PJ Jacobsen op pole in Aragon, Rob Hartog snelste Nederlander

92
hartog
Rob Hartog | foto© Racesport.nl

PJ Jacobsen vertrekt zondag in Aragon van de pole in de World Supersport klasse. De Amerikaan was zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie het snelst voor Kenan Sofuoglu en Sheridan Morais. Rob Hartog kwalificeerde zich als drieëntwintigste en werd daarmee de best geklasseerde Nederlander.

Na de eerste World Superbike wedstrijd van het weekend was het zaterdagmiddag in Aragon de beurt aan de World Supersport coureurs voor hun Superpole kwalificaties. Ondanks dat de voorspelde regen nog even uitbleef maar de donkere wolken in de verte wel al zichtbaar waren en naderbij kwamen gingen om 14:00 uur de lichten op groen voor de eerste sessie.

Superpole 1
Al na vier minuten in deze sessie ging het mis toen Anthony West ten val kwam en de Yamaha van de Australiër voor een flink oliespoor zorgde op het Aragon circuit. De wedstrijdleiding besloot de sessie stil te leggen door de rode vlag te tonen. Met een onderbreking van een kwartier werd de sessie hervat en was het Lucas Mahias die de snelste rondetijd op de klok wist te zetten. Achter de Fransman was het de Italiaan Roberto Rolfo die de tweede tijd op de klok wist te zetten, en zij wisten zich dan ook alsnog te plaatsen voor de Superpole kwalificatie sessie.

Federico Cariscasulo en Jules Cluzel noteerden de derde en vierde rondetijd waardoor zij zondag vanaf de dertiende en veertiende plaats op de grid aan de race mogen beginnen.

Rob Hartog noteerde de dertiende rondetijd terwijl Jaimie van Sikkelerus de sessie afsloot als achttiende. De twee Nederlanders zullen hiermee zondag vanaf de drieëntwintigste en achtentwintigste plaats op de grid aan hun eerste race van het seizoen beginnen.

Superpole 2
Tijdens de eerste run was het Kyle Smith die de snelste rondetijd liet noteren voor PJ Jacobsen en Mahias.

Met nog ruim vier minuten te gaan was het vervolgens PJ Jacobsen die een tandje bij leek te schakelen, de Amerikaan dook meteen onder de dan toe snelste tijd en werd tevens de eerste coureur die onder de 1’55 grens wist te duiken.

Terwijl Niki Tuuli en Hikari Okubo onderuit schoven was het Kenan Sofuoglu die achter PJ Jacobsen naar de tweede plaats wist te komen.

In de slotminuut wist vervolgens niemand meer aan de tijd van PJ Jacobsen te komen die daarmee de pole wist te verzilveren. Achter de MV Agusta coureur bleef Sofuoglu tweede terwijl Morais in de laatste minuut nog naar de derde plaats wist te stijgen.

Smith werd uiteindelijk vierde voor Mahias, Rolfo die in de uitloopronde nog ten val kwam en de eveneens gecrashte Tuuli.

Okubo, die net als Tuuli en Rolfo ook ten val kwam, kwalificeerde zich als zevende voor Robin Mulhauser, Christian Gamarino, Allessandro Zaccone en Gino Rea.

 

Handige links Pirelli Aragón Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV
Het weer in Aragon