Overtuigende Moto2 pole voor Alex Márquez in Maleisië

30
Alex Márquez | foto© Randy van Maasdijk

Alex Márquez heeft zaterdag in de kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op het Sepang International Circuit in Maleisië de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position behaald. De Spanjaard was dit weekend in alle sessies tot dusver het snelst en behaalde zijn eerste pole sinds de race in Austin voor Luca Marini en Fabio Quartararó. NTS RW Racing GP coureurs Joe Roberts en Steven Odendaal noteerden de 23e en 24e rondetijd. 

Na een spannende kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse ging vervolgens de 45 minuten durende kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse van start op het Sepang International Circuit in Maleisië. De temperatuur was inmiddels verder opgelopen en de zon begon door de wolken heen te schijnen.

Deze omstandigheden zorgden ervoor dat er in de eerste tien minuten al zeer snelle rondetijden werden gereden. Allereerst was het Remy Gardner die al meteen onder het bestaande polerecord dook van Thomas Lüthi, een 2’06.383 gereden in 2015, waarna Alex Márquez vervolgens de tijd van de Australiër met nog eens 0,7 seconde aanscherpte en daarmee het record verpulverde.

Vervolgens zocht het gros van de Moto2 coureurs de pitbox op om een aantal zaken te analyseren en vervolgens de baan weer op te gaan. Rafid Topan Sucipto, dit weekend de vervanger van de geblesseerde Stefano Manzi binnen het Forward Racing team, kwam ten val ter hoogte van bocht 15 waarbij hij de voorkant van de Suter verloor en de grindbak in schoof. De Thai bleef ongedeerd.

Een opmerkelijk moment was er voor de titelrivalen Pecco Bagnaia en Miguel Oliveira aangezien beide coureurs zeer langzaam rondreden op het Sepang Circuit. Met name Oliveira nam risico’s met de kans op het krijgen van een penalty aangezien de Portugees in de weg reed van Fabio Quartararó die bezig was met een snelle ronde waarbij de Fransman ternauwernood een valpartij kon voorkomen.