Nieuwe WK leider Bagnaia (P2): “Het was vandaag de dag van Jack”

0
Jack Miller en Pecco Bagnaia zijn blij met hun resultaat in Jerez | foto© Ducati Corse

Pecco Bagnaia finishte zondagmiddag als tweede in de Grand Prix van Spanje op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Italiaan moest weliswaar zijn meerdere erkennen in teamgenoot Jack Miller maar hij is nu wel de nieuwe leider in het MotoGP kampioenschap.

Toen vorig jaar bekend werd dat Jack Miller en Pecco Bagnaia in 2021 het fabrieksteam van Ducati zouden bekleden werden daar hier en daar de nodige vraagtekens bij gezet. Miller had dan al wel een MotoGP race gewonnen maar dat was in 2016 op een Honda in regenachtige omstandigheden, daarnaast had hij nog geen zege behaald op de Ducati. Pecco Bagnaia had tot dat moment pas één podium in de MotoGP klasse. Het was misschien ook enigszins een overhaaste keuze voor Ducati omdat Andrea Dovizioso zo abrupt afscheid had genomen.

Richting het einde van het seizoen presteerde Miller goed maar de resultaten van Bagnaia waren absoluut niet om over naar huis te schrijven. Reden genoeg voor kopzorgen bij de fabrikant uit Bologna maar Bagnaia heeft in deze openingsfase van het 2021 MotoGP seizoen laten zien dat hij absoluut de juiste keuze is geweest.

Met een pole position in Qatar begon Bagnaia goed aan het seizoen en finishte hij in de race op de derde plaats achter Maverick Viñales en Johann Zarco. In het tweede raceweekend op het Losail International Circuit ging het iets minder en sleepte de Italiaan er een zesde plaats uit.

Vervolgens keerde het MotoGP circus terug naar Europa en zat Bagnaia er meteen weer goed bij. Hij zou in Portimão op pole hebben gestaan, echter werd zijn ronde in de kwalificatie ongeldig verklaard vanwege een gele vlagsituatie. Bagnaia liet zich niet uit het veld slaan in Portugal en kwam vanaf P11 op de grid uiteindelijk als tweede over de finish achter Fabio Quartararó.

In Jerez, normaalgesproken één van de mindere circuits voor Ducati, begon Bagnaia ook meteen sterk aan het weekend en was hij op vrijdag zelfs de snelste MotoGP coureur. Zaterdag liep hij de eerste startrij net mis en kwalificeerde de Ducati coureur zich als vierde, kort achter teamgenoot Jack Miller op de derde plaats.

Ondanks het goed functionerende holeshot-device van de Ducati kon Bagnaia in de openingsronden van de race op zondagmiddag in Jerez niet hele grote stappen maken en moest hij Fabio Quartararó, Jack Miller maar ook Franco Morbidelli aan zich voorbij laten gaan. Toch wist Bagnaia weer ijzersterk terug te slaan en met veel geduld uiteindelijk Morbidelli te passeren. Even leek hij het ook nog in zich te hebben om Miller te achterhalen maar na een flinke waarschuwing in bocht 7 besloot de Italiaan dat een tweede plaats voldoende was voor vandaag.

Met een derde, een zesde en twee tweede plaatsen gaat Bagnaia nu met 61 punten aan de leiding in het kampioenschap maar aast hij nog steeds op die eerste zege in de koningsklasse. Het lijkt echter wel duidelijk dat dit slechts een kwestie van tijd is.

Pecco Bagnaia: “Ik denk dat deze tweede plaats beter is dan de tweede plaats in Portimão. Twee weken geleden kwamen we in Portimão aan met dezelfde machine als in Qatar en alles werkte goed, dit weekend moesten we er echt hard aan werken. Mijn gevoel met de machine vandaag was ongekend goed, het voelde heel vertrouwd aan.

In de beginfase van de race had ik het moeilijk want met het tempo dat we reden was ik bang dat we het einde van de race niet zouden halen. Ik zag iedereen om mij heen flink pushen maar ik merkte dat mijn snelheid goed was dus probeerde ik weer een aantal plaatsen goed te maken en zo mijn achterstand naar Jack [Miller] dicht te rijden. Ik moest een paar keer behoorlijk wat risico nemen en met twee ronden te gaan verloor ik de voorkant zelfs in bocht 7. Toen realiseerde ik me dat het beter was om vandaag een stapje terug te doen en te finishen.

Het was vandaag de dag van Jack, hij heeft het gisteren en vandaag heel goed gedaan dus hij verdient dit resultaat. Om op een circuit zoals deze 1-2 te finishen met de Ducati geeft ons weer extra motivatie voor de circuits waar onze machine het normaal beter doet.

Afgelopen winter heb ik hard gewerkt om mezelf te verbeteren en heb ik ook op het mentale vlak veel geleerd. Ik had een seizoenstart zoals deze niet verwacht, ik dacht meer aan een plaats in de top vijf. Nu ben ik de leider in het kampioenschap en daar ben ik natuurlijk blij mee maar we moeten gewoon kijken naar de volgende race en hopen dat we ook op circuits waar het niet altijd goed is gegaan ook een goed resultaat kunnen behalen. Nu kunnen we in ieder geval blij zijn met het werk wat we vandaag geleverd hebben en ook in de drie races daarvoor.”

De MotoGP coureurs komen maandag opnieuw in actie op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor een ééndaagse IRTA test. Het volgende Grand Prix weekend vindt plaats van 14 t/m 16 mei op het Bugatti Circuit in Le Mans, Frankrijk.

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter