Na een lange onderbreking vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt komend weekend in Jerez ook het 2020 FIM Superbike Championship seizoen herstart. Een korte voorbeschouwing van hetgeen we komend weekend kunnen verwachten op het Zuid-Spaanse circuit, het circuit waar het MotoGP wereldkampioenschap de afgelopen twee weekenden in actie kwam.

Het Circuito de Jerez – Angel Nieto wordt komend weekend voor het derde weekend op rij ingenomen door coureurs uit een wereldkampioenschap. Waren het de afgelopen weekend de coureurs uit het MotoGP wereldkampioenschap die het 2020 seizoen hervatten op het Zuid-Spaanse circuit, komend weekend is het de beurt aan de coureurs uit het op productiemachines gebaseerde kampioenschap, het FIM Superbike World Championship.

De eerste ronde van het seizoen ging begin maart van start, een openingsweekend waar veel gebeurde en waar maar liefst drie verschillende winnaars in evenzoveel races te bekennen waren. Zo wist Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) in zijn eerste optreden voor zijn werkgever meteen de eerste race van het seizoen te winnen, ging regerend wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) aan de haal met de winst in de Tissot Superpole race terwijl zondag in de derde wedstrijd van het weekend de overwinning ging naar Rea’s nieuwe teamgenoot Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK).

Net als de afgelopen weekenden krijgen ook de WorldSBK coureurs komend weekend te maken met de hitte van Jerez, wie zijn er in staat komend weekend hun hoofd koel te houden als de strijd voor de wereldtitel weer in alle hevigheid losbarst.

Met een overwinning en een podiumfinish op zak is het Lowes die als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Jerez komt, maar Rea – die in 2019 geen overwinningen wist te behalen op Jerez – zal er op gebrand zijn om revanche te nemen op zijn nieuwe teamgenoot.

Scott Redding (Aruba.it Racing – Ducati) gaf als debutant in de klasse op Phillip Island ook meteen zijn visitekaartje af. De Brit scoorde in Australië drie keer een derde plaats en begint als tweede in de tussenstand aan zijn eerste Europese optreden in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap. Na in januari al op het circuit van Jerez te hebben getest en in zijn MotoGP carrière al talloze keren te hebben gereden op het Zuid-Spaanse circuit is hij erop gebrand om zijn ware potentieel te tonen en de Kawasaki coureurs het vuur aan de schenen te leggen.

Toprak Razgatlioglu zal in Jerez zijn sterke debuut race voor Yamaha maar al te graag een vervolg willen geven. De jonge Turkse coureur loert op zijn kansen om de Kawasaki en de Ducati mannen van de troon terwijl teamgenoot Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) alles in het werk zal stellen om terug te keren naar het podium, een podium die hij door een paar kleine tegenslagen in Phillip Island op een haar na aan zijn neus voorbij zag gaan.

Wat kunnen de Team HRC-mannen na hun onlangs succesvol afgewerkte test op Motorland Aragon.  Alvaro Bautista – die binnenkort voor de tweede keer vader hoopt te mogen worden – bezet na Phillip Island de zesde plaats in de tussenstand en behaalde in 2019 twee overwinningen op zijn thuiscircuit. Leon Haslam, die tijdens de onlangs gehouden test in Aragon sneller was dan teamgenoot Bautista, streeft er naar om voor het eerst sinds zijn podium in 2015 in Jerez op het Zuid-Spaanse circuit weer eens na afloop van een race op het ereschavot te staan.

Het BMW Motorrad WorldSBK Team is druk bezig geweest met testen en het doorontwikkelen van de BMW S 1000 RR. Van een privé-test op de EuroSpeedway Lausitz tot en met de onlangs verreden gezamenlijke test in Catalunya, hebben ze hard gewerkt aan het perfectioneren van de afstelling van hun pakket. Tom Sykes en Eugene Laverty zullen naast de strijd op de baan ook onderling de strijd aan gaan, het is immers nog niet bekend wie van het tweetal vanaf komend seizoen de teamgenoot zal worden van nieuwkomer Van de Mark.

Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha), die momenteel het klassement aanvoert als beste Independent coureur, is vastberaden om de strijd met de fabriekscoureurs voort te zetten. De Fransman, die op Phillip Island zelfs enige tijd de leider was in de race, kijkt er dan ook naar uit om komend weekend aan de slag te gaan op het circuit waar hij een jaar geleden zijn debuut maakte samen met het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha.

Baz zal in de strijd voor de beste Independent coureur echter tegenstand krijgen van o.a. Maximilian Scheib (Orelac Racing VerdNatura), Sandro Cortese (Outdo Kawasaki TPR), Ruben Rinaldi (Team GoEleven), Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team), Federico Caricasulo (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team), Xavi Fores (Kawasaki Puccetti Racing) en Takumi Takahashi (MIE Racing Althea Honda Team) een teamgenoot hebben in het Italiaans Lorenzo Gabellini.

Nieuwkomers dit seizoen
Marco Melandri (Barni Racing Team) vervangt de geblesseerde Leon Camier voor de rest van 2020, te beginnen op het circuit waar hij zijn laatste WorldSBK podium behaalde. Voor Leandro Mercado (Motocorsa Racing) en Sylvain Barrier (Brixx Performance) wordt het hun eerste ronde van het seizoen nadat hun teams het evenement op Phillip Island aan zich voorbij lieten gaan.

Handige links Pirelli Spanish Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App