Jonas Folger zal over een week in Catalunya terugkeren als coureur in de MotoGP paddock. De voormalig MotoGP-podiumfinisher en Moto2-winnaar zal in de Moto2 klasse uit gaan komen voor Petronas Sprinta Racing, het team waar hij de plaats in zal nemen van Mattia Pasini. De Italiaan was oorspronkelijk als vervanger actief voor de geblesseerde Khairul Idham Pawi, maar hij raakte eerder deze week geblesseerd bij een crash tijdens een motorcrosstraining.

Het kan soms raar lopen in de racerij. Zo kon Mattia Pasini voorafgaand aan dit seizoen geen vaste plaats vinden in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. De Italiaan besloot vervolgens als Moto2 expert aan de slag te gaan bij de Italiaanse TV-zender Sky Italia. Nadat Pasini in eerste instantie een aanbod afsloeg om als invaller aan de slag te gaan van de geblesseerde Steven Odendaal binnen het Nederlandse NTS RW Racing GP ging hij voorafgaand aan de Grand Prix in Austin toch overstag toen hij een aanbod kreeg van Sito Pons om in Amerika de geblesseerde Augusto Fernandez te vervangen. Tijdens deze invalbeurt maakte Pasini met een vierde plaats een dusdanig goede indruk waardoor hij niet veel later een aanbod kreeg van het Sama Qatar Angel Nieto Team om in Jerez als vervanger op te treden van de geblesseerde Jake Dixon. Dit optreden ging met een DNF in de race minder voorspoedig maar ondanks dit klopte Petronas Sprinta Racing om vanaf de Franse Grand Prix in Le Mans voor vier races als vervanger op te treden van de geblesseerde Khairul Idham Pawi. Dit optreden ging echter iets minder voortvarend, na een DNF in Le Mans was een elfde plaats afgelopen weekend in Mugello zijn beste resultaat tot nu toe. Naar nu bekend is geworden komt er echter geen derde en vierde invalbeurt, niet vanwege de mindere prestaties maar vanwege een blessure. Pasini liep afgelopen dinsdag namelijk een gebroken schouder op bij een crash tijdens een motorcross training.

Aangezien het herstel van Pawi nog wel enige tijd in beslag gaat nemen moest het Maleisische Moto2 team opnieuw op zoek naar een vervanger. Deze vervanger is inmiddels gevonden en vrijdagochtend heeft Petronas Sprinta Racing officieel bekend gemaakt dat Jonas Folger zijn comeback gaat maken als coureur en in Catalunya, Assen en ook tijdens zijn thuisrace op de Sachsenring als vervanger op zal gaan treden voor Pawi.

De 25-jarige Duitser heeft een indrukwekkend track record als Grand Prix coureur, met vijf overwinningen en 24 podiumplaatsen, waaronder drie overwinningen in de Moto2 klasse. Hij heeft inmiddels ook veel ervaring met de door een Triumph aangedreven Kalex Moto2-machine, dit vanwege zijn rol als ontwikkeling en testcoureur voor chassisfabrikant Kalex.

Tijdens de Catalaanse Grand Prix die van 14 t/m 16 juni verreden wordt op het Circuit de Barcelona-Catalunya zal Folger voor het eerste weer een race rijden sinds eind 2017. Het Catalaanse circuit is de Duitser echter niet geheel vreemd, zo kwam hij er onlangs nog in actie in zijn rol als Yamaha’ MotoGP-testcoureur.

Jonas Folger: “Ik ben echt blij om de kans te krijgen en weer deel te mogen nemen aan een wedstrijd. Ik kan niet wachten om weer op de motor te stappen en het echte racegevoel terug te krijgen. Petronas  Sprinta Racing is een uitzonderlijk professioneel team in alle drie de categorieën en ik ken een deel van de Moto2-crew nog uit het verleden. Ik kijk ernaar uit om weer met hen samen te werken, vooral omdat ik daar goede vrienden heb. Ik heb positieve herinneringen aan Catalunya, omdat ik in het verleden er op het podium heb gestaan en er enkele snelle ronden heb gereden. Het is eigenlijk een van mijn favoriete circuits en het past goed bij mijn rijstijl. De Kalex is een erg leuke machine om op te rijden omdat de rijstijl erg lijkt op wat je in de MotoGP gebruikt. De Triumph-motor voelt meer aan als een MotoGP-machine, hij past bij mij en ik heb het niet slecht gedaan tijdens het testen, dus ik kan niet wachten om er weer mee aan de slag te gaan!”

Petronas Sprinta Racing bedankt Pasini in het uitgebrachte persbericht voor zijn inzet tijdens de laatste twee Grand Prix weekenden en wenst hem een spoedig herstel.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App