Oppermachtige Razgatlioglu wint race 1 in San Juan, Van der Mark zesde

3557
Toprak Razgatlioglu - Circuito San Juan Villicum | foto© Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu heeft zaterdag de eerste World Superbike race van het weekend op het Circuito San Juan Villicum met overmacht gewonnen. De Turkse coureur reed van start tot finish aan de leiding en won voor titelconcurrent Jonathan Rea en Michael Rinaldi. Michael van der Mark kwam als zesde over de finish.

Zaterdag om 15:00 uur lokale tijd, 20:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de eerste World Superbike race van het weekend op het Circuito San Juan Villicum. Een felle zon en een buitentemperatuur van zo’n 25°C zorgde voor nagenoeg ideale omstandigheden voor de coureurs op het Argentijnse circuit.

Ter ere van het 125-jarig bestaan van Kawasaki kwamen fabrieksrijders Jonathan Rea en Alex Lowes in deze race in actie met een speciale kleurstelling:

Toprak Razgatlioglu maakte een zeer goede start en ging als leider de eerste bocht in. Polesitter Scott Redding wilde daarachter de tweede plaats innemen maar in de eerste bocht ging het al meteen mis voor de Ducati coureur. Hij schoof zijn Panigale V4R onderuit waarmee hij zijn titelkansen ook meteen zag verdwijnen. Hij kon de machine nog wel oppakken maar een goed resultaat zat er niet meer in.

Jonathan Rea schoof daardoor op naar de tweede plaats achter WK leider Toprak Razgatlioglu, maar de Turkse coureur was meteen al sneller. Na twee ronden bedroeg zijn voorsprong al meer dan een seconde richting de zesvoudig wereldkampioen.

Daar ruim een seconde achter reed Alex Lowes op de derde plaats voor Axel Bassani, Andrea Locatelli en Michael Rinaldi. Michael van der Mark kende een goede openingsfase en reed op de zevende plaats voor Leon Haslam, Eugene Laverty en Garrett Gerloff.

In de tweede ronde ging het ook mis voor Álvaro Bautista, de Spanjaard kwam ten val wat het einde van zijn race betekende.

Het was duidelijk dat Razgatlioglu de te kloppen man was in San Juan. Na vier ronden bedroeg zijn voorsprong al twee seconden richting Rea, beiden reden een eenzame race. Daarachter had Bassani de derde plaats overgenomen van Lowes.

Terwijl de volgorde vooraan niet veranderde vonden daarachter een aantal interessante duels plaats. Halverwege de race wist Michael van der Mark voorbij te gaan aan Andrea Locatelli, met wie hij in Portimão nog een aanvaring had, voor de zesde plaats. Michael Rinaldi nam op dat moment de derde plaats over van Axel Bassani.

Richting het einde van de race gebeurde er niet zoveel meer. Razgatlioglu bleef foutloos en kwam met een marge van ruim vijf seconden als winnaar over de streep, op de dag dat hij zijn 25e verjaardag vierde. Rea werd tweede in een eenzame race en verloor opnieuw vijf punten ten opzichte van zijn Turkse titelconcurrent. Rinaldi mocht mee naar het podium door als derde te finishen.

Lowes finishte op een keurige vierde plaats nadat hij in Portimão niet kon deelnemen aan de races vanwege een blessure. Bassani kwam als vijfde over de streep voor Van der Mark en Gerloff, daarachter maakten Locatelli, de gecrashte Redding en Haslam de top tien compleet.

In het kampioenschap heeft Razgatlioglu nu 29 punten voorsprong op Rea.

De World Superbike coureurs racen op zondag nog twee keer. De Superpole race over tien ronden gaat om 12:00 uur lokale tijd, 17:00 uur Nederlandse tijd van start. De tweede volledige World Superbike race gaat zondag om 20:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Motul Argentinean Round:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?