Ricardo Brink en Pepijn Bijsterbosch hebben beiden een podiumplaats behaald tijdens de IDM Superbike wedstrijden op het TT Circuit Assen. Ilya Mikhalchik pakte de titel door beide races te winnen.

Na de kwalificaties in tricky omstandigheden mocht Ilya Mikhalchik vanaf pole position vertrekken tijdens eerste race op het TT Circuit Assen. Ricardo Brink en Bastien Mackels stond naast de Oekraïner op de eerste startrij. Mikhalchik stond voorafgaand aan de races 41 punten voor op zijn concurrent Julian Puffe. Wanneer Mikhalchik de voorsprong tijdens de twee races in Assen kon uitbouwen tot 50 punten of meer, kon hij zich vroegtijdig IDM Superbike kampioen noemen. Puffe kende allesbehalve vlekkeloze trainingsdag. De Duitser crasht hard op vrijdag en kwam in de kwalificatie niet verder dan een zestiende tijd. Pepijn Bijsterbosch mocht vanaf plaats zeven aan de eerste race beginnen. Bobby Bos en Danny van der Sluis stonden respectievelijk op plaats tien en dertien.

Race 1: Mikhalchik wint mooie eerste race voor Mackels, Brink en Bijsterbosch
Het was zonnig bij de start van de eerste race. Brink pakte kopstart en kreeg in de openingsfase Mackels, Erwin Nigon, Bijsterbosch en Mikhalchik achter zich aan. Voor Bos eindigde zijn eerste al in de openingsronde, toen hij in de Strubben ten val kwam. Nigon moest lossen uit de kopgroep, maar het kwartet aan rijders bleef vooraan in de eerste helft van de race bij elkaar waarbij Brink en Mackels het kopwerk deden. In zevende ronde nam Mikhalchik de leiding over en voerde het tempo op. Dit zorgde ervoor dat in het slot van de race er gaten ontstonden in het leidende viertal. Mikhalchik won de race voor Mackels. Brink pakte zijn tweede podiumplaats van het seizoen. Bijsterbosch finishte als vierde. Dominic Schmitter wist het duel om de vijfde plaats te winnen van Marc Moser, Alessandro Polita en Julian Puffe. Nigon viel in de loop van de race terug naar de negende plaats. Achter Toni Finsterbusch en Jan Buhn kwam Van der Sluis als twaalfde over de eindstreep.

Race 2: Mikhalchik kampioen en verslaat Schmitter en Bijsterbosch op de streep
In de tweede race moesten de podiumgangers van Race 1, Mikhalchik, Mackels en Brink, in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij vertrekken. Bijsterbosch stond op pole met daarnaast Schmitter en Moser. Bijsterbosch had een goede start en reed in de openingsfase aan de leiding voor Schmitter en Polita. Na een aantal ronden nam Schmitter de leiding over. Daarachter wisten Mikhalchik, Mackels en Brink ook naar voren te komen. Halverwege de race wist Mikhalchik het gat te dichten naar Schmitter en Bijsterbosch, waardoor er een kopgroep van drie ontstond. In de slotfase kwamen Mackels en Polita ook nog dichtbij. De top-vijf finishte binnen twee seconden van elkaar met Mikhalchik als winnaar. Door deze overwinning prolongeert Mikhalchik zijn IDM Superbike titel. Schmitter werd na een sterke race tweede en Bijsterbosch scoorde ook een podiumplaats voor eigen publiek. Puffe eindigde pas als negende, waardoor Bijsterbosch ook punten inloopt in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap. Achter Mackels en Polita kwam Brink als zesde over de finish. De top-tien werd compleet gemaakt door Nigon, Moser, Puffe en Van der Sluis. Bos kende een minder goede race en kwam als zestiende over de eindstreep.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App