Pedro Acosta: “Het enige doel is plezier hebben, dat is hoe dingen het beste werken”

1968
pedro-acosta
Pedro Acosta | foto© motogp.com

Op 26 maart van dit jaar maakte Pedro Acosta in Qatar zijn debuut als coureur in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Vier maanden later heeft de jonge Spanjaard al vier overwinningen en een podiumklassering weten te behalen en is hij momenteel de leider in de tussenstand van het kampioenschap.

De Red Bull KTM Ajo Moto3 coureur blikt terug op de eerste helft van het seizoen en hij onthult de sleutel tot zijn succes in de voor hem nieuwe competitie. Ook geeft hij aan wat zijn doelstellingen voor de rest van het seizoen zijn.

Hoe beoordeel je de eerste helft van het huidige seizoen?

Pedro Acosta: “Aangezien het mijn debuutseizoen is in het wereldkampioenschap kunnen we niet anders zeggen dat alles heel positief is verlopen. We hebben goed gewerkt in het eerste deel van het jaar en zowel het team als ikzelf zijn blij en tevreden met hoe de dingen zijn verlopen tijdens de eerste negen races.”

Wat is voor jou tot nu toe het mooiste moment geweest?

Pedro Acosta: “Voor mij zijn de races in Nederland en Duitsland de meest positieve geweest in de eerste helft van het jaar. We begonnen aan deze twee Grand Prix weekenden met niet het beste gevoel, maar toen ik op de Sachsenring aankwam, voelde ik me weer sterk – zowel in de training als in de race, die we uiteindelijk wonnen. In Assen hadden we een zware crash in de training, maar op zondag zaten we er weer vooraan bij. Ik denk dat we in deze laatste paar Grand Prix weekenden voor de zomerstop het beste hebben gewerkt.”

Wat is de sleutel geweest om je zo snel aan te passen in deze voor jouw nieuwe klasse?

Pedro Acosta: “De sleutel is hard werken en de hulp die het team me heeft gegeven. Zonder hen had ik niet de resultaten kunnen behalen die ik heb behaald. Alle mensen in de pitbox zijn belangrijk en elk van hen heeft een essentiële functie. De optelsom van hen allemaal stelt ons in staat om de baan op te gaan en resultaten te boeken.”

Hoe is je levensstijl veranderd op het gebied van training, je dagelijkse routine, etc, sinds je de overstap gemaakt hebt naar het wereldkampioenschap?

Pedro Acosta: “Al mijn routines zijn een beetje professioneler geworden. Ik breng veel uren door met trainen op de motor, omdat ik dat beschouw als een fundamenteel onderdeel van de voorbereiding als coureur. Fitness is ook een belangrijk aspect en voor de Grand Prix van Qatar ben ik in dat opzicht veel meer voor mezelf gaan zorgen. Uiteindelijk deed ik dit allemaal al eerder, maar wat er veranderd is, is de intensiteit en de tijd die ik aan elk van deze dingen besteed.”

Pedro Acosta: “Als ik iets zou moeten veranderen, dan zou het de manier zijn van hoe we de kwalificatietrainingen benaderen.”

Hoe is je aanpassing aan het team en zijn werkfilosofie geweest?

Pedro Acosta: “Ik heb me heel goed aangepast aan zowel het team als hun gewoontes. In het verleden hadden we altijd al wel een werkplan, een plan dat van ons verlangt dat we verantwoordelijk zijn, dus het was geen grote verandering voor mij. Ik denk dat ik de filosofie van het team ook goed heb begrepen, net zoals zij mijn manier van rijden hebben begrepen. Vanaf Montmelo hebben we onze routines een beetje aangepast, en dat was zelfs beter voor ons. We begonnen ook competitief te zijn in de trainingen, waarbij we altijd vooraan wilden zitten.”

Wat zou je na de zomerstop nog willen verbeteren?

Pedro Acosta: “Als ik iets zou moeten veranderen, dan zou het onze manier van kwalificeren zijn. Tijdens de laatste paar rondes hebben we ons geconcentreerd op ons werk, op het vinden van een goed tempo, en dat is ons niet slecht afgegaan. Daarom wil ik voor de tweede helft van het jaar doorgaan met het werkplan dat we tijdens de laatste twee races, in Duitsland en Nederland, hebben uitgevoerd.”

Wat is het doel voor de rest van het seizoen?

Pedro Acosta: “Het doel is nog steeds om plezier te hebben. Er zijn maar twee races geweest waarin ik doelen voor mezelf heb gesteld en dat waren Mugello en Montmelo – weekenden waar ik in de wedstrijd verschillende fouten heb gemaakt. Daarom wil ik elke keer dat ik de baan op ga blijven genieten, want op die manier pakt het voor mij het beste uit.”

Hoe ga je de vijf weken durende zomerstop doorbrengen?

Pedro Acosta: “Het is belangrijk om minstens een week – of anderhalve week – rust te nemen van de trainingen en onze routines. Het lichaam herstelt snel, maar het hoofd moet af en toe opgeruimd en opgefrist worden om 100 procent te kunnen blijven geven. Voor de eerste wedstrijd in Oostenrijk wil ik echter terug naar Barcelona om met mijn teamgenoten te trainen. Over het algemeen denk ik dat deze rustperiode goed voor ons zal zijn om de tweede helft van het seizoen sterk voor de dag te kunnen komen.”

Acosta heeft in zijn eerste negen wedstrijden in de klasse 158 WK punten weten te scoren. De jonge Spanjaard voert met dit aantal punten de tussenstand van het kampioenschap aan voor Sergio Garcia (110), Dennis Foggia (86), Romano Fenati (80) en zijn Red Bull KTM Ajo teamgenoot Jaume Masia (72).Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter