Tom Sykes pakt pole op Laguna Seca

98
sykes
Tom Sykes | foto© Kawasaki Racing

Tom Sykes heeft zaterdag op de Mazda Raceway Laguna Seca de pole position weten te pakken. De Brit zette de snelste tijd neer voor Jonathan Rea en Chaz Davies. Michael van der Mark kwalificeerde zich als dertiende. 

Nadat de start werd uitgesteld door ‘safety conditions’ kon de SP2 sessie na enkele minuten vertraging beginnen. Tom Sykes wist de snelste tijd neer te zetten voor Kawasaki teamgenoot Jonathan Rea en Chaz Davies. Winnaar van de laatste race Marco Melandri kwalificeerde zich als vierde voor een indrukwekkende Eugene Laverty. Ook Leandro Mercado zette een knappe prestatie neer en noteerde de zesde tijd nadat de Italiaan via SP1 moest komen. Xavi Fóres mag race 1 als zevende starten voor Alex Lowes en Leon Camier. De vierde startrij wordt aangevoerd door Lorenzo Savadori voor Jordi Torres en Alex de Angelis.

Superpole 1
Lorenzo Savadori zette de snelste tijd neer voor Leandro Mercado. Hierdoor mochten de twee Aprilia coureurs deelnemen aan SP2.

Nadat Michael van der Mark in de eerste twee vrije trainingen op vrijdag niet bij de eerste tien geklasseerd stond, moest de Nederlander deelnemen aan de SP1 sessie. In de openingsfase was Van der Mark sterk en zette een aantal snelle tijden neer. Helaas was dit niet genoeg om bij de eerste twee te staan en eindigde de sessie als derde.

Voor Michael van der Mark was het een teleurstellende sessie wat betekent dat de Yamaha coureur de race vanaf de dertiende plaats zal starten.

De Amerikaanse vervanger van Nicky Hayden, Jake Gagne, wist op de Honda CBR1000RR SP2 van het Red Bull Ten Kate World Superbike Team de achtste tijd neer te zetten waardoor hij de race vanaf de achttiende plaats mag starten.

Superpole 2
In de beginfase was het Jonathan Rea die op de voorlopige pole stond. De Noord-Ier was vanaf het begin snel en wist een aantal snelle ronden te rijden. Ook Eugene Laverty stond er goed voor. De Aprilia coureur die dit seizone nog weinig indruk heeft weten te maken stond de eerste paar minuten op de voorlopige eerste startrij.

Nadat de coureurs na hun eerste stint de pits in kwamen voor een set qualifiers was het kwalificatiekoning Tom Sykes die de pole position opeiste. De Kawasaki coureur zette een 1:22.476 neer en was daarmee slechts 0.090 seconde sneller dan zijn teamgenoot Rea. Chaz Davies noteerde een knappe derde tijd, slechts drie weken nadat de Ducati coureur een ruggenwervel brak in een bizarre crash in Misano.

Race 1 zal zaterdag om 14:00 uur lokale tijd beginnen, wat in Nederlandse tijd 23:00 uur is.

Handige links Geico US Round Laguna Seca:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag