Na een spectaculair openingsweekend in Australië, waar Álvaro Bautista op overtuigende wijze alle drie verreden WorldSBK races op zijn naam schreef, verplaatst het WorldSBK paddock zich naar Thailand, waar aankomend weekend op het Chang International Circuit de Pirelli Thai Round verreden zal worden.

Zijn spetterende hattrick ‘Down Under’ in Phillip Island, riep net zoveel vragen op als er beantwoord werden, maar Álvaro Bautista (Aruba.it Racing Ducati) kan met een tevreden gevoel beginnen aan het weekend in Buriram. De Spanjaard was onverslaanbaar tijdens beide races in Australië, en ook tijdens de nieuwe Tissot Superpole race. Niemand verwachtte deze dominantie aangezien de Ducati rijder pas tijdens de race zijn kaarten liet zien. Kan Bautista op het Chang International Circuit, waar hij minder bekend mee is, de magie weer op doen spelen?

Het moge duidelijk zijn dat Bautista een prooi is geworden, met Rea als zijn grootste jager. Dit was best wel een onverwachte situatie voor de regerend wereldkampioen, die gedurende het raceweekend in Australië ‘met de rem erop’ moest rijden en aan damage control deed. Vanuit dat perspectief was het best nog wel een fantastisch weekend voor Rea, die met drie tweede plaatsen na het eerste weekend nog maar slechts dertien punten toe hoeft te geven op de kersverse kampioenschapsleider. Op het Chang International Circuit, waar Rea al jaren uitmuntend presteert, zal de Noord-Ier geen genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Rea’s teamgenoot Leon Haslam was het weekend er een van gemengde gevoelens. De Engelsman vocht in de tweede race een spectaculaire strijd uit met Rea, die beloond werd met een uiteindelijk derde plaats, maar een nare nasmaak bleef er over na zijn onfortuinlijke valpartij op zaterdag in de allereerste race van het seizoen. Wat duidelijk is geworden, is dat Haslam zich uiterst snel aanpast aan zijn Kawasaki, wat hij zelf komend weekend hoopt te laten zien in Buriram, waar hij in 2015 al twee keer tweede werd.

Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) begon in de tweede race eindelijk aan een opmars, de zevende plaats was uiteindelijk het maximaal haalbare, na een zeer moeizame week in Australië. Hij weet dat hij niet te zwaar moet wegen aan de resultaten op Phillip Island, waar hij het al jaren moeilijk heeft. Voor Davies begint het seizoen pas echt komende weekend in Thailand.

Vier Yamaha’s in de top acht in beide races. Dat was het resultaat na Phillip Island. De sleutel tot succes is consistentie, wat Pata Yamaha en Independent Team GRT Yamaha duidelijk onder de knie hebben. GRT staat na het podium van Marco Melandri in de eerste race boven het fabrieksteam, gevormd door Michael van der Mark en Alex Lowes, in het klassement. Wetende dat drie bovengenoemde rijders al eerder podia hebben weten te scoren in Thailand, belooft dat een mooie strijd te gaan worden, waar ook WorldSBK rookie Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) zich in de strijd zal willen gaan mengen.

BMW Motorrad zal na hun terugkeer de verwachtingen enigszins temperen. Tom Sykes had het op zondag in Australië erg moeilijk tijdens de race, maar het potentieel van de S1000 RR machine kwam zeker naar boven. Met een solide pakket verschijnen Sykes en teamgenoot Markus Reiterberger aan de start in Buriram, en wie weet wat zij aankomend weekend kunnen laten gaan zien.

Voor het Moriwaki Althea Honda Team, zijn er een aantal wijze lessen geleerd na een bijzondere week op Phillip Island. Leon Camier en Ryuichi Kiyonari startten op de maandag zonder enige richtlijnen met het testen van de machine, maar op zondag reden zij al in de punten en was er voor Camier al een top tien finish weggelegd. Zij hopen komend weekend onder de Thaise zon nog meer progressie te gaan boeken.

 

Handige links Pirelli Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App