Start 501 van Assen 2016 (foto credit: Jan Timmerman – JTS fotografie)

Team Eusmanracing/ Liquidrubber (Nigel Walraven, Kervin Bos, Bryan Eusman) is zaterdagmiddag winnaar geworden van de 2016 editie van de 501 van Assen. Het gelegenheidsteam was in een zinderende finale het snelst voor Team Hoegee Liqui Moly Suzuki (Erwin Druijff, Tim van Ooijen, Lesley ten Tusscher) en Team Oosterveen’s olie ( Coen Bouwmeester, Michiel Burger, Joel Wienen).

Maar liefst vijfenvijftig teams vertrokken zaterdag 02 juli om 14:45 uur tijdens de 501 van Assen, een Endurance wedstrijd over maar liefst 111 ronden op het TT Circuit.

Bij de start was het Nigel Walraven (Team Eusmanracing/ Liquidrubber) die na de eerste ronde als koploper doorkwam. De Honda coureur wist meteen een gat te slaan op een groep achtervolgers die streden voor de tweede plaats. No Pressure (Jardo van Huisstede, Marcel van Nieuwenhuizen), Team Hoegee Liqui Moly Suzuki (Erwin Druijff, Tim van Ooijen, Lesley ten Tusscher) en Team Mobu Cliff Racing ( Cliff Kloots, Kevin Mos) streden in de eerste helft van de race voor de tweede plaats waar men regelmatig van positie wisselde achter de leiders.

Halverwege de race had Team Eusmanracing/ Liquidrubber een voorsprong op weten te bouwen van ruim een minuut op de achtervolgers toen de eerste regendruppels naar beneden kwamen. Na enige hectiek in de pitstraat bleek de bui dit keer het TT Circuit Assen goed gezind en bleef het slechts bij een paar spetters.

Met nog ruim tien ronden te gaan begon het dan toch nog serieus te regenen en ontstond er de nodige paniek in de pitstraat toen er gewisseld diende te worden naar regenbanden. Nadat nagenoeg iedereen naar binnen was geweest en op regenbanden onderweg was kwam de zon echter weer door. De koplopers hadden echter voldoende voorsprong op weten te bouwen om de wedstrijd uit te kunnen rijden op regenbanden. Drie ronden voor het einde kwam Walraven echter toch nog binnen aangezien zijn regenbanden helemaal aan het einde waren en het onverantwoord was om door te rijden.

Bos moest hierdoor halsoverkop nog weer de baan op om op slicks de laatste drie ronden te rijden en door de extra wissel aardig dichtbij gekomen Team Hoegee Liqui Moly Suzuki (Erwin Druijff, Tim van Ooijen, Lesley ten Tusscher) voor te blijven.

Bos slaagde daar echter met verve in door het hoofd koel te houden en de Honda veilig over de finish te brengen. Op ruim een minuut kwam Ten Tusscher over de finish die daarmee Team Hoegee Liqui Moly de tweede plaats bezorgde.

In de slotfase wist Team Oosterveen’s olie ( Coen Bouwmeester, Michiel Burger, Joel Wienen) nog sterk naar voren te komen en op een ronde achterstand was het Coen Bouwmeester die op de derde plaats over de finish kwam en zijn team de derde plaats bezorgde.

NRJ Racing ( Rinze Luimstra, Niels Prins, Jorn Hamberg) eindigde op een keurige vierde plaats terwijl Team Mobu Cliff Racing ( Cliff Kloots, Kevin Mos) uiteindelijk als vijfde de zwart/wit geblokte vlag passeerde.