Pit Beirer: “Pedrosa is voor KTM van onschatbare waarde”

12
Dani Pedrosa probeert de KTM RC16 van Johann Zarco onder toezicht van Mike Leitner - Circuit de Barcelona-Catalunya | foto© KTM Images

Afgelopen week werkte Dani Pedrosa zijn eerste test af met het Red Bull KTM Factory Racing team in Brno. KTM Motorsport Director Pit Beirer was meteen lyrisch over de samenwerking met de kleine Spanjaard en ziet een mooie toekomst tegemoet wat betreft het ambitieuze project van de Oostenrijkse motorenfabrikant.

Vrijdagmiddag sprak motogp.com pit lane reporter en voormalig 500cc en WorldSBK coureur Simon Crafar met KTM Motorsport Director Pit Beirer over de gang van zaken binnen het fabrieksteam van KTM in de MotoGP klasse. De Duitser was heel open en deelde graag zijn vizier met de verslaggever uit Nieuw-Zeeland en alle kijkers. Beirer sprak over zijn eigen ervaring momenteel binnen het Red Bull KTM Factory Racing team, de vooruitgang die geboekt wordt met Pol Espargaró, de lastige situatie met Johann Zarco en de eerste samenwerking met voormalig MotoGP coureur Dani Pedrosa.

Pit Beirer – KTM Motorsport Director: “Ik ben heel blij dat we een nieuwe stap hebben gemaakt in dit project. Dit is eigenlijk zo rond Jerez gebeurd. We hadden daar de nieuwe onderdelen en daar hebben we toen niet mee geracet, maar later wel mee getest. Dat was een goede stap voorwaarts maar tijdens een test is het altijd nog maar afwachten of het ook in een race zal werken. In Mugello, normaal gesproken een slecht circuit voor ons, konden we al wat mooie dingen laten zien op vrijdag en zaterdag.

De race was nog zeker niet makkelijk maar we kwamen weer dichterbij, dus uiteindelijk hebben we zeker een stap gemaakt. Het is nog wel lastig voor ons want als je iets gevonden hebt wil je dat deze onderdelen voor iedereen beschikbaar zijn; dat blijft dat moeilijk. We lopen nog steeds over dun ijs maar we begrijpen nu vele malen beter wat we willen en wat we moeten doen om te verbeteren. Het vertrouwen begint te komen en dat is mooi om te zien. We proberen Pol alles te geven wat hij nodig heeft waarna het materiaal ook naar de andere jongens zal gaan.”

Na twee zeer indrukwekkende seizoenen bij het Tech 3 Yamaha team verdiende Johann Zarco een plaats binnen het Red Bull KTM Factory Racing team, echter gaat het hier momenteel niet zoals de Fransman het zelf had gedacht en gehoopt. Beirer spreekt over de situatie van de tweevoudig Moto2 wereldkampioen:

“Het is nog steeds een grote uitdaging om hem tevreden te stellen en we proberen hem iedere week wat te geven wat hem meer vertrouwen zal geven. Hier hebben we nog meer tijd voor nodig maar ik beloof dat we dat niet gaan opgeven met hem. Pol kent de motor beter dus hij vraagt helder en duidelijk wat hij wil testen. Voor Johann is dat nog iets meer verwarrend dus produceren we voor Pol. In de race kun je zien hoe Pol deze nieuwe onderdelen benut en het is noodzaak om meer nieuwe delen zo snel mogelijk te brengen zodat die ook getest kunnen worden.

Johann loopt altijd een stapje achter wat betreft het nieuwste materiaal en dat is niet omdat we hem het nieuwste niet willen geven maar omdat Pol deze richting op wil en het werkt voor hem. Ik denk dat sommige geteste onderdelen ook voor Johann zullen werken. We hebben vandaag een grote stap gemaakt om hem nu ook de carbon swingarm te geven en een aantal andere kleine aanpassingen. We moeten blijven pushen en we moeten Johann beter zien te krijgen, dat is duidelijk. We moeten hem het rijden makkelijker maken, het is duidelijk dat dat ons doel is.”

Tot slot gaf Beirer zijn visie over de komst van Dani Pedrosa binnen het team en zijn rol als testcoureur. Afgelopen week maakte de kleine Spanjaard voor het eerst meters met de KTM RC16 op het Automotodrom Brno in Tsjechië.

“Dit is voor ons echt een onschatbare waarde. Je kunt niet geloven hoe precies hij is. Ik kende hem al goed en hij is altijd heel aardig maar we wisten niet echt wat we konden verwachten van hem als een testcoureur. Ik denk dat Mike Leitner het wel wist maar hij was hem niet echt aan het aanbevelen in het bedrijf omdat hij niet wilde zeggen dat we deze ex-coureur voor het project nodig hadden. Maar ik ben heel blij dat we hem hebben want na twee dagen rijden met hem, de opmerkingen die hij geeft over de motor en de verzoeken die hij heeft aan de technici is echt heel goed. Hij zegt niet veel maar in twee of drie zinnen is hij heel precies en de technici begrijpen precies wat hij bedoelt.”

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App