Overtuigende zeges voor Steeman en Van der Voort tijdens IDM Assen

349
Victor Steeman (72) won de IDM Supersport 600 race, Sander Kroeze (36) werd tweede | Foto credit: Damon Teerink - Racing Passion Photography

Overtuigende zeges voor Victor Steeman (Supersport 600) en Melvin van der Voort (Supersport 300) tijdens de openingsraces van het IDM seizoen 2020. Ruben Bijman en Sander Kroeze zorgden voor een dubbele Nederlandse 1-2. Markus Schlosser en Marcel Fries wonnen de race in de IDM Zijspannen.

Zaterdag aan het einde middag werden de eerste IDM races van het seizoen 2020 verreden op het TT Circuit Assen. Na diverse druppels in de ochtend, was het droog tijdens de openingsrace voor de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen klasse.

IDM Supersport 600
Tijdens de trainingen stond Victor Steeman na iedere sessie bovenaan op de tijdlijst. De coureur van Lentink Sports Racing vertrok dan ook vanaf pole position voor Glenn van Straalen en Max Enderlein. Sander Kroeze stond op de tweede startrij samen met Martin Vugrinec en Marc Buchner. Polesitter Steeman was ook als eerste weg voor Van Straalen, terwijl in de Haarbocht vier rijders samen onderuit gingen waaronder de Nederlandse gastrijder Reinier Saris. Maar er waren ook valpartijen voorin. In de tweede ronde ging Van Straalen vanuit tweede positie onderuit bij het uitkomen van de Strubben en nam Vugrinec, die kort achter hem reed, mee in zijn crash. Beide rijders stapten wel weer op, Vugrinec duidelijk eerder dan Van Straalen. Steeman had hierdoor na twee ronden al een voorsprong van twee seconden op Kroeze en Enderlein, die met elkaar in gevecht waren voor de tweede plaats. Daarachter waren Milan Merckelbagh, Dion Otten en Jeroen Hilster in gevecht voor een top-vijf klassering.

Aan kop reed Steeman gestaag verder weg bij zijn achtervolgers. Na dertien ronden won Steeman op indrukwekkende wijze zijn eerste IDM Supersport 600 race. Daarachter wist Kroeze tweevoudig kampioen Enderlein achter zich te houden voor de tweede plaats. Luca Grunwald kwam als vierde over de finish door in de slotfase Karel Hanika te passeren. Otten leverde een knappe prestatie door in zijn debuutrace als zesde te finishen. Vugrinec kwam na zijn crash nog weer naar plaats zeven net voor Merckelbagh, Buchner en Stephane Frossard. Hilster finishte als elfde. Hij krijg nog een drie seconden penalty voor het overschrijven van de track limits, maar dit had geen gevolgen omdat de nummer twaalf ruim achter Hilster finishte. Van Straalen wist nog weer terug te komen naar een veertiende plaats net voor Joep Overbeeke. De Belg Tom Kohnen finishte als dertiende en werd daarmee de winnaar in de IDM Superstock 600 categorie.

IDM Supersport 300
Melvin van der Voort mocht vanaf pole position vertrekken in de eerste race van het seizoen. Harry Khouri en Colin Velthuizen stonden naast de coureur van SWPN op de eerste startrij. Op de tweede startrij stonden nog meer Nederlanders met Ruben Bijman en Thom Molenaar. Rick Dunnik klokte een tweede tijd, maar hij moest vanaf de laatste startrij vertrekken omdat hij deze week nog getest op het TT Circuit Assen. Ook de Belg Levi Badie kreeg een penalty en stond naast Dunnik op de twaalfde startrij.

Van der Voort was al eerste weg voor Velthuizen en Khouri. De Australiër Khouri kwam in de openingsronde naar de eerste plaats en vervolgens wisselende hij regelmatig met Van der Voort om de voorste positie. Daarachter wisten Velthuizen, Lennox Lehmann, Bijman en Luca de Vleeschauwer aan te sluiten. Een kopgroep van zes rijders wisten zich los te rijden van een tweede groep met daarin Thom Molenaar en Sven Doornenbal. In de derde ronde kwam de melding dat Velthuizen een jump start had gemaakt, waardoor hij een ‘ride through’ penalty kreeg. De 16-jarige coureur nam een ronde later gelijk zijn straf, maar naar zijn tour door de pitstraat kwam hij als zeventiende weer de baan op.

De kopgroep dunde al snel verder uit toen Khouri in de zevende ronde ten val kwam bij het uitkomen van de Strubben. Van der Voort profiteerde optimaal door in deze ronde anderhalve seconde weg te rijden van Bijman, De Vleeschauwer en Lehmann. Aan kop bleef de 15-jarige Van der Voort maar de snelste tijden draaien en liep zo ver uit. Daarachter was er een enorme strijd gaande. De tweede groep kreeg in de laatste ronde bezoek van Dunnik, die een mega inhaalrace reed vanaf de laatste startrij. Maar Van der Voort reed eenzaam naar zijn eerste zege en kwam met een voorsprong van acht seconden als eerste over de finish. Een gigantische voorsprong voor een 300 wedstrijd. Bijman wist de strijd voor plaats twee te winnen voor De Vleeschauwer en Dunnik zijn inhaalrace eindigde op plaats vier. Lehmann viel in de laatste ronde terug naar plaats zes achter Marvin Siebdrath. Molenaar finishte als zevende voor Toni Erhard en Doornenbal. Velthuizen wist zich nog weer terug te knokken naar een tiende plaats en finishte net voor Badie, die net als Dunnik vanaf de laatste startrij moest komen.

Melvin van der Voort was het sterkste in de IDM Supersport 300 race | Foto credit: Damon Teerink – Racing Passion Photography

IDM Zijspannen
Tim Reeves en zijn nieuwe Franse bakkenist Kevin Rousseau vertrokken vanaf pole in de seizoensopener van de IDM Zijspannen. Markus Schlosser met Marcel Fries en Bennie Streuer met Ilse de Haas stonden naast de wereldkampioen op de voorste startrij. Streuer en De Haas hadden een matige start en moesten vanaf een zesde plaats weer naar voren zien te komen. Al snel lagen ze derde, maar op dat moment waren Reeves-Rousseau en Schlosser-Fries vooraan vertrokken. In de vierde ronde kwam er een einde aan de race van Reeves-Rousseau, toen zij in leidende positie uit moesten vallen met een technisch probleem. Daardoor kwamen Schlosser-Fries alleen aan de leiding te rijden en deze stonden zij ook niet meer af. Streuer en De Haas kwamen als tweede over de finish voor Josef Sattler en Luca Schmidt. Kees Endeveld en Hendrik Crome scoorden een mooie top-vijf klassering. Wiggert Kranenburg en Carolin Zimmermann kwamen als twaalfde over de finish. De combinaties van Rogier Weekers en Jord Klok behoorden tot de uitvallers.

Zondagmiddag zijn de tweede races voor de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen op het TT Circuit Assen.

Handige links IDM Assen 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.