Patricia Kok Nederlands Kampioen SportCup 600 in debuut jaar

384
Patricia Kok
Patricia Kok | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman (JTS fotografie)

Vorige week zaterdag werden de finale races verreden voor de Open Wegrace Cup op het TT Circuit Assen. Patricia Kok nam de leiding over in het kampioenschap door op het Duitse circuit Hockenheim een mooie 2e en 1e plaats te behalen. Hiermee stond de debutant de laatste vier races op rij op het podium en werd zij één van de titelkandidaten.

Met een voorsprong van 16 punten op de nummer twee en 25 punten op de nummer drie was er nog van alles mogelijk met nog twee finale races te gaan.

Patricia wist een vijfde tijd te klokken in de kwalificatie. Starten vanaf de tweede startrij is een prima uitgangspositie voor de races. Met een super start dook Patricia de eerste race als tweede de Haarbocht in. Ze kon de eerste man in het achterwiel blijven en besloot erachter te blijven rijden. Tot Patricia ingehaald werd door haar concurrent Martin Brenner.

Patricia: ‘’Op dat moment wist ik dat Martin snel genoeg was om de leiding over te nemen. Dat deed hij dan ook direct. Om hem niet te laten gaan zette ik ook meteen een inhaalactie in om vervolgens achter Brenner aan te gaan.’’

Ook de race pace van de Duitse coureur Brenner was goed te volgen. Patricia besloot da nook weer om er achter te blijven om zijn rij lijnen en snelheid te bekijken. Vooral in de eerste sector was Patricia sneller. De eerste poging om de leiding over te nemen was met succes. Maar vervolgens zette Brenner zijn motor weer brutaal voor de Yamaha en moest Patricia vanaf de tweede positie opzoek naar een nieuwe inhaalactie. Ook deze lukte maar weer werd Patricia brutaal terug gezet naar de tweede positie. Met Ashwin v/d Flier in haar achterwiel moest en zou ze deze race winnen om de titel meteen al binnen te kunnen halen.

Patricia: ‘’Met nog twee ronden te gaan lag ik tweede maar ik wist dat ik de snelheid had om te kunnen winnen. Deze hele race heb ik slim gereden door te wachten met inhalen zodat ik precies wist waar ik sneller was. Brenner wilde bij het insturen van Ossenbroeken een achterblijver buitenom voorbij gaan, aan de binnenkant zag ik genoeg ruimte en zette mijn Yamaha ertussen. Vanaf dit moment had kwam ik aan de leiding te liggen en was ik niet meer plan deze uit handen te geven. Op 0,080 seconde heb ik de race gewonnen en was het kampioenschap binnen! Wat een geweldig gevoel!’’

Alle druk was eraf, dat was ook te merken tijdens de tweede race. Met een goede start dook Patricia als derde de Haarbocht in. Al snel moest ze een plaats toegeven. Liggend op de vierde positie zag ze de kopgroep langzaam bij haar wegrijden. Toen Patricia liggend op de vijfde positie werd geraakt in haar achterkant kon ze niets anders dan rechtdoor gaan. Hierdoor verloor ze tijd en posities wat uiteindelijk resulteerde in een teleurstellende 8e plaats.

Heel lang werd er niet getreurd gelukkig. Diezelfde avond werd Patricia gehuldigd als de nieuwe Nederlands Kampioen SportCup 600 2016!

Patricia: ‘’Natuurlijk heb ik dit droomgebuut in de 600cc te danken aan mijn fantastische sponsoren. Maar ook dankzij mijn familie, vriend, vrienden en allergrootste fan/monteur/chauffeur papa. Ondanks mijn seizoen helemaal niet goed begon met twee keer een 15e positie wist ik mijzelf te herpakken en bijna alle races op het podium te finishen.’’

Aankomende donderdag vertrekt Patricia Kok Racing naar Engeland om haar internationale debuut te maken. Het Engelse No Limits Championship sluit het seizoen af op het Donington Park circuit waar Patricia aan de start zal staan. Volg dit grote avontuur op www.facebook.com/patriciakokracing