Glenn van Straalen heeft zaterdag op het TT Circuit Assen beide NK SuperCup 600 wedstrijden op zijn naam geschreven. Danny van der Sluis en Kevin van Leuven mochten in beiden wedstrijden als tweede en derde mee naar het podium.

Kwalificatie
In tegenstelling tot de reguliere OW cup evenementen werd er tijdens dit finale weekend maar één kwalificatie verreden, één kwalificatie waarin de startplaatsen verdeeld werden voor de twee later op de dag te verrijden races.

Het was zaterdagochtend de tijdens de vorige wedstrijd reeds tot 2017 NK SuperCup 600 kampioen gekroonde Glenn van Straalen die het snelst was en met een snelste ronde van 1’43.054 de pole voor zich opeiste.

Achter de Suzuki coureur was het Kevin van Leuven die de tweede rondetijd liet noteren gevolgd door Danny van de Sluis, Manuel Wienen en Thijs Peeters.

Opvallend was de twaalfde rondetijd van Quentin Koers. De jonge coureur uit Assen kreeg vrijdag tijdens de vrije trainingen te kampen met technische problemen. Na afloop van de trainingen bleek de schade dusdanig groot dat deelname aan de wedstrijddag niet mogelijk was en dat er op een vervelende manier een vroegtijdig einde kwam aan zijn seizoen.

Vrijdagavond kwam er echter hulp uit onverwachte hoek, zo werd er een compleet nieuw blok beschikbaar gesteld maar deze moest gisteravond nog opgehaald worden. De monteurs sleutelden vervolgens de hele nacht door om de machine net voor aanvang van de kwalificatie weer gereed te hebben. Koers stelde zijn monteurs niet teleur door met een standaard blok zich zaterdagochtend als twaalfde te kwalificeren.

Race 1
Bij de start was het Van Straalen die het snelst weg was en als leider de Haarbocht indook. Bij de eerste doorkomst was het dan ook de Suzuki coureur die als leider doorkwam voor Van Leuven, Van der Sluis, Manuel Wienen en de na een vervelende blessure teruggekeerde Jorn Hamberg.

De top vijf gaf elkaar vervolgens rondenlang geen duimbreed toe terwijl achter het vijftal Koers van de twaalfde plaats op de grid na vier ronden inmiddels al op de zesde plaats was aangekomen.

Halverwege de twaalf ronden tellende race had Van Straalen zijn leidende positie uit weten te breiden tot ruim drie seconden terwijl achter de Suzuki coureur Van Leuven en Van der Sluis elkaar had weten te vinden in de strijd voor de tweede plaats. Wienen kwam nog steeds als vierde door voor Hamberg, Koers, Joey Louwes, Thijs Peeters en Djim Ulrich.

In het tweede deel van de race kwam de leidende positie van Van Straalen niet meer in gevaar en het was dan ook de regerend NK SuperCup 600 kampioen die na twaalf ronden als winnaar de finish passeerde. Na tien ronden op de tweede plaats gereden te hebben moest Van Leuven in de voorlaatste ronde zijn meerdere erkennen in Van der Sluis. De Staphorster gaf dit vervolgens niet meer uit handen en passeerde als tweede de finish, net voor Van Leuven die derde werd.

Manuel Wienen passeerde als vierde de finish terwijl Hamberg met een meer dan verdienstelijke vijfde plaats zijn rentree mocht vieren. Een prestatie van formaat van de Pearle Gebben Racing coureur die zich tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen zo zwaar blesseerde.

Louwes won de strijd voor de zesde plaats voor Corne Heikamp, Koers, Peeters en Ulrich.

Race2
Bij de start was het opnieuw Van Straalen die het snelst weg was en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Van Leuven, Van der Sluis, Manuel Wienen en Peeters.

Voor Joep Overbeeke en Rhys Holmes was een goede klassering op voorhand al verkeken, beiden moesten namelijk vanuit de pitstraat aan de wedstrijd beginnen. Ook voor Hamberg was de race na een halve ronde voorbij, de Pearle Gebben Racing coureur kwam ten val nadat hij volgens eigen zeggen iets te gretig was.

Van Straalen wist in de beginfase meteen een klein gaatje te slaan terwijl Van der Sluis bij het ingaan van de derde ronde de tweede plaats over wist te nemen van Van Leuven.

In de vierde ronde waren Joris Lentfert en Ulrich van het scherm verdwenen, beiden kwamen bij het uitkomen van de Geert Timmer bocht ten val met als gevolg einde wedstrijd.

Halverwege de wedstrijd was het nog steeds Van Straalen aan de leiding op ruim een seconde gevolgd door Van der Sluis en Van Leuven, terwijl Manuel Wienen net als in de eerste wedstrijd opnieuw alleen rijdend op de vierde plaats door.

Heikamp, Louwes, Peeters en de jonge Guus Boes, Ivar Doornbos en Frank Nieman namen op dat moment de overige plaatsen binnen de top tien in.

Van der Sluis en Van Leuven wisselden vervolgens van plaats waardoor Van Straalen iets meer afstand kon nemen.

De leidende positie van Van Straalen kwam vervolgens niet meer in gevaar en na elf ronden was het dan ook opnieuw de Suzuki coureur die als winnaar werd afgevlagd. Van Leuven leek op de tweede plaats af te stevenen maar Van der Sluis vocht zich in de laatste ronde terug tot aan het achterwiel van de Limburger, ging erop en erover om vervolgens met een voorsprong van 0,242 seconde op de Kawasaki coureur als tweede de finish te passeren.

Manuel Wienen werd als vierde afgevlagd terwijl Louwes de strijd in de achtervolgende groep om de vijfde plaats in zijn voordeel wist te beslissen.

De zesde plaats werd een prooi voor Heikamp voor Boes, Peeters, Doornbos terwijl Nick Vlaar in deze laatste wedstrijd van het seizoen de top tien completeerde.

 

Handige links OW cup finale 14-10-2017 Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag