Petronas Yamaha SRT-teambaas Razali: ‘Nog met niemand gesproken over eventuele komst van Rossi’

8
razlan-razali
Razlan Razali (r) en Franco Morbidelli (l) | foto© Petronas SRT

Wat gaat Valentino Rossi doen na dit seizoen, stopt de Italiaan of knoopt hij er nog een jaartje aan vast bij het Petronas Yamaha Sepang Racing Team? Razlan Razali, de grote man achter het team, zegt echter dat er nog geen onderhandelingen zijn gestart met de negenvoudig wereldkampioen voor een eventuele overeenkomst naar zijn team.

Op dit moment staat het MotoGP wereldkampioenschap stil en worden er voorlopig ook nog geen Grand Prix weekenden georganiseerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Door deze situatie staat ook de transfermarkt voor komend seizoen voorlopig even ‘on hold’. Aangezien de meerderheid van de huidige MotoGP coureurs momenteel nog geen contract op zak heeft voor komend seizoen vanwege het feit dat nagenoeg alle huidige contracten aan het einde van dit seizoen aflopen was de verwachting dat rond deze tijd van het jaar de nodige transfers bekend gemaakt zouden gaan worden.

Eén van de coureurs die ook een aflopen contract op zak heeft is Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen staat echter niet alleen voor de beslissing waar hij komend seizoen wil gaan rijden maar tevens voor de beslissing of hij na dit seizoen wel of niet actief wil blijven als coureur in het MotoGP wereldkampioenschap.

Wat inmiddels wel al duidelijk is dat de inmiddels 41-jarige Italiaan na dit seizoen sowieso op zoek moet naar een nieuw team mocht hij besluiten zijn helm na dit seizoen nog niet aan de wilgen te hangen, dit vanwege het feit dat Yamaha al voor aanvang van het seizoen besloot om voor 2021 en 2022 te kiezen voor Fabio Quartararo als nieuwe teamgenoot van Maverick Viñales binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team.

Rossi hoeft echter niet te vrezen dat hij na dit seizoen sowieso op straat komt te staan, Yamaha heeft ‘the Doctor’ namelijk de garantie gegeven dat hij, mocht hij doorgaan, ook in 2021sowieso kan beschikken over een full factory Yamaha M1 kan en de daarbij behorende volledige fabrieksondersteuning.

Nu heeft Rossi aangegeven dat hij pas een beslissing zou gaan nemen omtrent zijn toekomst nadat er dit seizoen een aantal races verreden zouden zijn. Met name zijn eigen prestaties tijdens deze eerste races van het seizoen zouden daarbij voor de nog steeds immens populaire Italiaan een bepalende factor zijn. Nu er echter geen races zijn valt dit plan enigszins in duigen en zal deze beslissing pas in een later stadium genomen kunnen worden. De grote vraag is echter, wanneer wordt er weer gereden of misschien nog wel erger…..komt er dit seizoen überhaupt nog wel een MotoGP wereldkampioenschap.

In het geval Rossi zijn carrière willen vervolgen dan is er echter slechts één reële optie waar dit kan, en dat is een overstap naar het Petronas Yamaha Sepang Racing Team. Binnen dit team zou Rossi dan de teamgenoot kunnen gaan worden van zijn eigen VR46 protegé Franco Morbidelli. Rossi is echter niet de enige kandidaat, zo lijkt ook Jorge Lorenzo zijn oog te hebben laten vallen op deze positie. Naast het feit dat Morbidelli, net als vele anderen, ook een na dit seizoen aflopend contract heeft bij het Maleisische MotoGP team lijkt teambaas Razlan Razali de komende tijd nog wel eens voor een moeilijke keuze te komen staan.

Razlan Razali: “Op dit moment zijn er belangrijkere zaken in de wereld dan de sport, laten we dat vooropstellen. Maar het klopt inderdaad dat de komst van Valentino naar ons team een interessante optie kan zijn, maar op dit moment kunnen we daar nog niets over zeggen. Het is namelijk zo dat we tot op heden nog met niemand van zijn management hierover hebben gesproken. Bovendien zal een dergelijke deal alleen tot stand kunnen komen met een tussenkomst van vertegenwoordigers van de Yamaha fabriek, zij zullen hiervoor alle garanties zwart op wit moeten zetten. Zelfs al zou het positief zijn voor het team, het valt daarnaast nog te bezien of het voor Rossi zelf ook een aantrekkelijke optie is. Er zijn veel discussies gaande tussen Yamaha en Valentino Rossi maar daar zijn wij tot op heden nooit bij betrokken geweest.”

Het is volgens Razali namelijk niet zo simpel, Yamaha zal heel goed na moeten denken over het wel of niet in willen huren van de bekendste inwoner van Tavullia. En dat niet alleen, want de negenvoudig wereldkampioen zal zelf ook om garanties vragen wat betreft de te beschikbaar te stellen de M1 en de daarbij gedurende het seizoen gepaard gaande updates.

Razlan Razali: ”In werkelijkheid is het zo dat wij geen plannen omtrent dit gaan maken voordat er een ontmoeting is geweest met de twee betrokken partijen. Pas vanaf dat moment zullen we de voor- en nadelen als Petronas Yamaha Sepang Racing Team af gaan wegen en weten wat de exacte plannen zijn.”

Het Petronas Yamaha Sepang Racing Team is momenteel het officiële Yamaha MotoGP satellietteam met als doelstelling het opleiden van jong talent. Met de overstap van Quartararo na dit seizoen naar het officiële Yamaha MotoGP fabrieksteam slaagt men vooralsnog in hun missie. Met de komst van Rossi, en misschien zelfs wel Lorenzo, moet men deze missie in zij geheel laten varen en wordt men ineens van het ‘junior’ team het Yamaha ‘veteranen’ team. Maar in het geval dat, en met Rossi en Lorenzo binnen de gelederen huisvest men in 2021 ineens wel een veertiental wereldtitels, en dat kunnen op dit moment weinig andere MotoGP teams zeggen.

Op dit moment is het echter allemaal koffiedik kijken en gissen, laten we met ons allen eerst onze eigen gezondheid voorop stellen, ons houden aan de door de autoriteiten opgelegde beperkingen. Als we dit met ons allen de komende tijd in acht nemen dan is de kans des te groter dan we op niet al te lange tijd weer kunnen genieten van onze MotoGP helden op de circuits en Rossi een weloverwogen beslissing kan nemen over zijn toekomst als MotoGP coureur.

 

[poll id=”7″]

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App