Op vakantie met de motor: bereid je goed voor

1505
road-2565675_1280

Als motorliefhebber is er niets beter dan een lange, ontspannende reis op je favoriete tweewieler. Het plannen van een motorreis kan echter lastig zijn als je niet weet waar te beginnen.

In dit artikel bespreken we belangrijke benodigdheden voor je reis op de motor en hoe je de perfecte route kunt plannen, zodat je zorgeloos kunt genieten van je rit. Of je nu een ervaren rijder bent of nieuw in de wereld van motorreizen, dit artikel biedt tips en trucs om je reis te optimaliseren en het meeste uit je ervaring te halen.

Essentiële benodigdheden
Eén van de eerste stappen bij het plannen van je motorreis is het verzamelen van de benodigde spullen. Je wilt er zeker van zijn dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt om comfortabel en veilig te blijven tijdens je rit. Hieronder vind je een paklijst met belangrijke benodigdheden voor je motorreis:

 1. Beschermende kleding en uitrusting: Dit omvat alles van een helm en handschoenen tot een motorjas en broek. Zorg ervoor dat je kleding comfortabel en ademend is, maar ook bescherming biedt tegen mogelijke ongelukken. Het rijden in het buitenland kan totaal anders zijn dan het rijden in Nederland.
 2. Navigatie: Of je nu gebruik maakt van GPS of een kaart, zorg ervoor dat je een navigatiemiddel hebt dat betrouwbaar is en gemakkelijk te gebruiken. Het laatste wat je wilt is verdwalen in een onbekend land.
 3. Toolkit: Een simpele gereedschap set kan je reis redden als je motor onderweg reparatie nodig heeft. Zorg ervoor dat je een setje bij je hebt.
 4. Water en snacks: Houd jezelf gehydrateerd en honger weg door voldoende water en snacks mee te nemen.
 5. EHBO-doos: Een kleine EHBO-doos kan van onschatbare waarde zijn in geval van nood.

De route
Een goed geplande route kan het verschil maken tussen een saaie rit en een avontuurlijke reis. Het plannen van de perfecte route begint met het bepalen van je bestemming en de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt. Houd er rekening mee dat de reistijd op een motorfiets langer kan zijn dan in een auto vanwege de snelheidslimieten en mogelijke wegomstandigheden. Hier zijn enkele tips om je te helpen de perfecte route te plannen:

 1. Neem ook kaarten mee: Hoewel GPS handig is, kan het zijn dat er geen signaal is in afgelegen gebieden. Zorg er daarom voor dat je ook altijd fysieke kaarten bij de hand hebt.
 2. Vermijd snelwegen: Snelwegen zijn efficiënt, maar saai en kunnen minder mooie uitzichten bieden. Kies in plaats daarvan voor landelijke wegen en routes met bochtige wegen voor een meer avontuurlijke reis. In landen zoals Frankrijk en Italië bespaar je ook nog eens kosten omdat je de tolwegen vermijdt. Mooie uitzichten en goedkoper, een win-win situatie nietwaar?
 3. Zoek mooie plekken onderweg: Onderzoek de gebieden die je gaat bezoeken en zoek naar mooie plekken om te stoppen en te verkennen. Dit kunnen historische locaties, pittoreske steden, nationale parken, stranden of bergen zijn. Plan je stops en bezienswaardigheden zodat je genoeg tijd hebt om te genieten van wat de omgeving te bieden heeft.
 4. Houd het weer in de gaten: Het weer kan van invloed zijn op je reis. Zorg ervoor dat je weet wat voor weer je kunt verwachten en pas je route indien nodig aan.
 5. Maak gebruik van lokale kennis: Vraag aan lokale bewoners of motorclubs advies over de beste routes en bezienswaardigheden in de omgeving. Zij kennen de omgeving vaak het beste en kunnen je goede tips geven. Ook een Nederlandse motorclub heeft vaak leden met veel kennis over verschillende vakantiegebieden.

Tips voor een veilige en soepele reis
Veiligheid is altijd een prioriteit, vooral als je op de motor rijdt. Zorg ervoor dat je motor in goede staat verkeert voordat je vertrekt en dat je regelmatig pauzes neemt om vermoeidheid te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je reis veilig en leuk te houden:

 1. Controleer je motor: Controleer voorafgaand aan je reis de bandenspanning, remmen, verlichting, olieniveau en de algemene staat van je motor. Zorg ervoor dat alles in goede staat is voordat je op pad gaat.
 2. Neem regelmatig pauzes: Neem regelmatig pauzes om vermoeidheid te voorkomen en jezelf op te frissen. Dit is vooral belangrijk tijdens lange ritten. En vergeet tijdens je pauzes je motor niet goed vast te zetten met een motorslot. Zo weet je zeker dat je motor en je spullen niet zomaar meegenomen kunnen worden.
 3. Tank op tijd: Zorg ervoor dat je regelmatig tankt om te voorkomen dat je zonder brandstof komt te zitten. Plan je route zodat je weet waar de tankstations zijn.

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.