Pol Espargaró (P3): ‘Ik heb alles gegeven wat ik had, meer kon ik niet doen”

378
Pol Espargaró - Circuit Ricardo Tormo | foto© motogp.com

Pol Espargaró finishte zondagmiddag in de MotoGP race op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia als derde achter Suzuki coureurs Joan Mir en Alex Rins. Ondanks dat de KTM coureur hoopte op zijn eerste zege in de koningsklasse was hij na afloop tevreden omdat hij het onderste uit de kan had gehaald.

Voordat Pol Espargaró aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van KTM en de overstap maakt naar het Repsol Honda Team wil hij nog zó graag een overwinning behalen voor de Oostenrijkse fabrikant. Espargaró is sinds eind 2016 betrokken bij het gloednieuwe project en heeft vanaf Qatar 2017 tot aan nu samen met KTM gigantische stappen gemaakt. In dat eerste raceweekend in Qatar waren ze nog ruim twee seconden per ronde langzamer dan de concurrentie, nu is de RC16 al een tweevoudig racewinnaar en regelmatig podiumfinisher.

Espargaró zette zaterdagmiddag een belangrijke stap voor zijn eerste zege in de MotoGP klasse door zijn tweede pole position van het jaar te pakken in de kwalificatie op een half-natte / half-droge baan. Ook zijn start op zondagmiddag in de race was goed en hij nam dan ook de leiding in handen voor Alex Rins en Joan Mir.

Echter wisten de Team Suzuki Ecstar coureurs al gauw voorbij te gaan aan Espargaró en zouden zij het later in de race uitvechten voor de overwinning. Espargaró deed er alles aan om de aansluiting te behouden maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn twee landgenoten. KTM coureur Miguel Oliveira legde het vuur ook nog aan de schenen bij Espargaró maar uiteindelijk wist hij als derde over de finish te komen.

Na afloop was Espargaró dan ook zeer tevreden met zijn race. Niet per se omdat hij derde werd en voor de vierde keer dit seizoen mee mocht naar het podium maar vooral omdat hij het uiterste uit zichzelf en de machine had gehaald en dat er deze keer gewoon niet meer in zat.

Pol Espargaró: “De Suzuki’s waren heel snel maar Alex [Rins] en Joan [Mir] hebben ook super goed gereden. Het meest lastige moment van vandaag was net voor de race toen we moesten beslissen welke banden we gingen gebruiken. Het was niet echt een gok maar de beslissing werd pas op het laatste moment genomen. We zouden eerst de medium-voorband gebruiken maar als we dat hadden gedaan dan zou ik problemen hebben gekregen bij het aanremmen en had ik dit resultaat niet kunnen behalen. Mede omdat het wat warmer was hebben we de hard-compound voorband en medium-compound achterband gestoken en het was de eerste keer in het hele weekend dat ik deze gebruikte. Het testteam (met Dani Pedrosa, GF) had deze voorband hier al een paar weken geleden getest dus wisten we in ieder geval wel enigszins wat we konden verwachten.

Zoals ik al eerder had gezegd was het voor mij vandaag alles of niets. Doordat ik vooraan reed kon ik in de eerste paar ronden mijn banden goed op temperatuur krijgen maar daarna wisten Alex en Joan mij in te halen. Ik wist aanvankelijk nog wel bij te blijven maar ik zat constant op de limiet. Ik heb in ieder geval echt alles gegeven dus ik kan blij zijn met deze derde plaats.

Voor de race van volgende week zou ik in ieder geval nog wat meer informatie willen verzamelen met deze banden. Er waren in de race nog een paar puntjes waar we ons voor volgende week nog op kunnen verbeteren. Zij (Rins en Mir, GF) konden de machine op een aantal plaatsen beter sturen en waren ook in de acceleratie sterker dan ik. Ik denk dat we nog iets aan de setting kunnen sleutelen om zo nog een tiende per ronde sneller te zijn. Hoe dan ook was de KTM vandaag al heel goed en ik wil daarvoor het team dan ook bedanken want ze hebben geweldig gewerkt.”

Een specifieke vraag die we na afloop van de race in de persconferentie aan Pol Espargaró wilden stellen is een vervolg op wat hij vrijdagmiddag in zijn debrief zij. De Spanjaard liet weten dat hij zich al een tijdje vermoeid en soms een beetje ‘down’ voelde vanwege alles wat er dit jaar speelt, niet alleen binnen de paddock maar ook wat er uiteraard in de rest van de wereld aan de hand is met de pandemie. Wat voor een invloed heeft een goed raceweekend zoals deze, met een pole position en een podium, op hem op mentaal gebied?

Pol ESpargaró: “Op zo’n moment als alles goed gaat vergeet je eigenlijk alles weer. Na de twee races in Oostenrijk was het heel lastig voor ons want we hadden daar, maar ook in Tsjechië, hele grote kansen om te winnen. Dat is uiteindelijk helaas niet gelukt ook al waren we heel sterk, vooral in de race pace. Het is niet gebeurd en dat frustreerde me heel erg. Die periode van het jaar was zeker niet goed voor mij. Na de weekenden in Oostenrijk waren we niet meer in staat om datzelfde niveau te bereiken wat we daar hadden. Daarna hadden we weer goede weekenden in Misano, en ook de tweede race in Aragón, en ik realiseerde me dat, als we goed werken, we ieder weekend mee kunnen doen met de top. Uiteindelijk hebben we met vier podiums en een aantal poles dit seizoen laten zien dat we sterk en snel zijn. We moeten meer in onszelf vertrouwen dat we dit ieder weekend kunnen.”

Komend weekend wordt alweer het voorlaatste MotoGP weekend verreden van 2020, opnieuw op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Een week daarna wordt het seizoen afgesloten op het Autódromo Internacionale do Algarve in Portimão.

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App