Perfectie voor Pecco Bagnaia in Oostenrijk: “Het was moeilijk om geconcentreerd te blijven”

751
Pecco Bagnaia - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Pecco Bagnaia wist het afgelopen weekend op de Red Bull Ring te domineren in de MotoGP klasse. Nadat hij zaterdagochtend pole position behaalde wist hij ‘s middags de Sprint race te winnen, zondagmiddag was hij heer en meester in de Grand Prix op het Oostenrijkse circuit.

Dat de combinatie van Pecco Bagnaia en de Ducati Desmocedici GP23 momenteel de beste is in de MotoGP klasse werd afgelopen weekend op de Red Bull Ring nog eens bewezen. Op vrijdag werd er vooral hard gewerkt in het kamp van de wereldkampioen en ging de Italiaan nog niet op jacht naar de spectaculaire rondetijden. Dat gebeurde in Q2 op zaterdagochtend wel en met een 1’28.539 greep hij pole position.Dat gaf hem de perfecte uitgangspositie voor de twee races op de Red Bull Ring. In beide reed Bagnaia van start tot finish aan de leiding, ook al legde Brad Binder de druk er flink op in de openingsfase.

Pecco Bagnaia: “Ik ben zo ontzettend blij omdat we met z’n allen geweldig werk hebben geleverd. Het team heeft me alles gegeven waar ik om gevraagd heb. Op vrijdag had ik al een goed gevoel maar sindsdien hebben we flinke verbeteringen gedaan, ook al ontbrak er nog iets. Op zaterdag hebben we het gevoel met de machine verbeterd maar op zondag wist ik dat het vooral met de achterband een zeer uitdagende race zou kunnen worden vanwege de hoge temperatuur.

We hebben nu geleerd hoe we onze problemen beter op kunnen lossen en ik denk dat dit één van onze beste overwinningen was op het gebied van snelheid en constantheid. Daarvoor wil ik het team bedanken. Ik heb het hele weekend al gewerkt aan het rijden met gebruikte banden. Op zaterdag in de Sprint race was het een kwestie van pushen maar in de Grand Prix op zondag was het zaak om zo constant mogelijk te zijn.

Ik probeerde geconcentreerd te blijven en heel zuinig om te gaan met de achterband. Na de start zag ik dat een goed tempo rondetijden van 1’30 laag was maar het was niet makkelijk om dat constant te blijven rijden. In de laatste tien ronden had ik heel weinig grip aan de achterkant, dat maakte het heel moeilijk. Maar zodra ik zag dat ik met dit tempo een voorsprong opbouwde naar Brad [Binder] probeerde ik dat vast te houden. Met drie ronden te gaan had ik nog een flinke waarschuwing dus besloot ik het heel iets rustiger aan te doen, op dit circuit is een fout namelijk heel snel gemaakt.”

Waar we in het begin van het seizoen hebben gezien dat de KTM’s de beste starts maken van alle MotoGP machines was het duidelijk dat Ducati dit weekend een stap heeft gemaakt. Wat er precies veranderd is wil Bagnaia niet zeggen en ook bij Ducati houdt men bij navraag – begrijpelijk – de lippen strak op elkaar. Hoe dan ook heeft het er wel voor gezorgd dat de regerend wereldkampioen van begin tot eind aan de leiding kon rijden en Binder daardoor geen enkele kans gaf om het hem echt moeilijk te maken.

Pecco Bagnaia: “We hebben de start verbeterd, in het eerste gedeelte van de acceleratie zijn we sterker. Ik denk dat de twee starts die ik dit weekend gemaakt heb mijn beste ooit zijn. Ik wil de ingenieurs van Ducati daarvoor bedanken want ik wist dat onze potentie bij de start hoger was. KTM heeft daar grote vooruitgang geboekt; we zaten er telkens dichtbij maar er ontbrak nog wat in het eerste gedeelte van de acceleratie. Ik denk dat we die achterstand nu verkleind hebben, helaas kan ik niet zeggen wat we precies gedaan hebben! Dat laat ik aan de ingenieurs van Ducati.”

Afgelopen weekend was Valentino Rossi aanwezig op de Red Bull Ring en dat was geen slechte keuze van de Italiaan. Zo zag hij op zondag eerst VR46 Riders Academy coureur Celestino Vietti de Moto2 race winnen en later in de MotoGP race Bagnaia en Marco Bezzecchi op het podium eindigen.

Pecco Bagnaia: “Met mijn overwinning, de tweede plaats voor Marco [Bezzecchi], Luca Marini op de vierde plaats en Franco Morbidelli die steeds meer snelheid weet te vinden is het een goede dag voor de VR46 Riders Academy. We doen thuis geweldig werk, onze trainer Carlo verzorgt dat allemaal fantastisch net als alle anderen die voor ons werken.”

De coureurs en teams hebben nu weer een weekend rust waarna de volgende Grand Prix in het weekend van 1 t/m 3 september op het programma staat. Plaats van handeling is dan het Circuit de Barcelona-Catalunya.Handige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 
Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube                            Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’