Overtuigende Moto3 pole position voor Canet op Aragón

5
V.l.n.r. Ai Ogura, polesitter Aron Canet en Carlos Tatay - MotorLand Aragón | foto© Nico Schneider

Aron Canet heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op MotorLand Aragón. Dankzij goede tactiek was de Spanjaard uiteindelijk ruim een seconde sneller voor Ai Ogura en indrukwekkende wild-card Carlos Tatay.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur ging de kwalificatie voor de Moto3 klasse van start op MotorLand Aragón. Na veel regen gedurende de dag en een bewolkte ochtend scheen de zon nu weer fel boven het Spaanse circuit en bedroeg de buitentemperatuur zo’n 25°C.

Q1
De coureurs die na de eerste drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kwamen nu in actie voor de eerste kwalificatiesessie. In de beginfase van deze vijftien minuten durende sessie waren Aron Canet, Dennis Foggia, Makar Yurchenko en wild-card Carlos Tatay het sterkst maar op dat moment stonden Sergio García, Denis Öncü, Raúl Fernández en Stefano Nepa er goed voor.

De coureurs zochten halverwege de sessie hun pitboxen op en verlieten deze pas weer met slechts drie minuten te gaan. Er werd lang gewacht door het gros van de coureurs in de hoop een slipstream te kunnen bemachtigen, met name cruciaal op het kilometer lange rechte stuk.


Uiteindelijk reed Foggia in de slotseconden van de de sessie met een 1’58.800 voor Canet, Tatay en Vietti waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. Stefano Nepa kwam net tekort en met een vijfde tijd in deze sessie zal hij zondagochtend vanaf de negentiende plaats starten. Daarachter eindigden Ramirez, Fernández, Yurchenko, Pizzoli en Riu in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de strijd aan op het MotorLand Aragón voor pole position. Ook hier werd er al in de eerste run gewacht door een groot deel van de coureurs omdat ze niemand anders wilden voorzien van een slipstream, maar hier zelf wel gebruik van wilde maken.

Het was titelkandidaat Aron Canet die zichzelf goed positioneerde op de baan en ook niet bang was om een inhaalactie in te zetten. In zijn snelste ronde ging hij ter hoogte van bocht 8 en 9 (Corkscrew) op agressieve wijze voorbij aan Tony Arbolino om vervolgens op het lange rechte stuk door middel van een slipstream veruit de snelste rondetijd te rijden. In de slotfase werden er nog snelle tijden gereden maar die van Canet kon niemand evenaren.

Met een 1’58.197 claimde Canet voor de tweede keer dit seizoen pole position, ruim een seconde sneller dan de concurrentie, voor Ai Ogura en de wild-card, tevens Red Bull Rookies kampioen Carlos Tatay. Jakub Kornfeil kwalificeerde zich als vierde met daarachter Celestino Vietti,  Alonso López, Tony Arbolino, Tatsuki Suzuki, John McPhee en Ayumu Sasaki in de top tien.

De Moto3 race over negentien ronden op MotorLand Aragón gaat zondagmiddag om 11:20 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App