Maverick Viñales heeft zondagochtend op overtuigende wijze pole position behaald op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Vanwege de afgelaste kwalificatie op zaterdag werd deze nu op zondag verreden waarin de Yamaha coureur ruim een halve seconde sneller was dan de geblesseerde Fabio Quartararó en de al gekroonde wereldkampioen Marc Márquez.

Zondagochtend om 10:20 uur lokale tijd, 01:20 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie van start voor de MotoGP klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Nadat de weersomstandigheden zaterdagmiddag zo slecht waren dat Race Direction besloot om de kwalificatie af te gelasten, werd er een nieuw tijdschema gemaakt en waren de twee kwalificatiesessies verplaatst naar zondagochtend. Met name de gigantische crash van Miguel Oliveira in FP4 was de oorzaak dat er besloten werd om de kwalificatie te cancellen.

Lees: MotoGP kwalificatie op Phillip Island gecancelled

De weersomstandigheden waren nu nog steeds niet ideaal, vooral vanwege de lage temperatuur, maar de wind was aanzienlijk minder vergeleken met een dag eerder.

Qualifying 1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden kwamen in deze eerste kwalificatiesessie in actie. De top tien was vrijdagmiddag na FP2 al beslist aangezien toen de omstandigheden het meest gunstig waren. Doordat Fabio Quartararó deze tweede vrije training had overgeslagen als gevolg van zijn flinke crash in FP1 kwam de Fransman voor het eerst dit seizoen in Q1 in actie.

Ondanks dat hij nog met krukken loopt en zichtbaar last heeft van zijn blessure begon Quartararó sterk aan de sessie en had hij na de eerste run de snelste rondetijd in handen voor Joan Mir. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband om vervolgens nog eens te proberen de eerste of tweede tijd te noteren wat recht geeft op doorgang naar Q2.

Quartararó scherpte zijn tijd aan en reed uiteindelijk met een 1’28.949 de snelste rondetijd voor Andrea Iannone waardoor zij verder mochten naar Q2. Joan Mir klokte de derde rondetijd wat hem een dertiende startplaats oplevert voor de indrukwekkende Johann Zarco en Pecco Bagnaia. Daarachter maakten Karel Abraham, Pol Espargaró, Mika Kallio, Jorge Lorenzo en Hafizh Syahrin de top tien compleet.

Tegen het einde van de sessie waren er nog twee crashes te zien, waarvan één zeer hevig. Eerst was het Hafizh Syahrin die de voorkant van zijn KTM verloor bij het ingaan van bocht 2 (Southern Loop) en daardoor in het natte en gladde gras terecht kwam. Vervolgens ging het voor merkgenoot Mika Kallio mis bij het insturen voor bocht 1 (Doohan Corner) waarbij hij de voorkant op zeer hoge snelheid verloor. De Fin schoot de grindbak in waarbij de RC16 zeer veel schade opliep, hijzelf leek ongedeerd.

Qualifying 2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens in de vijftien minuten tweede kwalificatiesessie de strijd aan voor pole position. In de beginfase waren het Ducati coureurs Danilo Petrucci en publieksfavoriet Jack Miller die snel van start gingen maar aan het einde van de eerste run had Maverick Viñales de snelste rondetijd in handen voor Fabio Quartararó en Marc Márquez, de drie coureurs die in recente Grands Prix de dienst uitmaken in de kwalificatiesessies.

De coureurs kwamen naar binnen voor in de meeste gevallen alleen een nieuwe soft-compound achterband om vervolgens een ultieme aanval te plaatsen op pole position.

Het was Maverick Viñales die met een 1’28.492 pole position behaalde op overtuigende wijze. Ruim een halve seconde daarachter kwalificeerde de geblesseerde Fabio Quartararó zich indrukwekkend als tweede met wereldkampioen Marc Márquez daarachter op de derde plaats. Valentino Rossi noteerde een keurige vierde rondetijd voor Danilo Petrucci en Cal Crutchlow, daarachter maakten Aleix Espargaró, Andrea Iannone, Jack Miller en Andrea Dovizioso de top tien compleet.

De MotoGP race over 27 ronden op het Phillip Island Grand Prix Circuit gaat om 05:00 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App