Tweevoudig Australisch Superbike kampioen Troy Herfoss zal eind februari wederom met een wildcard aan de start verschijnen tijdens de openingsronde van het FIM Superbike World Championship op het Phillip Island Grand Prix circuit.

Voor het tweede jaar op rij zal de bijna 32-jarige Troy Herfoss deelnemen aan de Yamaha Finance World Superbike races in Australië. Herfoss geeft aan dat de problemen die hij en zijn Penrite Honda Team in 2018 ondervonden hem motiveren om dit jaar echt een rol van betekenis te gaan spelen. De voormalig in Nederlandse dienst rijdende IDM Superbike 1000 coureur zou in eerste instantie pas in zijn tweede seizoen met het in de staat Victoria gevestigde team aan de start verschijnen, maar het team onder leiding van Deon Coote was een beetje te enthousiast en sprong in 2018 direct in het diepe.

Troy Herfoss: “Achteraf waren we vorig jaar niet klaar voor de deelname aan de World Superbike races op Phillip Island, maar aan de andere kant hebben we in dat weekend wel erg veel geleerd. Deze ervaringen nemen we mee naar dit jaar.”

De in Melbourne woonachtige teambaas Coote nam net voor het begin van het seizoen 2018 het officiële Australische Honda Superbike team over. Terwijl destijds het officiële Honda World Superbike team (het Red Bull Honda World Superbike Team) veel technische problemen ondervond wist Herfoss op de Honda CBR1000RR zijn tweede Australische Superbike titel in drie jaar te winnen. Deze tweede titel kon worden gevoegd bij zijn titels in het Australasian Superbike kampioenschap (2015), het Australische Supersport kampioenschap (2010) en het AMA Supermoto kampioenschap (2008).

Ondanks dat het wildcard optreden in 2018 in een teleurstelling eindigde ziet Herfoss goede kansen om dit in 2019 recht te zetten. Volgens het Australische wegracetalent zijn alle ingrediënten aanwezig om dit jaar een stuk beter te presenteren:

Troy Herfoss: “Het hele team heeft hard gewerkt om een motor te bouwen die in staat is om veel verder voorin het veld te rijden.”

De Honda coureur vertrouwt erop dat hij en het team een veel beter technisch pakket en veel meer ervaringen hebben dan in 2018. Hij verwacht als alles mee zit te kunnen vechten voor de plekken acht tot en met twaalf en als de banden minder worden denkt hij dat er misschien nog wel iets meer in zit.

Herfoss kijkt vooral uit naar het nieuwe programma van het wereldkampioenschap waarbij drie races per weekend worden gereden. Op Phillip Island zal voor het eerst op zondag een sprintrace van tien ronden worden verreden. Op zaterdagmiddag en later op de zondag staan, net als vorig jaar, de normale races van tweeëntwintig ronden op het programma. De Australiër is gewend aan het aantal ronden dat tijdens de sprintrace wordt gereden omdat dat bij het Australische kampioenschap ook gebeurt.

Troy Herfoss: “Het is een fantastisch concept, en het zowel ongetwijfeld leiden tot een spectaculaire en snelle race. Het wordt interessant om te zien hoe dit gaat verlopen.”

Tijdens het Australische raceweekend zullen ook races voor het Australische kampioenschap worden verreden. Herfoss maakt zich echter geen zorgen over dit voor hem dubbele programma.  Hij houdt van het racen in zowel het WK als het Australisch kampioenschap en hij denkt goed om te kunnen gaan met fysieke en mentale druk die dit met zich mee brengt.

Tom Toparis
De 18-jarige Tom Toparis zal met een wildcard deelnemen aan de race in het WK Supersport kampioenschap. Toparis eindigde vorig jaar als vijftiende tijdens zijn eerste wildcard optreden op Philip Island. Toen reed hij op een Kawasaki ZX6R van het Cube Racing Team. Dit jaar start Toparis op een snelle Yamaha YZF-R6.

2019 WorldSBK kalender (versie 19-12-2018):

 • 24 Februari Australië – Phillip Island (WorldSBK – WorldSSP)
 • 17 Maart Thailand – Chang International Circuit (WorldSBK – WorldSSP)
 • 07 April Spanje – MotorLand Aragón (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 14 April Nederland – TT Circuit Assen (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 12 Mei Italië – Enzo e Dino Ferrari di Imola (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 09 Juni Spanje -Circuito de Jerez Ángel Nieto (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 23 Juni Italië – Misano World Circuit (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 07 Juli United Kingdom – Donington Park (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 14 Juli USA – WeatherTech Raceway Laguna Seca (WorldSBK)
 • 08 September Portugal – Portimâo (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 29 September Frankrijk – Magny-Cours (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)
 • 13 Oktober Argentinië – Circuito San Juan Villicum (WorldSBK – WorldSSP)
 • 26 Oktober Qatar – Losail (WorldSBK – WorldSSP – WorldSSP300)

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App