over de streep – dat betekende dus dat hij na afloop als winnaar werd gehuldigd – voor Troost en Hilster die als tweede en derde mee mochten naar het podium.

Geenen werd als vierde geklasseerd voor Corne Heikamp, Joris Lentfert en Joey Louwes.

Quentin Koers passeerde als achtste de eindstreep terwijl Rick Kooistra en Robert Voogd in deze race de top tien completeerden.

In de uitloopronde kwamen vervolgens nog de als negende geklasseerde Kooistra en de als vijftiende geklasseerde Kirsi Kainulainen ten val. Beiden bleven daarbij ongedeerd.

 

Handige links OW Cup Assen 06-04-2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App