Pakt Petronas Yamaha SRT de eerste zege in hun thuisrace?

4
Franco Morbidelli en Fabio Quartararo starten beiden vanaf de eerste rij in de thuisrace van het team | foto© Petronas Yamaha SRT

Het thuisweekend voor Petronas Yamaha SRT verloopt tot nu toe fantastisch, want in alle sessies eindigden zij nog als eerste. Fabio Quartararo pakte zijn vijfde pole en Franco Morbidelli eindigde als derde, waardoor het team voor de vierde keer dit jaar met twee rijders vanaf de eerste rij mag starten. Kunnen zij dit zondag omzetten naar hun eerste zege?

Wat zou er nou mooier zijn voor het Petronas Yamaha Sepang Racing Team om uitgerekend in Maleisië de eerste zege te pakken? Voorafgaand aan het seizoen leek dit nog een vrij onwerkelijke situatie, aangezien het team pas vanaf 2019 deelneemt aan de MotoGP. Gedurende het jaar bleef het team met veel Nederlandse invloeden constant verrassen. Dit weekend, uitgerekend op het Sepang International Circuit, lijkt er maar geen einde aan het succes te komen.

Vrijdag was Fabio Quartararo in beide trainingen het snelste. Dit stokje werd zaterdagmorgen overgenomen door teamgenoot Franco Morbidelli die de tijdlijsten in FP3 en FP4 aanvoerde. Quartararo stond dit jaar al vier keer op pole, maar deze vijfde pole position smaakte extra lekker. De 20-jarige coureur werd constant gevolgd door Marc Marquez en dit resulteerde in een mentaal spelletje tussen de twee toprijders in de outing lap van de tweede stint. Marquez kwam hard ten val in zijn eerste vliegende ronde. Quartararo had ook wat flinke momenten, maar bleef zitten.

Een ronde later had Quartararo vrij baan en wist hij een 1’58.303 op de klokken te brengen. Een absoluut nieuw ronderecord op Sepang. Dit betekende de vijfde en een emotionele pole position voor Quartararo. Nadat Marquez met hem het spel aanging wist Quartararo toch koel te blijven en dat deed hem veel. In de uitloopronde sloeg hij uit blijdschap zelfs het vizier van zijn helm af.

Ook Morbidelli reed een sterke kwalificatie en eindigde als derde. De Italiaan heeft gezien zijn sterke optreden in alle trainingen goede kansen om morgen zijn eerste MotoGP podium te behalen. Petronas Yamaha SRT met teammanager Wilco Zeelenberg staat voor de vierde keer dit jaar met twee rijders op de voorste startlinie. Nadat Quartararo en Morbidelli in alle sessies bovenaan op de tijdlijst stond lijkt het team klaar voor hun eerste overwinning en dat nog wel in de thuisrace. Naast dat er meer kandidaten voor de overwinning op de loer liggen, waaronder merkgenoot Maverick Vinales, kan het weer ook een spelbreker worden. Het weer is en blijft altijd een onzeker factor in deze periode in Maleisië en ook voor morgen worden er buien opgegeven. Het belooft in ieder geval een zeer interessante race te gaan worden, die zondagmorgen om 8:00 uur (NL tijd) van start gaat.

Fabio Quartararo: ‘We kwamen naar Maleisië na een zwaar weekend in Australië en we hebben hard moeten strijden om hier te komen. Maar het is de thuiswedstrijd voor het team, en hoewel ze geen druk op ons hebben uitgeoefend, willen ze duidelijk dat we presteren. Dat maakt de pole position heel bijzonder voor mij en de dubbele eerste rij nog specialer voor het team. Ik voel me goed voor de race; alsof we klaar zijn om te vertrekken. We weten niet helemaal zeker welke band we gaan gebruiken, maar we hebben de warming-up om er mee te experimenteren en te kijken hoe het gaat.”

Franco Morbidelli: “Het was een goede zaterdag en een goede kwalificatie in het bijzonder. Ik krijg veel vertrouwen van de motor. Hopelijk kunnen we morgen een sterke race rijden, want ik heb er het tempo er voor. Maar eerst zullen we moeten afwachten wat het weer doet. Hopelijk kunnen we het weekend op een positieve manier afsluiten. Als je naar het tempo kijkt, kunnen veel rijders vechten voor de overwinning. Ik denk we beginnen met een grote groep vooraan, voordat een aantal rijders die het tempo hebben kunnen ontsnappen. Het zou ongelofelijk zijn om hier te winnen voor het team; ik kan het me gewoon niet voorstellen. Maar morgen zullen we zien wat er mogelijk is.”

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App