Oppermachtige Rea wint ook race 2 in Imola, Van der Mark crasht

98
jonathan-rea
Jonathan Rea - Imola | foto© Kawasaki Racing

Jonathan Rea heeft zondagmiddag in Imola ook de tweede WorldSBK race van de Pata Italian op zijn naam geschreven. Achter de Kawasaki coureur passeerden Chaz Davies en Tom Sykes als tweede en derde de finish. Michael van der Mark kwam tijdens de race ten val na een aanvaring met Marco Melandri.

Op een zonnig en inmiddels weer warm Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola gingen zondagmiddag de lichten op groen voor de tweede World Superbike wedstrijd van de Pata Italian Round.

Zonder Jason O’Halloran, de Australiër die dit weekend als invaller op trad van Leon Camier binnen het Red Bull Honda World Superbike Team maar zaterdag bij een crash tijdens de eerste wedstrijd zijn rechter onderbeen brak, stormden 21 coureurs op de eerste bocht af.

Het was Michael Ruben Rinaldi die de leiding nam voor de vanaf pole vertrokken Chaz Davies, Xavi Forés en Nederlander Michael van der Mark die vanwege zijn zesde plaats in de eerste wedstrijd vanaf de derde plaats op de grid aan deze race mocht beginnen.

Terwijl Rinaldi en Davies vooraan het veld een klein gaatje wisten te slaan op de rest van het veld was het Jonathan Rea die vanaf de negende plaats op de grid als een komeet door het veld naar voren kwam en al na vier ronden de aansluiting had weten te vinden bij de twee Ducati coureurs vooraan het veld.

In de vijfde ronde kwam er een vroegtijdig einde aan deze race voor Lorenzo Savadori, de Milwaukee Aprilia coureur kwam ten val waarbij zijn machine dusdanige schade opliep dat verder rijden niet mogelijk was.

Rea had inmiddels Rinaldi terugverwezen naar de derde plaats waarna de jacht werd geopend op de op dat moment aan de leiding rijdende Davies.

Voor het Red Bull Honda World Superbike Team was de gifbeker nog niet helemaal leeg, nadat O’Halloran al niet van start ging moest ook de Amerikaan Jake Gagne deze wedstrijd vroegtijdig verlaten waardoor het in Nieuwleusen gevestigde World Superbike Team net als in Assen opnieuw vroegtijdig kon beginnen met inpakken.

Terwijl Davies en Rea vooraan het veld steeds meer afstand namen van de rest van het veld ging het even achter het tweetal flink mis toen Van der Mark bij een inhaalpoging in bocht achttien Marco Melandri raakte en beiden hard ten val kwamen. De Nederlander ontfermde zich in het gravel onmiddellijk over Melandri die duidelijk pijn had.

Davies en Rea maakten het elkaar vervolgens flink moeilijk, ondanks diverse pogingen van Rea bleef Davies standhouden ondanks dat men in sommige ronden meer naast dan achter elkaar reed. De Kawasaki coureur bleef echter loeren en in de twaalfde ronde greep de regerend wereldkampioen definitief zijn kans.

Terwijl Rea de leiding in handen had en meteen een gaatje wist te slaan op Davies kwam de wedstrijdleiding met het bericht dat de crash van Van der Mark en Melandri nader bekeken diende te worden en ‘under investigation’ is.

Met nog twee ronden te gaan kwam er ook een vroegtijdig einde aan de race voor de dit weekend met een wildcard deelnemende Leon Haslam. De Kawasaki coureur, die de ronden ervoor duidelijk al te kampen had met een onwillige Kawasaki, parkeerde zijn machine in het gravel.

De leidende positie van Rea kwam in de slotfase geen moment meer in gevaar, sterker nog de Kawasaki coureur nam ronde na ronde meer afstand om uiteindelijk na 19 ronden met een voorsprong van ruim 4 seconden op Davies als winnaar de eindstreep te passeren, zijn 59e World Superbike zege en een evenaring van het record van Carl Fogarty wat betreft het aantal zeges in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap.

Davies werd dus tweede terwijl Tom Sykes de strijd voor de laatste podiumplaats in zijn voordeel wist te beslissen door in de slotfase van de race Forés terug te verwijzen naar de vierde plaats.

MV Agusta coureur Jordi Torres passeerde als vijfde de finish gevolgd door Alex Lowes, de teruggevallen Rinaldi, Toprak Razgatlioglu, Eugene Laverty en Leandro Mercado.

Tussenstand kampioenschap
Rea gaat na zijn dubbele zege in Imola aan de leiding met 209 punten voor Davies met 162, Sykes met 137, Melandri met 131, Forés met 124 terwijl Van der Mark na zijn DNF een plaats prijs moet geven en nu met 113 punten de zesde plaats inneemt.