Luca Marini heeft zaterdag de Moto2 pole op overtuigende wijze behaald op de natte Twin Ring Motegi in Japan. In wisselvallige omstandigheden was de Italiaan ruim een seconde sneller dan Flexbox HP40 Pons coureurs Augusto Fernández en Lorenzo Baldassarri. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich teleurstellend als 27e.

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie voor de Moto2 klasse van start op de Twin Ring Motegi in Japan. Na veel regen eerder op de dag begon het nu langzaam maar zeker steeds verder op te drogen.

Qualifying 1
Remy Gardner was in deze eerste kwalificatiesessie, voor de coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden, het snelst met een 2’03.132 voor Jorge Navarro, Marco Bezzecchi en Somkiat Chantra. Deze vier coureurs mochten daardoor verder naar Qualifying 2 om daar een poging te wagen voor pole position.

Iker Lecuona noteerde de vijfde tijd in deze sessie wat hem een negentiende startplaats oplevert met daarachter Xavi Vierge, Fabio di Giannantonio, NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin, Mattia Pasini en Joe Roberts in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als 27e.

Een crash was er nog voor Jake Dixon, de Brit die in FP3 nog het snelst was ging al in zijn eerste ronde uit de pits ter hoogte van bocht 3 onderuit.

Qualifying 2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto2 coureurs om uit te maken wie er zondag vanaf pole position mag starten. Net als tijdens de race in Thailand twee weken geleden was Luca Marini een maatje te groot voor de concurrentie en wist hij op overtuigende wijze de tweede pole position van zijn carrière te behalen.

Met een 2’00.985 was de Italiaan ruim 1,1 seconde sneller dan de concurrentie en claimde hij pole position. Achter de Italiaan waren het Flexbox HP40 Pons coureurs Augusto Fernández en Lorenzo Baldassarri die zich als tweede en derde kwalificeerden met leider in het kampioenschap Alex Márquez daarachter op de vierde plaats. Jorge Navarro klokte de vijfde rondetijd met daarachter Somkiat Chantra, Tom Lüthi, Marco Bezzecchi, Marcel Schrötter en Remy Gardner in de top tien. De Australiër probeerde het in de slotseconden van de sessie nog met slicks maar hij was te laat om nog een volledige ronde op snelheid te rijden.

Opmerkelijk was dat vlak voor dat Marini aan zijn kwalificatie begon, hij zijn kneesliders was vergeten aan te brengen. Niemand minder dan Monster Energy Yamaha MotoGP coureur Maverick Viñales wees hem erop waardoor de monteurs gauw naar binnen konden rennen om kneesliders te pakken. Deze zijn vrijwel altijd essentieel maar met name op een deels natte baan zijn deze van cruciaal belang om te voelen waar de limiet ligt.

De Moto2 race over 22 ronden op de Twin Ring Motegi in Japan gaat om 13:20 uur lokale tijd, 06:20 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App